САЩ дава $10 милиона награда за информация за чуждестранни хакери, които възнамеряват да атакуват изборите

2
263

Три месеца преди началото на изборите за президент Държавният департамент на САЩ обяви награда за информация относно чуждестранни хакери.

Наградата е в размер на $10 милиона и се дава за информация, която дава възможност да се идентифицира лице или група лица, които се опитват в интерес на чуждо правителство да повлияят на изборите с помощта на ‘незаконна киберактивност’. Наградата бе обявена приблизително 100 дни преди началото на президентските избори в САЩ.

Под ‘незаконна киберактивност’ се подразбира атаки срещу участващи в процеса на президентските избори длъжностни лица, срещу избирателната инфраструктура (включително и срещу машините за гласуване), срещу кандидатите за президенти и техните екипи. Предложената награда важи за всички видове кибератаки срещу процеса на гласуване, независимо от нивото – федерално, щатско или местно.

‘Чуждестранните противници могат да използват вредоносни кибероперации срещу избирателната инфраструктура, включително базите данни с избирателите и машините за гласуване, за да попречат на провеждането на президентските избори в САЩ. Тези хора могат и да провеждат вредоносни кибероперации срещу политически организации или кампании в САЩ с цел похищаване на конфиденциална информация и нейното публикуване с цел да се подкопае репутацията на политическите организации и кандидати’ – съобщи Държавният департамент.

Наградата ще се плати в рамките на програмата Rewards for Justice (Възнаграждение за справедливост), но само за информация относно хакери, свързани с чужди правителства, които възнамеряват да се намесят в избирателния процес на САЩ/а

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари