САЩ официално повдигана серия обвинения срещу Huawei

28
1890
Министерството на правосъдието на САЩ обяви Huawei в кражба на интелектуална собственост от американския мобилен оператор T-Mobile. Китайската компания бе обвинена и в нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран.

Обвиненията бяха официално предявени в Бруклин. Срещу дъщерните компании на Huawei бяха повдигнати 10 федерални обвинения, свързани с кражба на търговска информация и роботизирана технология от американския компания T-Mobile. Други 13 обвинения са повдигнати срещу финансовия директор на Huawei Ванчжоу Менг.

През месец декември 2018 година в Канада по нареждане на американските власти бе задържан финансовия директор на Huawei Technologies Ванчжоу Менг. Причината за нейното задържане е нарушение на американските санкции срещу Иран. Сега тя е в домашен арест във Ванкувър и очаква действията на съда. Предполага се, че ще бъдат задържани и други мениджъри на Huawei. Ванчжоу Менг бе обвинена от министерството на правосъдието на САЩ в това, че е позволила на SkyCom – неофициална дъщерна компания на Huawei, да прави бизнес в Иран. Според обвинението, именно Менг е одобрила нарушението на американските санкции и е заблудила американските финансови институции. Тези обвинения в мошеничество могат да доведат до присъда до 30 години затвор.

Обвинението счита още, че през 2012 година Huawei е направил опити да открадне от T-Mobile информация за специализиран робот, предназначен за тестване на смартфони и че китайският производител дори е обявил награди за своите служители, които успеят да получат необходимите данни.

Според обвинителите, Huawei е искал да използва подобен робот, но вместо да го проектира и създаде самостоятелно, е направил няколко снимки на американския робот, от които е взел размерите на някои елементи, от които роботът е сглобен. Когато T-Mobile е разбрал за това, заплашил Huawei със съд. Китайският производител от своя страна е заявил, че обвинението се гради на показанията на подставени лица. Но въпреки това, Huawei е провел показателно вътрешно разследване, в рамките на което виновните в тези провокативни действия са били наказани.

След тези събития, през 2014 година T-Mobile завежда съдебно дело срещу американското представителство на Huawei в САЩ и след три години печели делото. Американският съд призна, че Huawei се е занимавал с промишлен шпионаж, с което е нанесъл ущърб на мобилния оператор.

Сега, директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че неправомерните действия на Huawei са насочени срещу американските компании и финансови институции, и са заплаха срещу принципите на свободата и честността на американския бизнес.

Компанията Huawei от своя страна публикува официално обръщение във връзка с това съдебно дело, в което съобщи, че не е допускала тези нарушения и финансовият директор Ванчжоу Менг не е извършвала нищо противозаконно. Министерството на външните работи на Китай призова САЩ да прекрати „необоснованото преследване на Huawei и на другите китайски компании“.

28
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
19 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Господи, убий злото САЩ!
Господи, убий злото САЩ!

Поредните краварски вопли и напъни да спрат неминуемото и да сложат прът в колелото на Китай към върха. Няма да успеят! Предстои детронирането на съвременната Римска империя! Когато злото САЩ бъде озаптено, тогава ще настъпи спокойствие и благоденствие по света.

кремълски помияр
кремълски помияр

чиба вконтакте гнидо

Тара
Тара

Подкрепям!

Шишо
Шишо

едно не ти разбрах бе добър? какво общо имат кравите? не си се измил ли? Имаш още ако от кравите по себе си ли? мирише ли ти?
разясни че и на теб да ти стане ясно.

favr
favr

то остана ти да разбереш… крава и кравар, макар да звучат подобно имат различно значение… на английски cowboy спокойно може да се преведе на български, като кравар, и тъй като американците са известни по целия свят, като каубои, човека им казва кравари… ти кое точно не разбра ?

Шишо
Шишо

Вижда се че интелекта ти стига до това да гледаш крави. Може да си по-добра в тази сфера, пробвала ли си?

Шакарон
Шакарон

Нито краварите, нито ушанките са стока, айде стига се правили тъпа анти руска или анти американска пропаганда. Не ми е ясно защо САЩ ще налага санкции на Иран, а Huawei ще трябва да се съобразява с тях. Huawei си е китайска компания, какво общо има тя с Американските измислици? Една държавата ще ми забрани да търгувам с някого, само защото тя него харесва, мега тъпня.

Калин
Калин

Трябва да се съобразява с американския закон, ако иска да търгува с долари 😀

kuku
kuku

крива ще им излезе сметката на американците накрая

Шишо
Шишо

куку, ехоо, санитаря те търси…

Тара
Тара

Време е светът да налага санкции на сащниците!!

Шишо
Шишо

нека налагането на санкции започне сега. дай пример вата

Петър
Петър

„Тези обвинения в мошеничество могат да доведат до присъда до 30 години затвор.“
Ихааа… добре че тук не се наказваме така.

Последния самурай
Последния самурай

И аз искам да снимам някой робот наколко пъти и да си сглобя същия вкъщи….на тия им хлопат батериите определено….но тук ще згазят лука с техния анимационен президент!

Капитализъм
Капитализъм

Някои тролове ще им се плаща извънредно, нека истерията им започне сега.

Колкото до Хуауей, щом вече 4 държави определиха 5G технологията като притеснително свързана със следене, то омже би е време да помислите, че не става дума за едноличен акт на САЩ, нито за емоция, а за реална опасност.

favr
favr

то единствените тролове тука сте ти и останалите ти никове…

Шишо
Шишо

пак ли не си взе хапчетата като чуваш гласове ма?

favr
favr

ко става боклучена глава… пак ли изчакваш да минат новините на по-задна страница и да се опиташ да си изсипеш словесната помия най-отдолу

Шишо
Шишо

следвам стила ти. За тъпаци родоотстъпници кат теб бой си требе.

favr
favr

ще го приема за „да“

pix3l
pix3l

Нямам нищо против да ги убият, както убиха ZTE… и без това китайските стоки са боклук. 😀

favr
favr

те всички стоки са китайски

pix3l
pix3l

Между направеното от китаец и проектираното от китаец има разлика от земята до небето.

Шишо
Шишо

„те всички стоки са китайски“ – мъдрост! Пориш дълбините с интелект.
Ама казваш за русия си е самата истина?

favr
favr

кое е истина за русия помийо неадекватна, като русия не е споменавана никъде… нито в статията, нито в коментарите… става въпрос за китайска фирма и повдигнати обвинения срещу нея от страна на сащ… обаче понеже си малоумен и пишеш навсякъде едни и същи глупости на тебе явно не ти пречи…

Шишо
Шишо

Щот ти си адекватен? Аз коментирам твоя коментар в който отговаряш че русия не произвежда мобилни устройства,няма иновации и следователно няма грам финансови резултати, камо ли положителни. Я погледни какви си ги изхождал в статията за финансовите резултати на Епъл. Ще се откажеш от коментара си ли? Тази светиня! За която ти плащат! Туй че си се отказал от майка си, от родината си (родина мать по твоему) го знаем, но да се откажеш от коментара си е много смела постъпка – ще те уволнят и ще гладуваш.

favr
favr

хахахахахахахахаахах ей ама ти верно си умопомрачително тъп… ти не коментираш ти заливаш с помия… в статията за финансовите резултати на епъл ти си писал, отново напълно не на място че руснаците не произвеждат мобилни устройства и аз съм написал, че руснаците не произвеждат, но китайците – да… за какво да са отказвам от коментара си и какви точно съм ги изходил не става ясно, ама ти толкова си можеш… ти си толкоз прост, че сам себе си лъжеш и си вярваш на всичко отгоре…

TNT
TNT

ей заради тия кравари, целия свят ще яде дървото когато тръгне третата световна война.