Сингапур създаде тест за новия коронавирус, даващ резултат за 5 минути

0
2413

Сингапурски учени създадоха нов експресен тест за откриване на новия коронавирус, който дава резултат само след 5 минути. Новият тест с име Cepat е разработен от специалистите на Агенцията за наука, технологии и изследвания на Сингапур.

„Нашите очаквания са в рамките на един месец да получим лиценза за масовото използване на теста Cepat“ – каза ръководителят на научния екип Джек Ин.

Тя допълни, че клиничните изпитания са вече изцяло приключени и са проведени в една от държавните болници в страната. Клиничните тестове са показали много висока точност на Cepat тестовете. Джек Ин каза още, че след като бъде получено лицензното разрешение за тяхното използване, пакетите за провеждане на Cepat тестовете ще постъпят не само в многопрофилните болници, но и в клиниките.

Професор Ин каза още, че към днешен ден за откриването на COVID-19 се използва метода на полимеразната верижна реакция с обратна транскрипция, който открива новия коронавирус в човешкия биологичен материал. Анализът на данните от този вид тест продължават около три часа, като основното време отива за промени на температурата. Новият метод дава възможност за копиране на различни ДНК участъци без температурно въздействие.

Министерството на здравеопазването на Сингапур обяви, че от края на месец януари до 20 март тази година в страната са направени около 38 хиляди теста и анализа за наличието на новия коронавирус.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари