fbpx
14.8 C
София

Скоро ресторантите в Сингапур ще предлагат лабораторно отгледано пиле

Най-четени

Отгледано в лабораторни условия пилешко месо скоро ще бъде продавано в някои ресторанти в Сингапур, след като страната стана първата, която одобри отглеждането и продаването на „зелено месо“ – създадено без клане на животни.

Американската стартъп компания Eat Just заяви в сряда, че лабораторно произвежданото от нея месо е било одобрено за продажба в града-държава като съставка за производство на пилешки хапки.

Новината е „пробив за световната хранителна индустрия“, както казват от компанията, тъй като все повече компании по света се опитват да намерят по-малко вредни за околната среда начини за производство на месо.

„Сигурен съм, че нашето регулаторно одобрение за продажба на лабораторно месо ще бъде първото от многото в Сингапур и в страните по света“, каза Джош Тетрик, съосновател и главен изпълнителен директор на Eat Just.

Консумацията на обикновено месо е заплаха за околната среда. Да вземем за пример едно от най-популярните меса, телешкото. За неговото производство, ежегодно биват избивани милиони животни, а отглеждането на крави с цел добив на месо е свързано с отделянето на огромни количества метан – тежък парников газ. Освен това, непрекъснато нарастващото отглеждане на животни, породено от нуждата от все повече и повече храна за решаване на продоволствените проблеми на света, води до необходимост от изсичане на много гори, за да се направи място за животните, а дърветата сами по себе си са едни от естествените бариери срещу изменението на климата.

Търсенето на устойчиви алтернативи за производство на месо нараства поради растящия натиск от страна на потребителите относно опасенията за околната среда и настояването за хуманно отношение към животните. Разбира се, месото не е единственият краен продукт, който хората добиват от животни, които са отглеждани само за тази цел, но е основната причина за избиването на животни в света.

От оповестяването на първите изследователски проекти за лабораторно отглеждане на месо, имаше много опасения, че то може да бъде прекалено скъпо, но представител на Eat Just каза, че компанията е постигнала „значителен напредък“ за намаляване на разходите.

„Още от самото начало нашите цени ще бъдат паритетни (конкурентни, равни) на първокласно пилешко месо, предлагано в ресторанти от висок клас“, каза той пред AFP.

От компанията засега не споменават каква ще бъде цената на хапките от лабораторно отгледаното месо, но казват, че те ще бъдат пуснати съвсем скоро в ресторант в Сингапур, а в обозримо бъдеще се очаква въвеждането и на други продукти – в това число и на пилешки гърди от изцяло отгледано в лаборатории месо.

Eat Just се надява през следващите години да успее да произвежда лабораторно месо, което да има цена по-ниска от тази на конвенционалното пилешко, добави още представителят на компанията.

Растящата консумация на месо

Компанията е предвидила да провежда над 20 производствени цикъла в 1200-литрови биореактори, за да произвежда необходимото количество алтернативното пилешко месо, а проверките за безопасност и качество показват, че „култивираното“ месо – терминът, използван за отглеждано в лаборатории месо от животински клетки, отговаря на всички световни хранителни стандарти.

Поради непрекъснато нарастващия брой на населението на Земята, както и поради промените в хранителните навици на хората, стимулирани от индустрията, се очаква консумацията на месо да се увеличи с повече от 70 процента спрямо настоящите нива до 2050 г. Най-реалистичните и постижими алтернативи пред човечеството са две: Промяна на вида и източника на месото, което се консумира (от години се правят спекулации за замяна на конвенционалното месо с насекоми, които съдържат по-голямо количество протеин) или приемане на лабораторно отгледано месо. Разбира се, не бива да бъде подценяван и вариантът с напълно растителните алтернативи на месото (като продуктите на Beyond Meat), но те имат много по-различни вкусови и хранителни характеристики.

„Работейки в широко партньорство със селскостопанския сектор и с перспективни политици, компании като нашата могат да помогнат за задоволяване на повишеното търсене на животински протеини, тъй като се очаква населението ни да се увеличи до 9,7 милиарда души през 2050 г.“, каза изпълнителният директор на компанията Tetrick.

Агенцията по храните в Сингапур потвърди, че е одобрила продажбата на отгледано в лаборатория пилешко месо на Eat Just, след като е заключила, че то е безопасно за консумация.

Високотехнологичният град-държава (Сингапур) се превърна в център за разработване на устойчиви храни, като стартиращите фирми произвеждат стоки, вариращи от отгледани в лаборатория „морски дарове“ до кнедли, приготвени с тропически плодове вместо свинско месо.

Уилям Чен, сингапурски учен и член на експертна група, която съветва регулатора, каза, че продоволствената сигурност е ключов проблем в стремежа на града-държава за разработване на алтернативи за месо.

Сингапур „практически няма земеделие, ние внасяме повече от 90 процента от храната си от чужбина“, каза Чен, директор на програмата за храни, наука и технологии на Технологичния университет в Нанянг.

„Намирането на начини за подобряване на наличността на храни на местно ниво би било един много устойчив, жизнеспособен вариант.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини