Следващата година НАСА ще изпрати космически апарат до метално-никеловия астероид Психея

11
1079

В края на 2020 година телескопът Хъбъл най-детайлно изучи астероида Психея (16 Psyche) и откри нещо потресаващо. Оказа се, че това космическо тяло с максимална ширина 226 км почти изцяло се състои от желязо и никел. Ако умножим теглото на тези метали на тяхната текуща пазарна стойност, то ще получим сума от 10 квинтилиона долара. Ясно е, че тези метали реално няма как да бъдат продадени при сегашните пазарни цени, понеже ако астероидът бъде извлечен в земна орбита и бъде доставен на Земята на части, то пазарната цена на тези метали рязко ще падне и може би хората ще забогатеят. Не всички споделят това мнение.

От друга страна, ако в една космическа мисия до 16 Psyche бъдат вложени няколко милиарда долара, то тази инвестиция ще се възвърне с огромна ‘космическа’ печалба.

Психея не е чак толкова далече от нас. Астероидът се намира в пояса на астероидите на нашата Слънчева система между Марс и Юпитер. Той е на разстояние приблизително на 370 милиона километра от Земята.

 

НАСА одобрява добива на полезни изкопаеми в космоса и астероидът Психея е идеален, за да се постави началото на този бизнес. Той не е чак толкова далече от Земята и полетът до него няма да е безумно скъп. Като се вземат предвид съвременните достижения при космическите технологии, перспективите са доста добри. Според експертите, желязото и никелът от но този астероид са достатъчни, за да бъдат платени всички досегашни и бъдещи космически мисии на НАСА.

Тези дни компанията Maxar представи част от своя космически апарат, който ще полети към Психея. Това е двигателната система на сондата, която всъщност е нейната основа. Ако провежданите в наши дни тестове преминат нормално, то този космически апарат трябва да полети към металния астероид още през следващото лято.

Този космически апарат се различава от другите не само защото лети към подобен съвсем необикновен обект, а и защото използва доста необичайни двигатели. Това са двигатели базирани на ефекта на Хол и са разновидност на електростатичните ракетни двигатели. В сравнение с широко използваните към днешен ден йонни двигатели, тази система осигурява по-голяма тяга.

Двигателят, използващ ефекта на Хол, се състои от кръгообразна камера, разположена между анода и катода, около която са поставени постоянни магнити. От едната страна на камерата се подава работното тяло, а от другата излиза плазмата. Неутрализацията на положителния заряд на плазмата се осъществява с помощта на електрони, излъчвани от катода.

Двигателите с ефекта на Хол не са нещо ново за космическата индустрия и се използват още от началото на 70-те години. Но този космически апарат ще бъде първият с подобен двигател, който ще навлезе в дълбокия космос, а не в орбита около Земята.

Първите експерименти на НАСА с електрически йонни двигатели бяха осъществени през 1998 година по време на мисията Deep Space 1, както и през 2007 година по време на мисията Dawn. Но те всъщност бяха йонни двигатели, а сега ще се използват по-опростените и едновременно по-ефективните двигатели, използващи ефекта на Хол. Към днешен ден подобни двигатели са поставени на почти всички големи комуникационни сателити в геостационарна орбита.

Ако НАСА бе изпратила до Психея космически апарат с химичен двигател, то щеше да се наложи използването на много по-голямо количество гориво. В този случай масата на тази космическа сонда би превишила масата на космическия апарат Касини, който от 2004 до 2017 година осъществи най-подробни изследвания на Сатурн и неговите околности. Важен е въпросът и за цената на тази мисия – космическите апарати от типа на Касини струват няколко милиарда щатски долара, а подобни големи суми за космически изследвания САЩ не дава много често – един или два пъти на 10 години.

Ето защо, с цел максимално намаляване на цената на тази мисия компанията Dawn реши да използва двигатели с ефекта на Хол. Тези двигатели ще бъдат произведени от компанията Maxar, която има богат опит в тази област.

Всеки един от двигателите с ефекта на хол в тази космическа станция ще генерира три пъти по-силна тяга в сравнение с масово използваните днес йонни двигатели. Разчетите показват, че тази космическа сонда трябва да достигне до Психея през месец януари 2026 година, като общата продължителност на полета е 3,5 години.

Има и други важни задачи за решаване. Когато космическата сонда достигне астероида, тя трябва да влезе в стабилна орбита, което съвсем няма да бъде лесно като се има предвид формата на астероида и неговото съвсем нееднородно гравитационно поле.

Плановете са космическата станция да се доближи до Психея на разстояние от около 100 километра. Ще бъдат направени съответните измервания и апаратът трябва да влезе в стабилна орбита. Именно там ще бъде използван спектрометър, който ще покаже от какво точно се състои този космически обект.

Ако предположенията на учените и астрономите се потвърдят, че астероидът 16 Psyche е метално ядро на все още днес формирана планета, то това ще даде възможност да се разбере от какво са съставени ядрата на подобните на Земята планети. Освен това, тази мисия ще даде възможност да се преценят перспективите за добив на най-различни ресурси в космоса. Тези данни са изключително важни за една бъдеща експанзия на хората.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари