fbpx
13.9 C
София

След 350 години човечеството може да стане цивилизация от 1-ви тип

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Има няколко метода за измерване нивото на развитие на човешката цивилизация. Основните са броят на населението, възходът и падението на империите, развитието на космическите технологии и други. През 60-те години на миналия век съветският радиоинженер Николай Кардашев представи своя собствена скала, базирана на количеството енергия, която дадена цивилизация може да използва за своите нужди. Сега екип учени от Лабораторията за реактивно движение на НАСА пресметна, кога ще станем планетарна цивилизация, което според скалата на Кардашев означава цивилизация от 1-ви тип. Изграденият от тях компютърен модел показа, че това ще стане приблизително след 350 години.

Според тази скала, има три нива на техногенното развитие: цивилизацията от първи тип използва всички енергийни ресурси на своята планета, цивилизацията от втори тип използва енергията на своята звезда, а цивилизацията от трети тип – на своята галактика. Тази идея в течение на времето бе доразвита от гениалния астрофизик Карл Сейгън, който допълни енергийната класификация с информационна, съобщи популярното издание Science Alert.

 

На сегашния етап от своето развитие човечеството не е достигнало до цивилизация от първи тип. До Земята достигат приблизително около 10 на 16 степен вата слънчева енергия, а ние използваме около 10 на 13 степен вата. Това означава че нашето ниво на развитие е на ниво около 0,73.

Това всъщност не е зле, но възниква интересният въпрос: възможно ли е изобщо да се достигне стопроцентово използване на тази енергия, а планетата да остане обитаема?

Именно върху този въпрос са се спрели авторите на научната работа, публикувана в arXiv.org. Те са се фокусирали върху три основни типа енергия: изкопаеми горива, ядрена и възобновяема енергия. Всичко това е заложено в компютърен модел, който е пресметнал техния потенциален ръст.

От една страна да се стане цивилизация от първи тип не е чак толкова трудно. Необходимо е само като основен приоритет да се вземе генерирането на енергия и по този начин рано или късно това ще се случи. Но всеки вид енергия си има своите ограничения. Така например, могат да станат такива промени на климата, при които оцеляването на човешкия вид ще се окаже под заплаха.

 

Ето защо учените са коригирали подхода и са го направили по-гъвкав, като са анализирали ограниченията на всеки вид енергия и са ги балансирали от гледна точка на рисковете за опасни промени на климата и нива на замърсяване, които са зададени в Рамковата конвенция на ООН относно промените на климата и Международната енергийна агенция.

Оказа се, че дори и с прилагането на съвсем реалистични ограничения човечеството наистина може да стане цивилизация от първи тип. Само че това може да бъде осъществено най-рано през 2371 година.

Друг е въпросът, дали това е чак толкова необходимо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

24 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини