IPCC: Само след 10 години човечеството ще се сблъска със сериозни промени в климата

11
1988

Да се удържи средния ръст на температурата на планетата в пределите на два градуса вече не е възможно. Климатичните промени фундаментално ще променят живота на Земята през следващите десетилетия, дори и хората да успеят да обуздаят емисиите от парникови газове. Измирането на различни видове животни, епидемии, колапс на екосистемата, наводняването на крайбрежните градове заради ръста на нивото на океана – всички тези и други явления ще нарастват и ще станат очевидни, когато родените днес деца станат на 30 години. Прогнозата не е на отделни специалисти, а на междуправителствената група от експерти по промени на климата (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC).

Въпреки това, изборът, който хората ще направят днес, ще определи дали през 21-ви век човечеството ще процъфтява или ще бъде заето единствено със своето оцеляване. Това се казва в доклада на IPCC, черновата версия на който публикува агенция Франс Прес.

Опасните пикови значения са много по-близо, отколкото се считаше досега, а сериозните последствия от цели десетилетия безконтролно изхвърляне на въглерод в атмосферата е невъзможно да бъдат избегнати.

„Най-лошото тепърва предстои, а последствията ще се отразят на живота на нашите деца и внуци много повече, отколкото на нас самите“ – се казва в доклада.

От представения текст на доклада могат да се направят четири извода, съобщи Phys.org. Първо, средната годишна температура вече се повиши с 1,1 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната ера и земният климат вече се променя. Преди 10 години учените вярваха, че е възможно да се удържи ръстът на температурата на планетата в пределите на 2 градуса и дори и 1,5 градуса по Целзий. Но сега стана ясно, че в най-добрия случай затоплянето ще бъде 3 градуса.

Вторият извод е, че светът трябва да се подготви за сериозни изпитания. Сегашното ниво на готовност не съответства на бъдещите климатични рискове. Към 2050 година нови десетки милиони хора ще се сблъскат с хронично недояждане. През следващите 10 години още 130 милиона души ще познаят нищетата, ако не се вземат спешни мерки за решаване на социалното неравенство. В средата на века крайбрежните градове ще бъдат наводнени. А това означава, че още 350 милиона градски жители няма да имат редовен достъп до прясна вода. Очакват се екстремални горещини, които според изчисленията на учените, ще поразят около 420 милиона души.

Трето, в доклада се казва и за опасността от комбинирани и каскадни взаимодействия, както и за така наречените „точки от които няма връщане назад“, които учените едва сега започнаха да измерват и разбират. Една от тези точки е топенето на ледовете на Гренландия и Западна Антарктика, като този ефект ще предизвика затопляне на планетата с два градуса. Разтопената вода ще вдигне морското ниво с 13 метра. Друга точка, от която няма връщане, може да стане превръщането на Амазония в савана и изхвърлянето на милиарди тонове въглерод в атмосферата, когато настъпи разтопяването на Сибир.

За частичното решаване на тези проблеми IPCC препоръчва използването на син водород, електромобили, и по-малката употреба на месо. Но само с отказа от ДВГ и засаждането на гори това не може да се постигне. Нужни са промени на всички нива – от личното до държавното. И това е четвъртият извод от доклада на IPCC.

2.6 10 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари