През есента на 2020 се появи новината, че американският производител на графични чипове Nvidia се готви за една от най-големите сделки в отрасъла с придобиването на британската ARM, създател на дизайна на множество полупроводникови продукти, използвани в различни по вид устройства, като например процесорите в смартфоните днес. Нещата обаче не се развиха според очакваното за Nvidia и SoftBank, мегаконсорциума, чиято собственост са ARM. Вземайки предвид стратегическото значение на ARM за британската икономика и това, че дизайнът на повечето чипове в смартфоните днес принадлежи именно на ARM, с времето постепенно започна да става ясно, че подобна сделка надали ще се осъществи. В началото на тази година Европейският съюз обяви, че започва преглед на сделката, която заплашва конкурентността на пазара. Противници на споразумението между двете компании се оказаха дори настоящите клиенти на ARM и други компании от технологичния сектор. В края на миналата година се намесиха и от американската федерална търговска комисия, които се противопоставиха на сделката. Аргументът им за това е, че Nvidia ще се превърне в прекалено могъщ фактор в индустрията, ако придобиването стане факт.

Целият този шум и съпротива очаквано ще откаже Nvidia от придобиването на ARM, за което пишат Bloomberg в материал от тази седмица. Самите SoftBank са се подготвили за евентуалния провал на сделката и възнамеряват да изведат британската компания на борсата, посочват източници на изданието. Колкото до Nvidia, те вече са заявили на някои от своите партньори, че не очакват сделката да мине проверката на регулаторите. Официално поне обаче, Nvidia демонстрират надежда, че сделката има шансове.

„Продължаваме да поддържаме позициите си, изразени в последната декларация, подадена към регулаторите- че транзакцията осигурява възможността да засилим позициите на Arm и да засилим конкуренцията и иновациите. Все още се надяваме, че сделката ще бъде одобрена“, цитира Bloomberg Боб Шербин, представител на Nvidia.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари