Денис Порто, учен от Харвард, известен със своите инвестиции в криптовалути, обяви в Business Insider, че биткойнът се подчинява на същото правило, валидно за целия цифров свят.

Това е Законът на Мур, който приложен към биткойна показва, че цената на най-популярната криптовалута ще се удвоява на всеки 8 месеца през следващите 3,5 години.

Последно време цената на Bitcoin стремително расте. На 7 август валутният курс на биткойна достигна $3415. В началото на август биткойнът поскъпна с малко повече от 16%, а от началото на тази година – с 465%. И това е само началото. Според инвеститора и учения Денис Порто, цената на най-популярната в света цифрова валута ще продължи да следва златното правило на технологичния свят – Законът на Мур и ще достигне $100 000.

Емпиричният закон бе формулиран през 1965 година от основателя на Intel Гордън Мур и гласи: „Броят транзистори в чиповете се удвоява на всеки две години“.

Порто заяви пред Business Insider, че Законът на Мур е формулиран за броя транзистори в компютърните чипове, но е валиден за всяка цифрова технология. „Всяка технология, нарастваща по експонента (тоест подчиняваща се на Закона на Мур), удвоява основния си параметър за точно определен период от време“.

Прилагайки Закона на Мур към биткойна, Порто стигна до извода, че неговата цена се удвоява и ще се удвоява на всеки 8 месеца.

„Тази закономерност дава уникални възможности на инвеститорите. За много от тях инвестирането в донякъде неясните съвременни интернет технологии изглежда сложно, но буквално всеки може да се закупи биткойн“.

Според пресмятанията на експерта, ясно изявеният тренд в поскъпването на биткойна, съответстващ на закона на Мур, ще продължи, докато биткойнът не стане един от най-масовите финансови активи в света.

Да не забравяме, че става дума за най-популярната цифрова валута. Засега това е Bitcoin, позициите на който не можаха да се разклатят дори и от разделянето на блокчейна на две части и повята на Bitcoin Cash. Ако някоя друга цифрова валута успее да стане най-популярната в света, то именно тя ще започне да се подчинява на Закона на Мур, а другите криптовалути няма да се развиват по този закон.

Но появата на нова, по-успешна цифрова валута е малко вероятно и Денис Порто е категоричен, че именно биткойнът ще продължи да удвоява цената си на всеки 8 месеца, чак до месец февруари 2021 година, когато цената на 1 BTC ще прехвърли $100 000 и ще бъде 28 пъти по-висока от днешната цена.

Да си припомним, че съвсем наскоро финансовият аналитик Рони Моас предсказа, че златният век на криптовалутите ще започне още през следващата 2018 година. Според него, цифровите пари ще изместят акциите, облигациите и другите традиционни финансови активи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари