Стартира мисията Чанъе-4 за изпращане на китайски роувър на обратната страна на Луната

15
348

Ракетата бе изстреляна на 7 декември в 2:00 часа местно време от космодрума Сичан. Китайската космонавтика е на път да осъществи исторически пробив в тази област.

През цялата история на космонавтиката нито една държава не успя да осъществи меко кацане на космически апарат на обратната страна на Луната. Основната причина е, че от Земята тази част на Луната никога не се вижда, понеже спътникът винаги е обърнат към нас само с едната си страна. Най-сложното при тази мисия е, че няма как директно да се контролира полета от Земята, докато космическият кораб се намира зад Луната. За тази цел са необходими допълнителни ретранслатори.

Китай ги има. През месец май тази година бе осъществена предварителна космическа мисия. Тогава китайците изведоха в орбита сателита Чжуецяо (Queqiao), който ще се използва като ретранслатор за връзка с обратната страна на Луната. The Verge съобщи, че разрешението за втората мисия е дадено след като китайските специалисти са се убедили, че сателитът-ретранслатор работи стабилно.

Лунният роувър е дълъг 1,5 метра, широк 1 метър и има шест колела. Луноходът е оборудван с няколко камери, спектрометри, различни устройства за изучаване на лунната повърхност и за осъществяване на научни експерименти.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари