Стартира мисията Чанъе-4 за изпращане на китайски роувър на обратната страна на Луната

15
277

Ракетата бе изстреляна на 7 декември в 2:00 часа местно време от космодрума Сичан. Китайската космонавтика е на път да осъществи исторически пробив в тази област.

През цялата история на космонавтиката нито една държава не успя да осъществи меко кацане на космически апарат на обратната страна на Луната. Основната причина е, че от Земята тази част на Луната никога не се вижда, понеже спътникът винаги е обърнат към нас само с едната си страна. Най-сложното при тази мисия е, че няма как директно да се контролира полета от Земята, докато космическият кораб се намира зад Луната. За тази цел са необходими допълнителни ретранслатори.

Китай ги има. През месец май тази година бе осъществена предварителна космическа мисия. Тогава китайците изведоха в орбита сателита Чжуецяо (Queqiao), който ще се използва като ретранслатор за връзка с обратната страна на Луната. The Verge съобщи, че разрешението за втората мисия е дадено след като китайските специалисти са се убедили, че сателитът-ретранслатор работи стабилно.

Лунният роувър е дълъг 1,5 метра, широк 1 метър и има шест колела. Луноходът е оборудван с няколко камери, спектрометри, различни устройства за изучаване на лунната повърхност и за осъществяване на научни експерименти.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
9 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Къде е онзи с 100-те мнения да вмъкне нещо за Горанов в темата и да си самоотговори с 20-30 пъти отдолу отново с off-topic цитати?

111
111

Да видим дали ще открият базите от другата страна или роувъра им без да иска ще се повреди и ще изгубят връзка с него.

gyps
gyps

Много се кефя, когато точно такива публикации се поставят в раздела за IT новини.

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Според теб не се ли използват „информационни технологии“ за постигането на тези неща, свързани тясно с ИТ и наука?

bure_s_barut
bure_s_barut

Ми то и чистачите използват ИТ… По тази логика всеки сектор може да влезе тук.

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Сравняваш технологията, които се използват в хигиенната промишленост с тази, която се използва в една космическа агенция и за космически цели? Ти наясно ли си какво са правили компютрите преди да станат машини в домовете на хората, а след това устройства в раницата, джоба и колата им?

bure_s_barut
bure_s_barut

Имаш ли представа колко симулация има в химията? Химията е в основата на хигиената днес.

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Връзката е доста по-индиректна от космическите полети.

Пазарът е свободен, живеем в демократична държава с пазарна икономика, ако не ти харесва, че една технологична страница пуска новини с категории, свързани с технологиите и науката, си абсолютно свободен да не я четеш или да си създадеш своя собствена.

Това не нито държавно УКВ, радиоточка или държавна телевизия, не се издържа от твоите данъци и никой не те насилва да я посещаваш.

Sign off!

gotqn
gotqn

Нормално. За тези, които са се изморили да играят на русофили и русофоби – може да прочетете тази книжка – „The Hundred-Year Marathon: China’s Secret Strategy to Replace America as the Global Superpower“.

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Вярно е, затова виж Роджър Стоун, Алекс Джоунс и други предупреждават за окупирането иконмически на Европа, включително и Русия от Китай, ама никой не слуша. Отрепките крипто-болшевики мислят, че пластмасовия ориз е за добро…

Алекс
Алекс

Сериозно…? Алекс Джоунс ти е сигурния источник?

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Сигурен, несигурен, много от нещата, които ги каза станаха.

Nzs
Nzs

какво стана кацна ли роувъра

Кольо
Кольо

Ммм, пътуването е по-дълговременно от на мисиите Аполо. Китайците ще се мотаят почти 4 дни, само да стигнат в орбита около Луната и още денонощие, или малко повече, да доуточняват мястото за кацане.

пипи
пипи

Ей сега ще видите вие кон боб яде ли!