fbpx
17 C
София

Създадени са тънки и гъвкави изкуствени синапси от графен

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Силицият си остава най-подходящ за изграждането на класически компютри, но за създаването на машини, които могат да мислят като хората, явно е необходимо нещо друго. Американски учени създадоха синаптични транзистори от гъвкав и тънък графен, които са подходящи за изграждането на невроморфни компютри.

С появата на автономни автомобили, интелигентни дронове и роботи ние се приближихме до предела на ефективността на силициевите чипове. За технологиите от следващо поколение са необходими нов тип изчислителни машини – например невроморфни, които имат способностите на човешкия мозък.

Транзисторът, който имитира работата на синапсите в човешкия мозък, се състои от комбинация от графен и нафион – полимерно мембранно вещество. Този елемент демонстрира всички ключови характеристики на синапса: способността на невронната памет с течение на времето да подобрява сигналните пътища, които се използват най-често. Компютър, които притежава подобни възможности, ще може много по-бързо и по-добре да се справя с ИИ алгоритмите.

Другата ключова особеност на новите транзистори е, че те са биологично съвместими – тоест, могат да взаимодействат с живите клетки и тъкани. Това е най-важната и ключова характеристика за медицинските устройства, които влизат в контакт с човешкото тяло. Почти всички материали, досега използвани за създаването на първите невроморфни системи, бяха вредни за организма и не можеха да се използват за имплантации.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини