Създаден бе електронен щит срещу акули

0
3

Австралийска фирма разработи технология за защита на сърфисти от акули. Своеобразният електронен щит ще бъда пуснат на пазара в края на годината.

Устройството създава около сърфа електронно поле. Излъчваните електромагнитни импулси въздействат върху нервните рецептори в муцуната на морския хищник. Оттам те се предават в централната нервна система на акулата, създавайки й усещане за дискомфорт. Ако тя се приближи твърде много до сърфиста, електромагнитното въздействие може да предизвика у рибата мускулни спазми.

Противоакулният щит се състои от овален електрод, който се монтира в долната част на сърфа, и антена, разположена в задния край на дъската. От фирмата-производител предупреждават, че устройството помага само при нападения на акули и при никакви други ситуации.

Засега любителите на водния спорт се отнасят резервирано към изобретението. От компанията обаче не са обезкуражени. Те смятат, че постепенно щитът ще се наложи на пазара, тъй като с всяка година броят на пострадалите при нападения на акули се увеличава.

Първоночалната цена на защитното устройство ще бъде 600 долара.

Източник: BTV

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за