Космическият телескоп TESS, изведен в орбита през месец април тази година, изпрати на Земята първата си тестова снимка, направена с една от неговите четири камери.

На снимката, публикувана в сайта на NASA, се виждат над 200 000 звезди.

TESS се счита за частична замяна на телескопа Кеплер, на който му останаха няколко месеца работа, понеже свърши горивото за маневриране. TESS ще променя зоната си на наблюдение на всеки 27 дни. A след две години с помощта на неговите снимки ще може да се направи карта, покриваща 85% от небесната сфера.

Първата снимка на TESS е направена с експонация от две секунди, като телескопът е насочен към съзвездието Центавър. В горната дяна част на фотографията се вижда краят на мъглявината „Въглищен чувал“. А долу леко вляво съвсем отчетливо се вижда ярката звезда Хадар – единадесетата по яркост звезда на нощното небе. NASA подчерта, че това е тестова снимка. Първото висококачествено изображение от TESS ще бъде публикувано през месец юни тази година.

След като TESS открие кандидатите за екзопланети, те ще се изучават с помощта на наземните телескопи и изследват от космическия телескоп Джеймс Уеб, който трябва да замени Хъбъл. Джеймс Уеб трябва да бъде изведен в орбита през пролетта на 2020 година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Savior
Savior
3 години

Центавър