NASA съобщи за успешните тестове на компактния ядрен реактор, който ще осигури електрическата енергия на бъдещите експедиции до Марс. Реакторът ще бъде включен на пълна мощност през месец март.

Тестовете в рамките на проекта Kilopower започнаха през месец ноември миналата година. Крайната цел на проекта е създаването на енергийна система за дългосрочните експедиции до Луната, Марс и други обекти. Реакторът трябва да е достатъчно мощен, за да обслужва една база (около 40-50 киловата) и същевременно компактен, лек и безопасен.

Това е ядреният реактор Kilopower, в който за гориво се използва метален уран-235 с работен флуид от натрий. Реакторът може да генерира 10 киловата мощност в продължение на десет години. Получаваната от реактора топлина задвижва бутало на двигател на Стърлинг, обединено с електрически генератор.

Тестовете са проведени в Невада и постигнатите резултати съвпадат с моделираните. Представител на NASA съобщи, че цялостните тестове с включен на пълна мощност реактор ще започнат в средата или края на месец март тази година.

Досега се използваха предимно ректори със скъпия 238Pu, които генерират около 100 W. Това подтикна специалистите да търсят по-мощни и по-евтини решения.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
NikolaiКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Nikolai
Nikolai

Айде БГ разбирачите,кажете кво ще стане от тук нататък.

Кольо
Кольо

Чакаме първо ти да споделиш какво мислиш. После, ще направим разбор на мнението ти.

Nikolai
Nikolai

Ами аз нищо не разбирам от космос,признавам си.Но гледам всеки път в коментарите е пълно с хора които всичко знаят,тъй че чакам да ми кажат.Давайте разбирачи вие сте!!!!!

Кольо
Кольо

Значи няма смисъл да се коментира. Каквото и да се напише по темата ти няма да го разбереш, но ще използуваш възможността да го обърнеш на политика и оплюване.

Nikolai
Nikolai

Аз казах че не разбирам и чакам вие разбирачите да ми кажете.За космос става въпрос.Ти къде видя политика? Явно не можеш да четеш.