fbpx
-3.3 C
София

Учени пресметнаха, че лунните ресурси няма да стигнат за всички

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Международен екип от учени пресметна, че бързо растящият интерес към ресурсите на Луната може да доведе до сериозен проблем – те няма да стигнат за всички. В една ситуация на липса на каквито и да било глобални споразумения и закони, които да определят какво, къде и колко може да се добива, учените предвиждат бързо изтощаване на ресурсите и ръст на политическото напрежение.

„Мнозина си представят космоса като едно мирно пространство, в което цари хармония между различните държави. Проблемът е в това, че няма закони, регулиращи добива на ресурси, а вече има голям брой космически агенции и представители на частния сектор, които възнамеряват да кацнат на Луната през следващите пет години“ заяви Марти Елис, астроном и астрофизик, главен автор на статията.

 

„Ние изучихме всички лунни карти, които успяхме да намерим, и видяхме, че не са толкова много местата, които имат полезни ресурси. Освен това тези ресурси не са много – те са съвсем малки. Това създава почва за възникване на конфликти между отделните държави“.

За най-важни учените считат водата и желязото, понеже те дават възможност да се намали зависимостта от доставки от Земята. Желязото е необходимо за строителство, а водата за оцеляване. Голям интерес се проявява и към хелий-3 и местата с непрекъснат достъп до слънчева енергия.

В началото на тази година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ относно поддръжката на космическото усвояване на лунните ресурси и ресурсите на другите небесни тела. В този документ се казва, че САЩ не признава международното споразумение от 1979 година за дейността на различните държави на Луната и другите небесни тела.

Засега се водят оживени дискусии за приоритета на научните мисии пред комерсиалните. Счита се, че това е първата стъпка за избягване на потенциални конфликти.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини