Учени създадоха гъвкава батерия на базата на захар

1
69

Гъвкавите батерии в момента са тренд не по-малък от гъвкавата електроника и екраните. Някои компании вече разработват свои прототипи, но учените от университета на Тексас в Остин са успели да разработят версия на батерия, на базата на оксида графен и полимер, а за шаблон на електродите е използвана бучка захар.

Твърди се, че създаденият акумулатор може да се разтяга на 50% без да се повреди. Това може да се види и на фигурата по-долу, където е закрепена батерията със светодиод върху човешка ръка. Дори и след множество разтягания, контактът не се прекъсва.

Технически, методиката за създаване на такива батерии е нова. За получаване на пореста и едновременно гъвкава структура, разработчиците са използвали захар и полимер. Първоначално, кубчето захар е поставено в разтвор от прекурсори за синтеза на полидиметилсилоксана. След като захарта се напоила с разтвора е поставена в пещ с температура от 120℃, а след това е била измита с вода. В крайният резултат, захарта се разтваря и оставя след себе си втвърден порест полимер, по структура съответстващ на изходното кубче захар.

За да получи полимера проводящи свойства, той е потапян няколко пъти в разтвор на графен и деионизирана вода за да може разтворът да запълни всички пори на бучката. Тъй като графенът е непроводящ, бучката е обработена с йодоводород за възстановяването на оксида графен. За да се превърне електрода в катод и анод, върху тях е нанесен съответно VOPO4 и твърд въглерод. Като електролит е използван полимерен натрий-йонен гел-електролит под формата на прозрачна гъвкава пластина.

За съжаление, все още не е съобщено какъв е капацитета получен от батерията, но показателите за съхранение на заряда са се оказали високи – след 100 разтягания до 50% е бил съхранен около 90% от изходния капацитет. Така, че електрохимичните свойства на батерията са се оказали на висота.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
хладник Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
хладник
хладник

Графена е проводящ!
Обработката с HJ e за да се редуцира (не възстанови) Графеновия оксид при което се получава т.нар. редуциран ГО (rGO). А се нарича така защото се различава от графена, получен по други методи.
И капацитета е съобщен, цитирам: стабилен капацитет от 126 мАч/г са постигнати при плътност на тока от 50 мА/г.