fbpx
29.8 C
София

Фобос изглежда е най-доброто място за изграждане на база за добив на полезни изкопаеми от астероидите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Един ден добивът на полезни изкопаеми в космоса ще стане възможен, печеливш и дори жизнено необходим. До започване на тази дейност има още доста време, но учените вече обмислят как може да стане това. В своята нова статия изследователи от САЩ предлагат да се използва орбитата на Марс и естествения спътник Фобос като база за разработване на находища.

От началото на века идеята за добив от астероидите започна да набира скорост заедно с бързото развитие на астронавтиката. Редица частни компании започнаха да изпращат космически сонди в орбитата около Земята, пазарните анализатори започнаха съвсем приблизително да оценяват каква би била цена на различните небесни тела През 2015 година Конгресът на САЩ разреши на американските компании да извършват добив на полезни изкопаеми на астероидите и другите небесни тела, въпреки действащия Договор за космоса, който забранява установяването на права на собственост върху каквито и да било космически обекти. Едновременно с това компанията Asteroid Mining Corp. създаде робота SCAR-E предназначен именно за тази цел.

Тази идея продължава да вълнува учените, което е разбираемо, като се има предвид колосалната ценност на астероидите, особено в светлината на изчерпването на някои от дефицитните материали, необходими за съвременните технологии. Сега трима учени от университета на Уисконсин обявиха, че астероидите, близки до Земята, са неподходяща цел. Техният брой и ценност са твърде ограничени. Рано или късно ще съзреем и ще можем да осъществяваме добив на небесните тела, въртящи се в Главния/Основния пояс между Марс и Юпитер. Запасът от ресурси там е на практика неизчерпаем. Така например, астероидът Давид със среден диаметър около 300 км може да струва 27 квинтилона щатски долара.

Основният проблем, според авторите на статията, е енергията, необходима за достигане на астероидния пояс и за полетите между астероидите. Но има алтернатива – орбитата на Марс, на която е възможно да се изгради и оборудва база за геоложки проучвания и добив на полезни изкопаеми. Според направените от тези учени изчисления, полетите от там ще изискват значително по-малко енергия, отколкото от околоземна орбита.

Фобос, който е един от двата спътника на Марс е изключително удобен трамплин за инсталиране на необходимото оборудване за преработка на руда. Той има всички необходими характеристики за осъществяването на тази дейност, има известно привличане и радиационна защита.

Да напомним, че американският стартъп Astroforge възнамерява да стане първата компания, която на практика ще започне да осъществява добива на полезни изкопаеми от астероиди с диаметър от 20 метра до 1,5 километра. Тя обеща да демонстрира своите нови технологии в орбита около Земята още през 2023 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини