fbpx
6.8 C
София

Чандраян-2 влезе в орбита около Луната

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Орбиталната станция на индийската лунна мисия Чандраян-2 извърши успешна маневра и влезе в лунна орбита. Сега в продължение на около един месец орбитата постепенно ще се снижава и на 7 септември тази година трябва да бъде осъществено мекото кацане на модула Викрам, който носи със себе си лунен роувър. Ако кацането бъде успешно, Индия ще стане четвъртата държава, успяла да осъществи кацане на космически апарат на повърхността на Луната.

Чандраян-2 е втората индийска изследователска мисия до Луната. Тя включва орбитална сонда, модулът за меко кацане Викрам и роувъра Прагаян с шест колела. Мисията започна на 22 юли 2019 година, след което бяха направени няколко маневри за издигане на земната орбита, а после бе осъществена и маневрата за осигуряване на траектория за орбита около Луната. Маневрата бе с продължителност 1738 секунди, след което мисията успешно бе изведена в лунна орбита.

Следващите маневри за снижаване на орбитата са планирани за 21, 28 и 30 август, а на 7 септември тази година модулът за кацане трябва да се отдели от орбиталната сонда и да кацне в района на южния полюс на Луната.

Модулът и роувърът ще изучават механичните, топлинните и химичните свойства на лунния грунт, което ще стане с помощта на специални спектрометри и друга научна апаратура. Ще бъдат направени и сеизмични изследвания. Сондата ще остане в лунна полярна орбита с параметри 100х30 км и ще работи в продължение на около една година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Тралала
Тралала
2 години

Чудех се как информацията за състава на лунния грунд оправдава разходите за космическа мисия? Аха, май търсят полезни изкопаеми.

Нови ревюта

Подобни новини