Четири причини банките да не вярват в криптовалутата на Facebook

18
1374

Агенция Bloomberg сподели своето виждане защо банкерите не желаят да участват в новото амбициозно начинание на Марк Зукърбърг – криптовалутата Libra. Причините не са малко, но аналитиците на агенцията се спряха на най-съществените.

1Криптовалутата не е нужна

Натрупаният опит от страна на американските банки показва, че новите методи на заплащане се възприемат трудно. За повечето клиенти на JPMorgan например, най-популярният начин за разплащане е безконтактната кредитна карта. Аналитиците на банката подчертават, че връзката с традиционните методи за разплащане е важна за повечето потребители.

Успехът на китайските мобилни портфейли начело с Ali Pay и WeChat Pay банките тълкуват в своя полза – новите платежни системи не се възприемат добре, ако не станат задължителни.

През 2018 година от мобилни портфейли са направени покупки за около $3 трилиона, като две трети от тази сума е на Китай.

2Apple Pay и новите правила

За САЩ Apple Pay е основна и много скъпа грешка от страна на банките, които се опитаха да предложат нови методи на разплащане съвместно с IT гигантите. От 2014 година за възможността за извършване на разплащания с помощта на смартфона са дадени милиарди долари, а самите банки понесоха огромни допълнителни загуби, като дадоха на Apple отстъпка от таксата за обработка на разплащанията.

Но на практика всички големи ритейлъри, оглавявани от Wallmart, не пожелаха да въвеждат тази нова технология и нейното използване остана ограничено.

А Apple, която години наред заявяваше, че не възнамерява да се конкурира с банките, доста подло представи своя собствена карта с безплатно обслужване.

3Регулаторните органи

Веднага след презентацията на криптовалутата Libra ръководителят на Facebook Марк Зукърбърг бе извикан на разговор от американските власти, добре известни със своята твърда позиция относно криптовалутите. Ръководителят на комитета на Камарата на представителите по финансовите въпроси Максин Уотърс помоли Зукърбърг да спре проекта Libra, да даде показания за всички детайли на тази инициатива и да се въздържи от каквито и да било действия по въвеждането на Libra преди американските власти да са дали одобрението си.

Криптовалутата Libra е замислена като пълноценна алтернатива на традиционната финансова система със свой емисионен център и органи на управление и обхваща огромна общност от 2,6 милиарда души. Именно толкова са потребителите на Facebook, WhatsApp и Instagram. Но използването на Libra дори и в пределите на екосистемата на Facebook може да бъде сериозно ограничено от регулаторните органи.

4Репутацията

Но главното препятствие за разпространението на новата криптовалута може да не са регулаторите. Подмокрената репутация на Facebook винаги се свързва с новият проект и активно се обсъжда. New York Times например обсъжда, че Libra е централизирана криптовалута, за която е обещано, че ще стане децентрализирана, но в неопределено бъдеще и с помощта на технологии, които все още не съществуват.

А журналистите на британския Guardian възкликват:

„Нима сте готови да доверите на Зукърбърг и парите си?“

Но ако криптовалутата Libra постигне успех, то тя със сигурност ще стане основата криптовалута на планетата. Не е за учудване, че участниците в този проект дават по $10 милиона – именно толкова бе вноската за участие на Visa, MasterCard, Uber и за още над двадесетте участника в новия консорциум.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
13 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Mihail Georgiev
Mihail Georgiev

Пък аз си мислех, че основната цел на криптовалутите е да изключат банковите транзакции. Кви банки, кви пет биткойнна…

AxOx
AxOx

Който си направи криптовалута, той винаги генерира около 50% от нея веднага (защото е бързо, а след това става все по трудно)… и така, става най-богатия, без да си мръдне пръста… стига да има балъци да вкарат истинските пари вътре.
Та и тука .. колко от нази криптовалута вече е резервирана от фейса?
Ако хората почнат да я ползват, този резерв ще се правърне в реалност и ето още 1 трилион долара за Зуки.

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Няколко важни неща: – Либра е стейбъл койн, в превод това значи че е обезпечена едно към едно с долър, евро, и други активи. Т.е. започва от 0 койни и се генерират нови, когато някой преведе долър, евро, лева в Калибра портфейла си. – Повечето крайни криптовалути се генерират на 100% още в началото, а не на 50%. Биткойн е генериран 21 милиона койна. За последните 10 години от тези 21 милиона на пазара са освободени почти 18 милиона чрез „копаене“, това е процеса, който гарантира устойчивостта на биткойн мрежата на атаки. – Истински пари няма. Има символи, които хората… Виж още »

AxOx
AxOx

@SAFE Network Bulgaria – „обезпечена едно към едно с долър, евро, и други“ – ами сега как ще ми кажеш, че една Либра койн е равна на 1 долър, 1 евро… ама те не са равни. Кой ще реши колко и е равностойността?
Абе Зуки си играе на държавен управител… добре че хората с власт го усещат, защото никак не ми нрави политиката на Файсбуук и в частност на Марк Зукънбърг.

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

В случая е важно да се отбележи, че няма Зуки. Има консорциум от едни от най-големите корпорации, които е виждал света ни – Facebook, Visa,MasterCard, PayPal, Uber и т.н. Това са хората с власт. Те имат пари да платят на лобитата си да прокарат каквото искат… Либра ще има. Целия свят ще ползва крипто….

ха-ха-ха-ха
ха-ха-ха-ха

Помня добре пирамидите от 90-те. Балъците като SAFE Network Bulgaria и Торн си ипотекираха апартаментите и чакаха на опашка с часове, за да си подарят парите на мошениците. Аз като минавах, им подвиквах: „Наивници! Сега колкото чакате, после 10 пъти по толкова ще висите, за да си вземете парите обратно! И няма да получите и 1/10-та от това, което сте дали!“. Обаче те се бяха назобили с рекламни просотии като пате с лайна и ми развиваха теории за „инвестиционен мениджмънт“. Или ми обясняваха колко хиляди били на плюс вече, щото в пирамидата им дали лихвата за месеца още като внесли… Виж още »

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Libra не ти обещават нито лихви, нито че койна им ще се вдигне като цена. Всъщност казват точно обратното, че цената ще е максимално стабилна.

Единствената причина да имаш Libra портфейл е че ще можеш да плащаш навсякъде с тях без такси (или срещу минимални такси, вероятно търговеца ще ги покрива).

До няколко години всички ще ползваме крипто навсякъде, както сега използваме смартфони.

ха-ха-ха-ха
ха-ха-ха-ха

Если еврей говорит, что у него деньги в обрез – значит, у него денег до хуя! 🙂 Ако чифут ти обещава стабилна валута – значи сривът и е гарантиран!

Ама ти, щом си токова сигурен, обърни си всичките спестявания в „либри“. Само ще потвърдиш още веднъж основния закон за движение на паричните потоци: „Паричните потоци текат от джобовете на хора с малко мозък към джобовете на хора с малко скрупули!“ 😀

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Либра е за хора, които до сега не са пипвали крипто и вярват на пропагандата, че е скам/пирамида. С Либра ще могат да опитат идващата световна промяна в безопасна среда. Аз лично съм в криптото от 2014-та и не се оплаквам (Справка Биткойна тогава беше 400 лв, MaidSafeCoin 3 стотинки)

ха-ха-ха-ха
ха-ха-ха-ха

Нормално – докато се раздува балона, никой не се оплаква. То това е същността на зарибяването на будалите. Голямото реване почва, като се спука балона…

AxOx
AxOx

Политиците трябва да си мръднат мързеливите задници и да решат дали криптовалутата е легална или не.
Ако е легална да въведат закони, а ако не е легална да се спре и третира като пиратския софтуер.
Всички хакери ползват криптовалута… досега не съм виждал да искат превод в банка…таа засега не виждам никаква полза от криптовалутите.
(до всички които са генерирали криптовалута и са я продали – и те са крадци, защото са ограбили хората с истински пари)

Торн
Торн
Торн
Торн
Палустиниец
Палустиниец

Че кой го интересува…

Торн
Торн

Вече +67%

bure_s_barut
bure_s_barut

Днес си +60%, а утре може да си -600%… Не един и двама са забогатели с такива игри и не един и двама са останали на улицата от такива игри 😉

matoma
matoma

Балонът се надува, надувайте момчета, ще стане на парчета…

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Няма исторически балон, който да е падал с 80% надолу и след това да се е възстановявал… Ако не може да се спука, то балон ли е? Или финансова революция, каквато света ни не е виждал?