Главният изпълнителен директор на Ford Джим Хакет намали надеждите за плановете на компанията за автомобили със самостоятелно управление тази седмица, признавайки, че първите такива автомобили ще имат ограничения.

„Надценихме пристигането на автономни превозни средства“, каза Хакет, който някога бе начело на автономното подразделение на компанията, на събитие в Детройтския икономически клуб във вторник.

Докато Ford все още планира да пусне своите самоуправляващи се коли през 2021 г., Хакет добави, че „тези приложения ще бъдат малко, защото проблемът е толкова сложен“.

Съобщението на Хакет идва почти шест месеца след като главният изпълнителен директор на автономните превозни средства в компанията Шериф Маркаби представи подробни планове за автомобили без водачи в среден пост. Компанията е инвестирала над 4 млрд. долара в развитието на технологията до 2023 г., включително над 1 млрд. долара в Argo AI – компания за изкуствен интелект, която създава виртуална система за водачи. В момента Ford изпробва автомобилите си в Маями, Вашингтон и Детройт.

След години на хайп и милиарди долари инвестиции, някои други компании също признават, че очакванията за автомобилите със самостоятелно управление са може би твърде високи. По-рано тази седмица Uber прогнозира, че собственият ѝ автономен автопарк ще изчака дълго, докато най-накрая колите тръгнат на път. Waymo стартира таксиметровата си услуга в края на миналата година, но не я е отворила пред широката общественост и не е разширила обхвата си от няколко географски заключени области във Финикс, Аризона.

Въпреки че Хакет тушира незабавни надежди за автономни превозни средства, той ясно посочи, че вярва в потенциала на технологията.

„Когато представим това нещо на пазара, това ще бъде наистина мощно решение“, добави Хакет.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари