13.5 C
София

Шпионско приложение издаде крадец

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Собственик на откраднат в Калифорния ноутбук MacBook намери крадеца с помощта на вградената уебкамера и шпионска програма, съобщава английският вестник The Daily Mail.

Дизайнерът Джошуа Кауфман останал без ноутбука си още през март, но жалбата му в полицията не дала резултат. Пострадалият, по всяка вероятност щял да се лиши завинаги от ноутбука си, защото подобни престъпления се разкриват изключително трудно, но на помощ му дошло инсталираното от него приложение Hidden, предназначено точно за подобни случаи. Крадецът не форматирал твърдия диск и не обърнал внимание на програмата за проследяване, в резултат на което Кауфман получил цял набор негови фотографии, включително такива в кола и леглото му, а също електронната му поща и данни за адреса му.

С получената информация Кауфман отишъл в полицията и крадецът бил задържан вчера. Приложението Hidden е безплатна програма за защита на ноутбука Mac. Приложението работи в пасивен режим в операционната система Mac OS, и не дава никакво отражение в интерфейса. Ако обаче се влезе в специален уебсайт от друг компютър и се активира програмата, приложението веднага дава данни за местонахождението на ноутбука. То обаче може просто да бъде изтрито или хардискът да бъде форматиран, затова не е чак толкова надеждно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини