fbpx
0 C
София

Шпионско приложение издаде крадец

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Собственик на откраднат в Калифорния ноутбук MacBook намери крадеца с помощта на вградената уебкамера и шпионска програма, съобщава английският вестник The Daily Mail.

Дизайнерът Джошуа Кауфман останал без ноутбука си още през март, но жалбата му в полицията не дала резултат. Пострадалият, по всяка вероятност щял да се лиши завинаги от ноутбука си, защото подобни престъпления се разкриват изключително трудно, но на помощ му дошло инсталираното от него приложение Hidden, предназначено точно за подобни случаи. Крадецът не форматирал твърдия диск и не обърнал внимание на програмата за проследяване, в резултат на което Кауфман получил цял набор негови фотографии, включително такива в кола и леглото му, а също електронната му поща и данни за адреса му.

С получената информация Кауфман отишъл в полицията и крадецът бил задържан вчера. Приложението Hidden е безплатна програма за защита на ноутбука Mac. Приложението работи в пасивен режим в операционната система Mac OS, и не дава никакво отражение в интерфейса. Ако обаче се влезе в специален уебсайт от друг компютър и се активира програмата, приложението веднага дава данни за местонахождението на ноутбука. То обаче може просто да бъде изтрито или хардискът да бъде форматиран, затова не е чак толкова надеждно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
The Raven
The Raven
10 години

Ми в 9 от 10 случая ще е малоумник и няма да се сети да провери дали няма някоя такава програма или за по-сигурно да преинсталира операционната система.
Макар че и това може да се избегне, ако човек знае как да се „застрахова“ от преинсталация – забраняваш от BIOS-а boot-ване от други устройства и слагаш парола на настройките на BIOS-а. От там единствения начин да преинсталираш операционната система (ако незнаеш паролата на BIOS-а) е като го отвориш и извадиш батерията на дъното, за да върнеш фабричните настройки 😉

stormofblood
stormofblood
10 години

То тая програмка си е хитро нещо … пък щом си стигнал да крадеш надали си много умен 😉

ndsbg
ndsbg
10 години

къде ги мислите тея кухи заглавия „шпионско приложение“ а това че крадеца е тъп и му миришат краката си е негов проблем. като краде джада да знае какво да прави после че да не го набарат.

The Piper
The Piper
10 години

И крадците са им тъпи на американците.

Нови ревюта

Подобни новини