Щатската служба за събиране на данъци предлага възнаграждение до $625 хиляди на всеки, който може да пробие предполагаемо непроследимите криптовалути като Monero и да проследява транзакции по Lightning мрежата на Bitcoin.

Официалното предложение описва, че службата ще приема работещи прототипи до 16 септември

Ако бъдат одобрени, разработчиците им ще получат първоначално плащане от $500 хиляди. То ще им позволи да развият прототипа в работеща концепция. Това трябва да се случи за осем месеца. След като се завърши тази фаза, при ново одобрение от правителството ще бъдат предоставени още $125 хиляди.

„Подразделението за криминално разследване към Службата за събиране на данъци, търси един или повече изпълнители, които да доставят иновативни решения за проследяване и свързване на поверителни криптовалути. Тези решения могат да бъдат експертни инструменти, информация, изходен код, услуги за разработка на софтуер.“, обясняват от институцията, цитирана от Coin Telegraph.

Целта е данъчните агенти да могат да проследяват транзакции, включително да идентифицират портфейли, дата и час на транзакциите, количество на преведената криптовалута. Надеждите са не само да се изважда историческа информация, но и да се предвиждат бъдещи транзакции на подозрителни адреси.

Финалните продукти трябва да предоставят пълен контрол на службата, с възможност за собствена разработка и модификация. Организацията не иска да зависи от външни изпълнители.

Monero е една от виртуалните валути, която се предпочита от хората, които искат транзакциите им да останат тайни

Това включва и престъпни организации. Тази група от хора избягва употребата на по-проследими крипто активи като Биткойн.

Търсенето на такива валути се увеличава, тъй като институциите имат по-големи собствени възможности и работят все по-активно с външни изпълнители като Chainalisys. Това е компанията, която многократно е съдействала на американските власти да проследяват транзакции с Биткойн и други криптовалути, в рамките на различни операции. Миналият месец, Chainalisys беше интегрална част от операция срещу три терористични организации.

„В момента имаме ограничени ресурси за разследване на транзакции, които са извършени чрез криптовалути като Monero, които предоставят поверителност.“, обясняват данъчните.

Blockchain анализаторите от фирмата CipherTrace твърдят, че имат нов инструмент, който може да проследява Monero транзакции. Все още обаче няма публично и официално потвърждение на това. Компанията обяви това, обяснявайки, че ѝ е отнело над година за разработката. Софтуерът ще се използва от Министерство на вътрешната сигурност на САЩ.

Компанията посочва, че инструментът може да се използва за проследяване на откраднати Monero монети в нелегални транзакции, обратно до източника. Би било полезно в случаите на рансъмуер.

Подкрепяте ли подобни инициативи, които искат да направят използването на криптовалути напълно видимо за властите? Или пък смятате, че поверителността трябва да се запази максимално, въпреки наличието на престъпници, които се възползват?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари