Японската космическа агенция (Japanese Aerospace Exploration Agency, JAXA) успешно изведе в космоса нов сателит, който ще слезе на свръхниска околоземна орбита, използвайки за тази цел нов тип йонен двигател, ефективността на който 10 пъти превишава ефективността на обикновените ракетни двигатели, работещи чрез изгаряне на гориво.

Сателитът се нарича Tsubame и сега се намира в орбита с височина 480 км, където го остави ракетата носител. През следващите две години Tsubame ще се спусне под 300 километра от повърхността на Земята.

Tsubame бе изведен в стандартна орбита на 23 декември 2017 година и вече предаде първия пакет контролни данни, които показаха, че всички системи работят нормално, а орбитата е стабилна. След слизането на свръхниска орбита, Tsubame ще постави нов рекорд за сателит, който се движи по минимално възможна орбита.

Tsubame тежи 400 кг и е част от програмата Super Low Altitude Test Satellite (SLATS) за висококачествени снимки на земната повърхност и измерване концентрацията на атомарния кислород в горните слоеве на атмосферата.

При толкова ниска орбита Tsubame ще изпитва около 1000 пъти по-високо съпротивление на въздуха, отколкото на височина 600 км. За поддържането на стабилна орбита сателитът ще използва йонен двигател от нов тип, използващ ксенон. Тягата на този двигател е еквивалентна на теглото на 10 центова монета, но е напълно достатъчна за компенсиране съпротивлението на въздуха и удържане на сателита на необходимата височина.

Свръхниската орбита е изключително удобна за заснемане на земната повърхност с много висока резолюция, без използването на масивна висококачествена оптика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари