DARPA, Агенцията за напреднали научни проекти в областта на отбраната, проведе AlphaDogfight Trials. Събитието завърши в сряда, със симулиран въздушен дуел, в който един срещу друг се изправиха захранван от изкуствен интелект F-16 „пилот“ и истински пилот. Изкуственият интелект побеждава.

Целта е да се провери до колкото може да се разчита на машините в бърза, непредвидима бойна среда въздух-въздух

Беше демонстрирано и как човек и машина могат да си разделят контрола върху самолет, за да увеличат шансовете за успех в реална мисия.

След като новите алгоритми са разработени, DARPA ще трябва да открие успешната формула за сътрудничество между човек и машина. Работата трябва да се споделя между тях успешно, в динамични ситуации на въздушен бой, където самолетите биват повредени и какво ли още не.

Най-големият план включва безпроблемното прехвърляне на отговорността между двете страни, за постигане на въздушна доминация

„Преди AI да намери своето място в кабината и да участва във формация, трябва да си спечели този шанс. Трябва да демонстрира, че реално може да лети, да се съревновава и да допринася. През същите неща минава и един истински пилот на самолет. Учиш се да летиш, демонстрираш определено ниво на умения и след това се присъединяваш към формация. Ставаш част от ескадрила и започваш да си част от екипа.“, обяснява David Honey, заместник директор на DARPA.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари