Amazon се огъна и увеличи заплатите на персонала

20
2415

На пръв поглед, Безос се пречупи. След всички оплаквания от ужасната работа в Amazon и след излизането на нов законопроект в Конгреса, направен специално за Безос, преди седмица ръководителят на Amazon заяви, че повишава минималното заплащане на целия персонал в САЩ и Великобритания. Според някои финансисти, по този начин Amazon годишно ще получава няколко милиарда долара по-малко. Но не бива да подценяваме Безос, понеже той много добре обмисля всички ходове.

Според статистиките на SEC, средната годишна заплата за Amazon е $28 446 или $13,68 на час. За сравнение, средната заплата за САЩ е около $40 000. А Безос получава толкова на всеки 10 секунди.

В редица американски градове заплатата на Amazon не е достатъчна дори за евтино жилище под наем. Хиляди работници на Amazon са почти бездомни, а десетки хиляди получават от държавата помощи във вид на Медикейд и купони за храна. Американското общество и Сенатът отдавна търсят начин да принудят компанията по-добре да се грижи за своя персонал. Още повече, като се вземат предвид финансовите показатели на Amazon – миналата година компанията стана втората в света след Apple с пазарна капитализация над $1 трилион.

Amazon се аргументира с това, че заплатите при офлайн ритейлърите са още по-ниски, че за една година компанията е разкрила 130 000 нови работни места и че нейните работници получават с 30% повече от средното в тази ниша на пазара. Но след като властите заплашиха Amazon, че ще ще трябва да заплати дадените държавни помощи, Безос изглежда се предаде.

От 1 ноември Amazon за първи път в своята история наведнъж ще повиши заплатите на целия си персонал. Компанията започва да плаща минимум по $15 на час на своите постоянни служители и дори и на 100-те хиляди временно наети, които са необходими по празниците. По този начин, средната заплата при 40-часова работна седмица става $31 200 годишно. Не са $40 хиляди, но вече са доста повече от прага на бедността, който в САЩ за едно семейство е $25 000 годишно.

Въпреки, че никой не го е искал, 37 000 британски служители на Amazon ще започнат да получават по £10.50 (около $13.60) на час.

Преди месец сенаторът Бърни Сандърс представи пред Конгреса законопроект, според който големите работодатели в страната трябва да връщат на държавата цялата сума, дадена във вид на помощи – Медикейд, жилище, купони за храна и т.н. Според икономистите, това ще икономиса на данъкоплатците минимум $150 милиарда годишно. Интересно е, че законопроектът се наричан Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies или съкратено Stop BEZOS.

По повод увеличението на заплатите в Amazon, Сандърс похвали Безос и каза, че това решение ще се отрази на целия корпоративен свят. От своя страна Безос благодари на сенатора в Twitter.

След тази новина, акциите на Amazon паднаха с 2%, но това почти не се почуства, понеже техният ръст от началото на годината е 71%. А това увеличи финансовото състояние на Безос с $83 милиарда, понеже притежава 16% от акциите на Amazon, без да се взимат предвид неговите други проекти.

Всъщност, подобна е ситуацията и при другите ритейлъри, особено при офлайн магазините. В началото на тази година Walmart започна да плаща минимум $11 на своя персонал и обеща $15 към началото на 2020 година.

Под натиска на обществеността се предаде дори и Disney, като преди месец увеличи възнагражденията на своя персонал до $15 на час.

Сега идва реда на Walmart. Най-големият офлайн ритейлър в света с 1,5 милиона персонал плаща по два долара по-малко от Amazon. Но вниманието се фокусира именно върху Amazon, понеже печели много и ръстът на печалбата е голям. Все пак, когато някой иска да догони Карнеги и Рокфелер, иска да покори $200 милиарда, а неговите работници не могат да си позволят покрив над главата, това няма как да не направи впечатление.

Какво всъщност направи Безос

Интересно е, че „капитулацията“ на Безос ще окаже положително влияние на Amazon. Финансистите са на мнение, че повишаването на заплатите в Amazon е направено много грамотно. Това става точно в началото на ноември, когато започват големите продажби. Миналата година по време на Черния петък Amazon реализира продажби на стоки за $2,6 милиарда. Половината онлайн покупки на САЩ бяха осъществени именно в този интернет магазин. Ако например, Amazon не успее да наеме допълнителни 100 000 души преди сезона на продажбите, ще изгуби печалбата от най-хубавите дни в годината. Но увеличената заплата премахва възможните усложнения от подобен род.

След премахването на възможните рискове и като се има предвид ръста на икономиката на САЩ, печалбата на Amazon след Деня на благодарността, Черния петък и Коледа със сигурност ще нарасне в сравнение с миналата година. Всички разходи от повишената заплата ще бъдат възвърнати през следващите два месеца.

Според експертите на Loop Capital Markets, разходите на интернет магазина от повишаването на заплатите ще са в рамките на $2-$3 милиарда, което за Безос не е много. А освен това Amazon започна масово да използва роботи в своите складове и това ще намали разходите за заплати през следващите години.

Хитрият план

Всъщност Безос няма да загуби тези 2-3 милиарда. Оказа се, че компанията тихо е орязала всички премии, бонуси и допълнителни възнаграждения. И сега служителите се тревожат, че техният доход дори ще се понижи.

Ситуацията е съвсем ясна. Досега Amazon даваше различни поощрения във вид на акции на компанията. Всеки работник при постъпване на работа в склада получава по две акции на Amazon (днес всяка от тях струва $1950), но може да се разпорежда с тях след две години работа в компанията. Плюс това, има възможност да получи още една акция с всяка следваща година. След поскъпването на акциите, това условие от трудовия договор започна да става все по-неизгодно за Amazon. И сега, доста удобно, след повишаването на заплатите, тази точка отпадна „поради безполезност“.

Махнати са и премиите за преизпълнение на плана. Досега това бе един отличен начин за получаването на около 300 долара допълнително. Особено през ноември и декември, когато бонусите за производителност се удвояват.

Amazon каза пред CNBC, че допълнителните стимули са премахнати по желание на работниците и сега техните доходи стават непосредствени и предсказуеми.

Политиците и журналистите вече похвалиха Безос и сега не е удобно да се отказват от думите си. По този начин милиардерът с един куршум уби два заека и спечели от тази ситуация. В наши дни не е лесно да станеш новия Рокфелер.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
13 Отговори на коментарите
13 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Питанката
Питанката

Легенди и предания, както и свободни съчинения!!! Холокоста се равнява на около 3000-5000 еврей до като ги е пускал с корабите да си ходят към Америка а те са потъвали от кръстосания огън. А немците още си плащат репарации за това…

тъй-тъй
тъй-тъй

Хитлер е идиот и масов убиец. Не са виновни евреите. Нито циганите. Нито американците, или руснаците. Проблемът е, че по света има много хора, които все си търсят някой друг да им е виновен.

дай-дай
дай-дай

+

Мразя нацистите
Мразя нацистите

Антисемитизмът е незаконен. Това, което говориш не отговаря на истината и в нормална държава би те вкарало до 5 години в затвора. Искам да ти съобщя ясно, че евреите не са ти виновни, че си беден, нито имат нещо общо с Амазон.

Амазон е стартирал от човек, който е започнал от нищото, свободен човек с амбиция, а не хейтър и човекомразец като теб. Никога няма да бъдеш безос, винаги ще си търсиш друг виновен за своята собствена мизерия.

Надявам се в света да има повече като Безос и по-малко като теб.

Евмилп
Евмилп

Браво, чудесен отговор, но на нас не ни харесва – как ще се оправдаваме сега?

дфсдф
дфсдф

Amazon е почнал от нищото?
Родителите на Джеф му дават 250 000 $ пред 1995 година и така започва всичко, та моля приказките за пепеляшка и прочее на други хора.

Име
Име

Много ми харесва начина, по който смисъла на новината се разводнява с приказки за евреите. ОТ ЕВРЕИТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОСНОВНО САМИТЕ ЕВРЕИ И КОГАТО НЯКОЙ ЗАПОЧНЕ ДА ВИ ГОВОРИ ЗА ТЯХ, ШАНСА ДА Е ЕВРЕИН Е ЗНАЧИТЕЛНО (В ПЪТИ!!!) ПО-ГОЛЯМ ОТ ШАНСА ДА НЕ Е ТАКЪВ. И все пак, да се върнем на един нюанс изнесен от статията. КУПОНИТЕ ЗА ХРАНА В САЩ. Страната, която е водещата световна икономика, страната лидер на демократичният свят, страната с най-най-най-качества. Не си спомням НА НИТО ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ФИЛМ, НА НИТО ЕДИН АМЕРИКАНСКИ СЕРИАЛ, НА НИТО ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ТВ РЕПОРТАЖ да се споменават купони… Виж още »

Мразя нацистите
Мразя нацистите

Америка е свободна държава, там централнизирано никой няма да наложи на едно частна компания, която прави филми да показва или да не показва нещо. Страните с цензура са в ЕС и Русия. В Русия не позволиха дори филм за Сталин, в САЩ има стотици хиляди филми срещу САЩ и никой не ги цензурира. В САЩ можеш свободно да говориш и пишеш срещу президента, в Русия това е немислимо. Да, САЩ е най-най-най в момента в сравнение с всички останали. Отивай в Китай, Русия или другаде и обвинявай евреите, само внимавай, когато отидеш в Русия да не ти набухат дори по-голяма… Виж още »

Алергичен съм към тъпотия
Алергичен съм към тъпотия

Америка не е страна а два големи континента. Присъщо на САЩ е да си присвояват, но никой никога не е твърдял, че ЕС е страна. Познанията ти по география са като на мармозетка.

Мразя нацистите
Мразя нацистите

Мисля, че е най-добре Калдата, подобно на много свои световни колеги да затворят секцията с коментари. Не може да гледаме незаконни и обиждащи коментари, разводняващи темата и генерализиращи цели етнически групи, които достатъчно са страдали като евреите и вменявайки им някаква колективна вина за частна компания, която няма нищо общо с това. При затворени коментари, повечето асоциални неонацисти и човекомразци, които пишат тук ще получат криза и ще ги затворят там, където им е мястото – в санаториумите и в затворите. Не сме длъжни да им бъдем отдушник и да им четем човеконенависта. Имате много поздрави от един евреин, който… Виж още »

AxOx
AxOx

Или да въведе регистрация при коментарите и така да се знае кой какво пише и да е отговорен за изказванията си.

AxOx
AxOx

Аман от милиардери, които не плащат нормални заплати.
Като има толкова пари в личните сметки, да не би да си ги завлече на оня свят!
Алчността няма граници.
Хубаво, че са го натиснали да плати повече…. то затова мега-богаташите искат да подменят хората напълно с роботи.
Въпроса е, че ако хората не получават заплати – защото никой няма да работи… то парите ще се обезценят и тогава всичките им милиарди ще се превърнат в нищо.

Да България
Да България

Амазон работи на 0 печалба, всичките инвестиции се правят обратно. Ако парите се обезценят единствения, който ще загуби са идиоти като теб, които си давате всичко за колбаси и алкохол. Социализмът е едно недоносче!

Дай България!
Дай България!

Амазон работи с от 200 до 500% печалба. Както лесно можеш да се убедиш, сравнявайки цените на едни и същи стоки в Амазон и в АлиЕкспрес. Това, че влагат спечелените пари, за да печелят с тях още пари (нарича се „реинвестиране“) не значи, че не са на печалба. А по време на социализма ти вероятно си се люшкал в топките на баща си, треперейки от страх да не те изхвърли на чекия в кенефа, така че нямаш право на мнение по въпроса 😉

Проверете
Проверете

Амазон корпорацията работи на 0% печалба, защото реинвестира всичко. Това го знае всяко хлапе, не става дума за един онлайн магазин, а всичките й собствености. В АлиЕкспрес пазаруват социалисти, които не се интересуват от качеството, не им бърка токсична пластмаса или живак, и не им пула, че помагат на мракобесен Китай.

Социализмът е проказа!

Мразя нацистите
Мразя нацистите

https://www.businessinsider.com/amazons-profits-what-people-dont-understand-2013-10

Това четиво не е за психопати/социалисти/комунисти/нацисти, а за хора с малко ум в главата. 90% от хората тук, които се интересуват да задоволят първичните си потребности и нищо друго, няма да го схванат.

Дай България!
Дай България!

А в Амазон пазаруват балъци с промити мозъци, които купуват абсолютно същите стоки, произведени от същите материали в същия „мракобесен“ Китай. Само че плащат 2 до 5 пъти по-висока цена, за да пълнят джоба на „бедния“ Безос.

Мразя нацистите
Мразя нацистите

Аз не купувам от Амазон, а продавам, на такива като теб.

Мразя нацистите
Мразя нацистите

Ако купуваш като консуматор, няма как да станеш Безос, никога, може да станеш хейтър.

ronsim
ronsim

Като чета коментарите си мисля че са свързани с друга статия!?
Както винаги става Хорицата не могат да се съсредоточът върху темата и … започват да пишат Глупости!През това време Безос (който се е Съсредоточил в проблема) е намерил изход (сполучлив за него) от ситуацията.
И защо се получи така, че работниците Пак изгубиха?