fbpx
5 C
София

Amazon се огъна и увеличи заплатите на персонала

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

На пръв поглед, Безос се пречупи. След всички оплаквания от ужасната работа в Amazon и след излизането на нов законопроект в Конгреса, направен специално за Безос, преди седмица ръководителят на Amazon заяви, че повишава минималното заплащане на целия персонал в САЩ и Великобритания. Според някои финансисти, по този начин Amazon годишно ще получава няколко милиарда долара по-малко. Но не бива да подценяваме Безос, понеже той много добре обмисля всички ходове.

Според статистиките на SEC, средната годишна заплата за Amazon е $28 446 или $13,68 на час. За сравнение, средната заплата за САЩ е около $40 000. А Безос получава толкова на всеки 10 секунди.

В редица американски градове заплатата на Amazon не е достатъчна дори за евтино жилище под наем. Хиляди работници на Amazon са почти бездомни, а десетки хиляди получават от държавата помощи във вид на Медикейд и купони за храна. Американското общество и Сенатът отдавна търсят начин да принудят компанията по-добре да се грижи за своя персонал. Още повече, като се вземат предвид финансовите показатели на Amazon – миналата година компанията стана втората в света след Apple с пазарна капитализация над $1 трилион.

Amazon се аргументира с това, че заплатите при офлайн ритейлърите са още по-ниски, че за една година компанията е разкрила 130 000 нови работни места и че нейните работници получават с 30% повече от средното в тази ниша на пазара. Но след като властите заплашиха Amazon, че ще ще трябва да заплати дадените държавни помощи, Безос изглежда се предаде.

От 1 ноември Amazon за първи път в своята история наведнъж ще повиши заплатите на целия си персонал. Компанията започва да плаща минимум по $15 на час на своите постоянни служители и дори и на 100-те хиляди временно наети, които са необходими по празниците. По този начин, средната заплата при 40-часова работна седмица става $31 200 годишно. Не са $40 хиляди, но вече са доста повече от прага на бедността, който в САЩ за едно семейство е $25 000 годишно.

Въпреки, че никой не го е искал, 37 000 британски служители на Amazon ще започнат да получават по £10.50 (около $13.60) на час.

Преди месец сенаторът Бърни Сандърс представи пред Конгреса законопроект, според който големите работодатели в страната трябва да връщат на държавата цялата сума, дадена във вид на помощи – Медикейд, жилище, купони за храна и т.н. Според икономистите, това ще икономиса на данъкоплатците минимум $150 милиарда годишно. Интересно е, че законопроектът се наричан Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies или съкратено Stop BEZOS.

По повод увеличението на заплатите в Amazon, Сандърс похвали Безос и каза, че това решение ще се отрази на целия корпоративен свят. От своя страна Безос благодари на сенатора в Twitter.

След тази новина, акциите на Amazon паднаха с 2%, но това почти не се почуства, понеже техният ръст от началото на годината е 71%. А това увеличи финансовото състояние на Безос с $83 милиарда, понеже притежава 16% от акциите на Amazon, без да се взимат предвид неговите други проекти.

Всъщност, подобна е ситуацията и при другите ритейлъри, особено при офлайн магазините. В началото на тази година Walmart започна да плаща минимум $11 на своя персонал и обеща $15 към началото на 2020 година.

Под натиска на обществеността се предаде дори и Disney, като преди месец увеличи възнагражденията на своя персонал до $15 на час.

Сега идва реда на Walmart. Най-големият офлайн ритейлър в света с 1,5 милиона персонал плаща по два долара по-малко от Amazon. Но вниманието се фокусира именно върху Amazon, понеже печели много и ръстът на печалбата е голям. Все пак, когато някой иска да догони Карнеги и Рокфелер, иска да покори $200 милиарда, а неговите работници не могат да си позволят покрив над главата, това няма как да не направи впечатление.

Какво всъщност направи Безос

Интересно е, че „капитулацията“ на Безос ще окаже положително влияние на Amazon. Финансистите са на мнение, че повишаването на заплатите в Amazon е направено много грамотно. Това става точно в началото на ноември, когато започват големите продажби. Миналата година по време на Черния петък Amazon реализира продажби на стоки за $2,6 милиарда. Половината онлайн покупки на САЩ бяха осъществени именно в този интернет магазин. Ако например, Amazon не успее да наеме допълнителни 100 000 души преди сезона на продажбите, ще изгуби печалбата от най-хубавите дни в годината. Но увеличената заплата премахва възможните усложнения от подобен род.

След премахването на възможните рискове и като се има предвид ръста на икономиката на САЩ, печалбата на Amazon след Деня на благодарността, Черния петък и Коледа със сигурност ще нарасне в сравнение с миналата година. Всички разходи от повишената заплата ще бъдат възвърнати през следващите два месеца.

Според експертите на Loop Capital Markets, разходите на интернет магазина от повишаването на заплатите ще са в рамките на $2-$3 милиарда, което за Безос не е много. А освен това Amazon започна масово да използва роботи в своите складове и това ще намали разходите за заплати през следващите години.

Хитрият план

Всъщност Безос няма да загуби тези 2-3 милиарда. Оказа се, че компанията тихо е орязала всички премии, бонуси и допълнителни възнаграждения. И сега служителите се тревожат, че техният доход дори ще се понижи.

Ситуацията е съвсем ясна. Досега Amazon даваше различни поощрения във вид на акции на компанията. Всеки работник при постъпване на работа в склада получава по две акции на Amazon (днес всяка от тях струва $1950), но може да се разпорежда с тях след две години работа в компанията. Плюс това, има възможност да получи още една акция с всяка следваща година. След поскъпването на акциите, това условие от трудовия договор започна да става все по-неизгодно за Amazon. И сега, доста удобно, след повишаването на заплатите, тази точка отпадна „поради безполезност“.

Махнати са и премиите за преизпълнение на плана. Досега това бе един отличен начин за получаването на около 300 долара допълнително. Особено през ноември и декември, когато бонусите за производителност се удвояват.

Amazon каза пред CNBC, че допълнителните стимули са премахнати по желание на работниците и сега техните доходи стават непосредствени и предсказуеми.

Политиците и журналистите вече похвалиха Безос и сега не е удобно да се отказват от думите си. По този начин милиардерът с един куршум уби два заека и спечели от тази ситуация. В наши дни не е лесно да станеш новия Рокфелер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини