Заедно с прекратяването на работата по Unity 8 и Ubuntu Phone, компанията Canonical възнамерява през месец юни да прекрати издаването на ъпдейти за отстраняване на различни бъгове и уязвимости за смартфони, базирани на платформата Ubuntu Phone.

Освен това, започвайки от месец юни тази година е планирано спирането на възможността за изтегляне на нови програми от Ubuntu Store и спирането продажбите на платени приложения. Но ако програмистите желаят да разпространяват своите програми, трябва да ги преместят в категорията на безплатните. А в края на годината каталогът-магазин Ubuntu Store ще бъде окончателно затворен.

След затварянето на Ubuntu Store, потребителите на Ubuntu Phone няма да могат да инсталират приложения, а разработчиците на външни програми няма да имат възможност да разпространяват обновявания за своите продукти.

Но като алтернатива за потребителите ще бъде преходът към компилациите на Ubuntu Phone от проекта UBports. който ще продължи да издава обновявания, оправящи различните уязвимости. Вместо Ubuntu Store, общността на UBports възнамерява да предложи собствения си каталог openstore.ubports.com, а програмистите ще трябва да регистрират своите приложения в него.

29
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
24 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
радоКалинBlBpix3lСветльо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kaлин
Kaлин

Преди да вземат това решение е трябвало да питат колегите тук за конверсията ли беше, конвергенцията ли…

BlB
BlB

Калине виждам че пишеш само в Линукс новините а си фен на Windows. Хайде да си коментираш при Уин новините а? Хайде стига платена реклама на Уин!!! Защо не те виждам като коментатор там???

Калин
Калин

Айде да не ми казваш къде да пиша 😀

BlB
BlB

айде ти да не ми казваш колко съм грамотен…особено пък технически….:) не ти е място тука сам виждаш….

Калин
Калин

Цццц, ама че си опнат човек значи. Не ми даваш да пиша тук и туй то. 😀

BlB
BlB

ами …виж си постовете….уж джава машина ама се оказа не точно…нямало значение кода… ако беше само това…демагогии демагогии демагогии….

Калин
Калин

Kaк после човек да не ти каже, че нищо не разбираш 😀 😀 😀

BlB
BlB

разбира се ти си единственият разбиращ и затова само Windows…. Майката на Кольо, Кольовата майка…

Калин
Калин

Кажи бе, отворико, има ли виртуална машина, няма ли? Щот не само, че не знаеш, ами и не си разбрал.

cybercop
cybercop

Много лоша новина. Говори за сериозен недостиг на средства или за доста голяма промяна на мисленето на Mark. Linux може и да властва в света на мобилните устройства, но GNU Linux едва прохождаше. Сега, вече се спъна и не се знае, дали ще се изправи отново.

BlB
BlB

Ми няма логика да се поддържа нещо което е аут…всичко отива в ръцете на комюнитито. Снощи пак се зачетох са Mir и Wayland от уикипидия…Да си призная Mir си е компилация от Wayland и Андроид техники…което не говори добре за проекта…още повече и неговия лиценз…А Mir е тясно свързан с Unity 8…така че Wayland e ‘бъдащето’..:)

Николай
Николай

Linux телефоните си остават недоносче. Вече толкова време не можаха да пуснат 2 модела. Който ми пише минус поне да изброи 2 модела, дето сме ги чували.

Калин
Калин

Не става дума само до това да направиш ОС за мобилен апарат. Най-важният критерий са мобилните приложения. Пазарът е вече ясен, няма кой да настигне iOS и Android по този показател.

cybercop
cybercop

Повечето то „умните“ телефони са под Linux. Но под корпоративни системи, а не под GNU LInux дистрибуции.

Калин
Калин

За Андроид е по-правилно да се каже, че е с „Линукс ядро“, над което работи Java виртуална машина. До колко това го определя като „Линукс дистрибуция“ е въпрос на дебат.
iOS e BSD.
Aко теглим чертата обаче можем да кажем, че и двете са UNIX-подобни, също както Линукс.

cybercop
cybercop

Android е Linux базирана операционна система. Не е GNU Linux дистрибуция. Не е и опростеното представяне на на ядро, върху което работи JVM, защото е направо смешно. Самата машина работи върху среда, инсталирана върху ОС – ядро и обкръжение.

Калин
Калин

„Обкръжението“ не е част от ядрото и не е „Линукс“. Верно, компилирано е да върви под Линукс ядро. Сега, чисто хипотетично ако спекулилраме, JVM може да върви върху всякаква ОС (или ядро на друга ОС), въпросното „обкръжение“ също може да се компилира за друга ОС. Че няма никакъв смисъл да се прави – няма. Но това е идеятна на виртуалната машина.
Линукс ядрото и вируталната машина на Андроид е една много сполучлива комбинация, но, чисто хипоптетично и спекулативно, виртуалната машина, т.е. Андроид, не е зависима от ядрото.
Поради тази причина намирам израза „Андроид позлва Линукс ядро“ за по-правилен от „Андроид е Линукс“.

pix3l
pix3l

В Android няма JVM… 😀

Калин
Калин

Подробности. Dalvik / ATR (Android Runtime)

pix3l
pix3l

Bytecode-а е много различен и не е съвместим със стандартната JVM. 😀

Калин
Калин

Генерално за виртуалната машина говоря. Ако портираш виртуалната машина на Андроид да върви под Уиндоус, ще върви под Уиндоус. Има такива проекти, Хроме даже имат екстенжън, който уж подкарва Андроид приложения в браузъра под Уин, Лин и Мак.
Какъв байткоде точно генерират не е интересно 😀

BlB
BlB

Калине монолитното ядро Линукс може да се каже че е 80% от ОС Линукс а може и повече. NT ядрото е хибридно и е ‘разлято’…сиреч Линукс ядрото е много по-компактно, енергоспестяващо… Да не говорим за вируси и т.н. …..

Калин
Калин

Не коментираме качествата на Линукс ядрото 😀

BlB
BlB

Точно това коментираме…..:)

Калин
Калин

Tи пак не си в час 😀

BlB
BlB

аха значи купето на колата е най-важната чат но не и двигателя…..ами какво да кажа…

Калин
Калин

Kви коли, кви двигатели, бря, БИБ?? о0
Дай сега и нещо за лекъри и болести, по технически теми и без това те няма.

Светльо
Светльо

Те МС и ФБ не успяха, та Каноникъл ли!?

радо
радо

очаквано, андроид няма какво да го спре – в момента гугъл е толкова добре интегриран в живота ни че чак е плашешто какво следва, от тази година андроид влиза в по голямата част телевизори, влиза в колите ни, скоро след като се събудим и спрем будилника, кафето ще е готово, показаха прахосмукачки роботи с андроид които започват работа след като сме се качили в колата, след време всичко ще се управлява от зеленото човече. Apple до време ще са конкурент защото нямат търсачката