fbpx
27.1 C
София

Deutsche Bank предложи допълнителен 5% данък за хората, които след пандемията продължат да работят от вкъщи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Аналитична група на Deutsche Bank предложи да се заплаща допълнителен 5% данък за „привилегията“ хората да продължат да работят от вкъщи след пандемията. По този начин ще бъдат възстановени загубите на хората, които в условията на тежка карантина не могат и не са могли да работят отдалечено.

Главният стратег на банката Люк Темпелман (Luke Templeman) обяви тази идея в специален материал, публикуван в ежемесечното списание Konzept, адресирано предимно към инвеститорите и клиентите на Deutsche Bank (страници 32-34). Според стратега на банката, излизането от финансовата криза, предизвикана от пандемията, изисква решителни мерки. Според него, допълнителният данък на работещите от вкъщи специалисти е трябвало да се въведе още преди няколко години. Но сега, с избухването на COVID-19 пандемията, това стана очевидно.

Deutsche Bank, една от малкото глобални и системно значими банки, е на мнение, че хората които работят от вкъщи твърде силно икономисват в ежедневните си разходи. Дрехи, химическо чистене, ресторанти, обществен транспорт и други подобни. Според представения отчет, тези хора „дават по-малък принос в инфраструктурата на икономиката, но се възползват от всичките нейни предимства“.

Според думите на Темпелман, глобалната икономика изобщо не е била готова за това, че милиони хора ще започнат да работят от вкъщи. По време на пика на пандемията, в Германия те са били 67% от работната сила, в САЩ – около 50% и във Великобритания – 47%. Икономическата инфраструктура, поддържаща общуването на хората лице в лице, е изграждана стотици години, но сега трендът се промени и много хора вече няма да се завърнат към това което е било. Според направеното изследване на Deutsche Bank, повече от половината хора, веднъж пробвали работа от вкъщи, искат да продължат да работят по този начин поне два-три пъти седмично. Статистиките показват, че докато през месец април около 50% от хората са казвали, че ще работят по този начин само когато се налага, към месец септември 20% от работниците и специалистите категорично искат да работят отдалечено.

В този начин на работа има и минуси – предимно стресът, който се натрупва когато се налага съзнанието да превключва между работата и децата, а и когато домашният офис не е много добре оборудван. Но като цяло делът на хората, които считат себе си за по-продуктивни от къщи, по време на пандемията силно се е увеличил. Работодателите от своя страна също имат стимул да прехвърлят на отдалечена работа все повече служители – не се налага използването на големи офиси, които трябва да се поддържат, отопляват и т.н. Само че хората които работят от вкъщи ежедневно дават на икономиката по-малко, отколкото са давали преди това. Според аналитиците на Deutsche Bank, това трябва някак да бъде компенсирано.

Как ще работи всичко това

Експертите на Deutsche Bank подчертават, че данъкът няма да се въвежда за времето, за което държавата препоръчва на хората да работят от вкъщи. И изобщо във всички случаи, когато хората нямат избор къде и как да работят. Самоосигуряващите се и хората с ниски доходи също могат да бъдат изключени от вземането на този данък. Данъкът ще се плаща от работодателя, ако не дава на служителя си възможност да работи от офиса. Но ако такава възможност има, но служителят предпочита да работи от вкъщи, то той ще плаща този данък за всеки един ден отдалечена работа. И в двата случая всички разчети и плащания трябва да се извършват от работодателя.

Според пресмятанията на аналитиците на Deutsche Bank, хората които работят от вкъщи, така или иначе имат по-висок доход от средния. Експертите на банката са изчислили че най-справедлив е допълнителният данък в размер на 5%. По този начин условията на работа ще се изравнят с тези на хората, които работят офлайн.

Така например, средната работна заплата в САЩ на служител работещ от вкъщи е около $55 хиляди годишно. За него този данък би бил в размер на $10 дневно. Според анализите на банката, той би изхарчил същите пари за един ден, за пътуване с обществения транспорт и за обяд в някое заведение близо до офиса. Тоест, този данък, от гледна точка на разходите, би изравнил обикновения служител с този, който работи отдалечено.

 

За Великобритания този данък се получава малко под седем паунда ($9,21) на ден за служител който работи от вкъщи и има годишна заплата в размер на 35 хиляди паунда. За Германия този данък е 7,50 евро ($8,85) на ден при годишна заплата от 40 хиляди евро.

Според статистиките на Националния статистически институт, средната брутна месечна заплата за месец септември е 1397 лв. Не е сложно да се пресметне, че месечният данък от 5% ще бъде в размер на около 70 лв.

За какво ще се използват тези пари

Експертите на Deutsche Bank са изчислили, че след хипотетичното приключване на пандемията, за САЩ човекочасовете отдалечена работа ще бъдат около 4,6 милиарда часа годишно. Това означава че 5-процентният данък ще събере допълнителни $48 милиарда годишно. Тези пари ще са достатъчни, за да се дадат по $1500 на тези 29 милиона работещи, които нямат възможност да работят от вкъщи и получават по-малко от $30 000 годишно.

 

Във Великобритания допълнителният данък за работа от вкъщи би събрал 6,9 милиарда паунда, което ще даде възможност да се дават по 2000 паунда, на тези 12% от работещите на възраст над 25 години, които получават минималната работна заплата. А това би им дало възможност да инвестират в домашния офис, да си купят подходящ компютър или да преминат курсове по повишаване на квалификацията.

За Германия този данък би събрал около 15,9 милиарда евро, което би дало възможност за изплащането на по 1500 евро годишно на тези 12% от хората които живеят с минималните 12600 евро годишно.

Разбира се, аналитиците на банката очакват че новият данък на много хора няма да се хареса. Те могат да кажат, че участието в икономиката е личен избор на всеки и те не трябва да бъдат наказвани с данък, затова че са направили своя избор. Според Люк Темпелман, тези хора трябва да помнят и да знаят, че правителствата винаги са създавали, променяли и премахвали данъци в съответствие със социалната среда.

Темпелман подчертава, че цялото общество се движи към самоизолация на хората, към намаляване на техния активен икономически живот, и данъчната система трябва да съответства на времето, в което живеем. Хората, които не могат да работя от вкъщи, също трябва да имат достойна заплата и място под слънцето, докато в крайна сметка не се намери с какво да ги заменим. Според водещия аналитик на Deutsche Bank, “ тия които са имали късмет да се откъснат от “ икономиката лице в лице“, трябва да помогнат на останалите – тези, които правят този начин на живот възможен„.

Пандемията от новия коронавирус принуди стотици милиони хора от целия свят да започнат отдалечена работа от вкъщи, която промени начина по който компаниите оценяват работните места, особено по отношение на офис площите. Десетки големи американски корпорации заявиха, че се стремят да намалят дела си от недвижими имоти и ще продължат да правят това и след приключването на пандемията. Reuters отбелязва, че разходите за лизинг и наем са втория по големина разход на работодателите след заплащането на труда.

Има и парадокси. Някои компании, базирани в скъпите региони на САЩ и по-конкретно технологичните гиганти на Силициевата долина, започнаха да намаляват заплатите на специалистите, които избират отдалечена работа, която вършат от близките евтини градове, в които наемите и цените са значително по-ниски. Така например, софтуерният гигант VMware вече прилага диференцирано заплащане на своите служители. Тяхната заплата намалява, когато се отказват от работата в офиса на компанията в Пало Алто, Калифорния и по-конкретно, преместването в Денвър води до намаление на заплатата с цели 18%. Но масовият данък за всички работещи от вкъщи все още не е популярен в САЩ.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини