11.2 C
София

Facebook инвестира 50 милиона долара в развитие на VR технологии

Най-четени

Facеbook обяви фонд от 50 милиона щатски долара, който според компанията ще ѝ помогне да развие по-детайлна разработка на „метавселена“. Официално инвестиционният проект се нарича XER Programs and Research Fund и компанията казва, че ще служи за инвестиране в „програми и външни изследвания“ в течение на две години. Facebook преди това е финансирала редица академични изследвания за социалното въздействие на AR технологиите и работи активно в развитието на сферата на VR. В нова публикация в официалния блог на социалната мрежа компанията нарича „metaverse следващата изчислителна платформа“, като казва, че ще работи съвместно с политици, изследователи и индустриални партньори, докато я изгражда.

Съобщението ни дава и повече информация за дефиницията на Facebook за недотам изясненото понятие „метавселена“. Компанията го описва като „виртуални пространства, където можете да създавате съдържание и за взаимодействате с други хора, с които физически не сте в пряк контакт“, като допълнително уточнява, че подобен род технологии ще обхванат различни продукти и услуги. Facebook казва, че целта фонда е да се увери, че изгражда своята част от от тази технология с оглед на съвместимостта с други услуги, както и на приобщаване, поверителност, безопасност и „широки икономически възможности“. В момента най-големия подобен проект на социалната мрежа е платформа, наречена Horizon, която съществува като бета приложението Oculus, което позволява на хората да осъществяват помежду си VR срещи.

Компанията казва, че ще си партнира с организации като Women in Immersive Tech, Africa No Filter, Electric South и Организацията на американските щати. От Facebook също така допълват, че ще работят по „улесняването на независимите външни изследвания“ с организации като Университета в Хонконг и Националния университет в Сингапур.

Вицепрезидентът на Facebook Ник Клег също представи проекта, като го нарече „начало“ на изследванията на VR технологиите, като каза, че се надява, че те ще помогнат да се дадат отговори, когато регулаторите започнат да задават въпроси за новите технологии.

Наскоро Facebook засилва своя имидж на компания, отговорна за платформите, които разработва. В понеделник тя обяви, че спира работата по версия на Instagram, предназначена за тийнейджъри, след като компанията решително се противопостави на доклад, който твърди, че Instagram оказва негативно влияние върху психичното здраве на тийнейджърите. Компанията също така казва, че става все по-прозрачна относно това какви видове публикации нейните алгоритми се опитват да скрият и наскоро отхвърли твърденията от друг доклад, според който самия Facebook е популяризирал благоприятни новини, за собственото си реноме, в News Feed-а. Въпреки усилията, компанията все още е затънала в противоречия – тя наскоро трябваше да се извини и на група научни изследователи, след като им е предоставила неточни данни, а надзорния съвет призова за повече информация за това как платформата модерира съдържанието, публикувано от известни личности и знаменитости.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини