Facebook може да получи глоба от $1,63 милиарда за хакнатите над 50 милиона акаунти

3
1204

Европейският регулаторен орган може да глоби Facebook с $1,63 милиарда заради хакерската атака, станала причина за компрометирането на над 50 милиона акаунти. Информацията публикува авторитетният The Wall Street Journal.

На 29 септември ирландската Комисия по защита на информацията, която е в юрисдикцията на Европа заяви, че е изисквала от Facebook да предостави подробна информация за характера и мащаба на изтичането на данните на потребителите от Европейския съюз.

Глобата ще бъде наложена, ако регулаторът установи, че компанията на Марк Зукърбърг е нарушила Общия регламент относно защитата на данните (GDPR).

Прессекретарят на Facebook заяви, че компанията ще отговори на всички въпроси от страна на Комисията и ще държи регулаторните органи в течение на събитията. Марк Зукърбърг заяви, че социалната мрежа се е отнесла крайно сериозно към атаката и в момента определя реалните мащаби и последствията от инцидента.

Регулаторите се интересуват преди всичко, дали Facebook се е погрижил в достатъчна степен за защитата на социалната мрежа, за да може да предотврати подобни сериозни нарушения на безопасността.

Според GDPR, компаниите, които недостатъчно защитават данните на своите потребители, могат да бъдат глобени. Глобата може да бъде до $20 милиона евро или до 4% от глобалния доход на съответната компания от миналата финансова година. При Facebook максималната глоба може да бъде $1,63 милиарда.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари