Днес разбираме нещо много интересно. А именно, че от Facebook може да са предложили помощ на конкуренти за изграждането на социални мрежи. Целта е била FB да си спести проблеми с антимонополни обвинения.

От Washington Post докладват, че компанията е предложила създаването на лицензионни споразумения с други компании. В рамките на тези споразумения те трябва да получат достъп до кода на социалната мрежа. Така ще могат по-лесно да създадат конкурентна такава.

Предполага се, че адвокатите на FB са презентирали идеята пред щатски и федерални проверяващи, дни преди те да заведат антитръстови дела срещу компанията на 9 декември.

Федералната търговска комисия на САЩ и 48 държавни прокурори заведоха дела срещу Facebook с цел разделяне на Instagram и WhatsApp. В делата се твърди, че Facebook неутрализира конкурентите, преди да станат достатъчно големи и да представляват заплаха за господството на компанията.

Европейският съюз разследва практиките за работа с данни на Facebook и платформата Marketplace от 2019 г.

Четири технологични фирми, две от които вече не съществуват, заведоха дело срещу Facebook през януари и призоваха Марк Зукърбърг да подаде оставка заради антиконкурентните си стратегии.

Държавните прокурори наскоро се заеха и с Google заради вероятно сключване на сделка с Facebook за осигуряване на несправедливи предимства в рекламата.

Дейвид Сицилин, председател на антимонополната подкомисия в камарата на представителите, заяви, че Facebook трябва да бъде разделен след проява на „класическо монополно поведение“.

Като подготовка за делото срещу FTC, Facebook наема бивши правителствени антитръстови адвокати и стартира вътрешни инициативи, фокусирани върху „проблемите на конкуренцията“, съобщават източници на Post.

Роб Прайс от Business Insider съобщи, че Facebook започна да наема адвокати по конкуренция и политически експерти, още през май 2019 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари