FDA позволи употребата на лабораторно създадени антитела за лечение на COVID-19 по извънредна процедура

0
422
coronavirus,3d render

FDA позволи разрежи употребата на лабораторно създадени антитела, които могат да изиграят важна (дори и да е ограничена) роля в лечението на COVID-19.

Администрацията даде разрешение за извънредно ползване на продукта на Regeneron

Тези моноклонални антитела (комбинация от казиривимаб и имдевимаб) са предназначени за пациенти с леко към умерено протичане на COVID, но с риск да развият усложнения. Пациентите трябва да са на 12 години или повече. От FDA отбелязват, че основната цел е пациентите да са на 65-годишна възраст или с хронични болести.

Антителата са протеини, които имитират възможностите на имунната система да се бори с вируса. Коктейлът на Regeneron се цели в шиповидните протеини на новия коронавирус. Това му пречи да се закачва към клетките и всъщност намалява вирусния товар.

Лечението изглежда поне донякъде ефективно. Влизането в болница и реанимация спада значително при хората, на които антителата са тествани, в сравнение с пласебо група – 3% срещу 9% от пациентите.

От Агенцията отбелязват, че това не значи, че медикаментът е получил пълно одобрение и, че има определени ограничения. Все още няма ясно доказателство, че антителата помагат на вече хоспитализирани пациенти. Има съмнения, че те дори могат да влошат шансовете на пациенти, които имат нужда от обдишване.

Властите продължават да проучват ефективността и безопасността на лечението

Извънредното разрешение е дадено след регулаторът е преценил, че очакваните ползи надвишават рисковете.

Отбелязва се и, че към момента няма други адекватни, разрешени или налични опции за облекчаване на COVID-19. Лабораторно създадените антитела могат да спасят животи докато се появят достъпни ваксини.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари