fbpx
4.7 C
София

GFU разкрива на IFA как Covid-19 е повлиял на технологичния свят

Най-четени

На 2 септември в Берлин се проведе специалното “COVID-19” издание на GFU Insights & Trends иновационния форум. Събитието се организира от GFU Consumer and Home Electronics GmbH. Това е компанията, която организира и IFA – едно от най-големите технологични търговски изложения.

На това събитие участват специалисти от различни поприща, занимаващи се с потребителската и битова електроника, търговия на дребно, медийни технологии и научни изследвания.

Идеята е да се сподели информация за последствията от COVID-19 ситуацията в Германия, а и не само. Описват се натрупаният опит, новите възможности, но и новите предизвикателства пред компании, училища, болници и като цяло в ежедневието на хората.

Нищо друго в модерната история не е променило живота на хората толкова драстично. Пандемията се отрази сериозно на здравеопазването, но не по-малко навреди и на икономиката и обществото като цяло. За някои индустрии това беше възможност да се измъкнат незасегнати или дори да инкасират сериозни печалби. Други бяха изправени до стената и все още се борят за оцеляването си.

Интересен факт е, че сравнително бавната дигитализация се ускори значително през този период

Освен, че всякакви специалисти споделиха интересна информация, от IFA предварително са направили голямо представително проучване сред немските потребители, специално за събитието. За да се види и тяхната гледна точка.

Ефектът на COVID-19 върху потребителската и битова електроника, дигитализацията и обществото

През юли и август тази година е извършено допитване сред 2000 немски домакинства. То засяга теми като поведение при покупка и планиране, опит с работа от дома и домашно обучение, лично икономическо въздействие на вируса, както и всякакви промени в отношението или очакванията към технологиите, регулациите и начина на живот. Първата презентация на събитието засегна именно него. Данните могат да бъдат видени тук, но на немски език.

Работа от дома и домашно обучение – да работим и учим онлайн

Презентация по темата бе направена от Cornelia Schneider-Pungs, образователен специалист от Microsoft.

Тя сподели опит от преживяванията си и разгледа подготовката на Германия за подобна ситуация. Нейното заключение е, че има крайна нужда от иновации в образователния сектор. Трябва да се подсигури нужната технология, да се създаде нужното онлайн съдържане, да се направи пълна реорганизация и да се вземат нужните мерки по отношение на законодателството.

Структурните промени в икономиката, които идват с дигиталната трансформация, изискват повече инициативи за обучение през целия живот и подходящо квалифициране на всички нива. Според нея, обществените институции, политиците и бизнесите трябва да работят заедно, за да създадат ефективно нова култура на обучение и работа.

Табла за управление, чат ботове, приложения: Възможности за разработка на приложения в борбата срещу пандемията

Третата презентация беше на Patrick Schmich, ръководител на Центъра за епидемиологични данни и изследвания в Института Робърт Кох. Той разгледа немските приложения, създадени заради COVID-19.

Обсъжда няколко аспекта на защита на данните, дава обща информация за разработката и употребата на такива приложения, споделя наличния опит с приложенията, които се използват по време на пандемията.

Той е проектен мениджър на тези приложения, в рамките на института. Според него ключово е да се намери баланс между натрупването на знание чрез събирането на възможно най-много информация и желанието на потребителите за анонимност и защита на информацията.

Категоричен е, че приложението за предупреждение при COVID-19 е много важен инструмент, който реално може да помогне за пресичането на разпространението на вируса.

Дигитално здравеопазване: Прозрения и бъдещи разработки по света след COVID-19

По темата говори Marco Bühler, управляващ партньор на Beurer GmbH.  Той показва как COVID-19 е променил начина, по който хората мислят и консумират, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Вярва, че вървейки напред, ние ще сме свидетели на повече самостоятелни инициативи за превенция на болести, подкрепени от дигитални инструменти, вместо лечение, основано на симптоматика.

Излизане от кризата, влизане в бум: Как производителите и търговците допринасят към новата домашна атмосфера

Тук говори Volker Klodwig, изпълнителен вице президент по продажбите в BSH Home Appliances и член на надзорния съвет на GFU.

Той отбелязва много ясно, че домът е център на ежедневието, който е станал значително по-важен заради пандемията. Уредите, като част от него, могат директно да допринесат към усещането за надеждност и сигурност, да донесат вдъхновение. Все повече уредите се търсят не само като решение на даден проблем, но и като начин за подобряване на атмосферата.

Вижда COVID-19 кризата като катализатор, а дигитализацията като това, което ще донесе нужната промяна. Производителите и търговците имат отговорността да разпознаят и посрещнат новите нужди на клиентите. Трябва да имат куража да се изправят срещу бъдещето и да стигнат до клиентите по нови начини.

Последва разговор на Volker Klodwig, Dirk Wittmer и водещия на YouTube канал за готвене Sally

Те обсъждат ролята на готвенето и пекарството по време на пандемията. Вплитат в разговора новите възможности за маркетинг по множество канали едновременно. Възможности, от които офлайн бизнесите трябва да се възползват най-активно.

Това е и преход към последната презентация

Тя беше на гореспоменатия Dirk Wittmer, управляващ директор на Euronics XXL Johann + Wittmer GmbH, председател на надзорния съвет на Euronics eG. Той засегна по-подробно маркетингът чрез множество канали.

Различни примери и визуализации за свързаните с IFA продуктови групи бяха показани. Стана ясно как въпросният по-обширен маркетинг и новото управление на отношенията с клиентите ще са в основата на бъдещето.

„Направете Интернет ваш приятел“, призова Wittmer, обяснявайки как никога не е било по-лесно да стигнем до по-широка аудитория, от няколко посоки едновременно

gfu Insights & Trends даде старт на специалното издание на IFA 2020, което се провежда от 3 до 5 септември в Берлин. Именно заради COVID-19 то ще се проведе по различен начин, фокусирайки се върху иновациите и отношенията между бизнесите. Посещенията са само с покани. Всички споменати презентации могат да бъдат открити тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини