fbpx
14.8 C
София

GitHub публикува съдебно решение, което има отношение към блокирането на youtube-dl

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Историята с блокирането на хранилището на проекта youtube-dl в GitHub има продължение. Към работата за възстановяване на достъпа до този проект се присъедини ръководителят на GitHub Нат Фридман, който предложи своята помощ на разработчиците. Фридман официално заяви, че е възмутен от ситуацията с youtube-dl. Той каза, че GitHub съществува, за да помага на програмистите и разработчиците, без да се намесва в тяхната работа. Служителите на GitHub също споделиха, че са готови да окажат помощ на създателите на youtube-dl в опровергаването на обвиненията от страна на RIAA и при възстановяването на хранилището.

Вчера в GitHub се появи съдебното решение по делото на RIAA срещу услугата convert2mp3.net по повод тегленето на видео от YouTube и конвертирането на качената в YouTube музика. Ясно е, че RIAA показва това съдебно решение, което би трябвало да се използва като аргумент за блокирането и на youtube-dl. Глобата на convert2mp3.net  е сериозните 300 000 евро за ‘създаването на уеб сайтове за преобразуване на лицензната стрийм музика от YouTube в нелицензирани музикални файлове’.

Софтуерният инструмент youtube-dl се счита за важно средство за архивиране на информацията и GitHub като спонсор на проекта Internet Archive търси начини за да предотврати повечето DMCA нападки към разработчиците. Една от основните идеи е, че RIAA въобще не е разбрала същността на този проект, понеже демонстрацията на изтеглянето на лицензирано съдържание от YouTube е добросъвестна, понеже се зареждат само първите 10 KB от данните, а не целия клип.

Проектът youtube-dl получи и защитата на огромен брой журналисти, които активно използват тази помощна програма за създаване на копия на клиповете от YouTube, които се използват за запазване на доказателствата при писането на статии за медиите в случай, че материалът бъде премахнат. Тези копия масово се използват и за достоверен локален анализ на видеата за това, дали в тях има фалшификации и монтаж – нещо, което е невъзможно да се направи онлайн.

В същото време, редица ентусиасти създадоха стотици клонинги на хранилището youtube-dl и опитът да се забрани достъпа до сорс кода доведоха до обратния ефект (ефектът на Стрейзанд), както и до създаването на многобройни нови инициативи за реформиране на DMCA и добавяне на нови изключения.

Редица ентусиасти използваха момента, за да напомнят за някои проблеми в GitHub, които никой не бърза да отстранява. И още, копия на сорс кода на youtube-dl бяха присъединени към официалното хранилище на GitHub, което се използва за разглеждане и анализ на DMCA жалбите. Това е възможно благодарение на характерната особеност на GitHub, която позволява да се представи всяка външна промяна като промяна, вече включена в друг проект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини