Щатското Министерство на правосъдието се подготвя за антимонополно разследване срещу Google. То ще засегне няколко аспекта от бизнеса на компанията, предават от Wall Street Journal. Департаментът е прекарал последните няколко седмици в сондажи по случая. Информацията бива потвърдена от The Washington Post, The New York Times и Bloomberg.

Цитирани са анонимни източници, които казват, че Федералната търговска комисия също работи по казуса. Комисията вече има опит в делата срещу този си опонент. През 2011 имаше такова по отношение на поставянето на тракинг бисквитки в браузъра Safari. Година по-късно бе наложена глоба от 22.5 милиона долара. Това е най-големият успех на FTC.

Има информация, че през 2013 е имало друго разследване срещу Google по съображения като сегашните, но то е затворено без да се предприемат мерки. Сега инициативата се води от правосъдното министерство и става въпрос за случай без прецедент.

От Google вече пострадаха сериозно заради трите антитръст глоби, които Европейският съюз им наложи. Трябваше да платят милиарди долари заради лоши практики в търсачкатаg; софтуера, който се прилага към Android; неконкуретни договори, които потребителите на AdSense са принудени да подписват. Цялата сума стига до 9.3 милиарда долара.

Ледът под краката на гиганта започна да се пропуква

В сравнение със загубите на няколко десетки милиона в САЩ, не можем да говорим за някакви сериозни проблеми до момента. Сега обаче това е на път да се промени. Доминиращата позиция в редица отрасли на Интернет прави компанията желана цел на много политици и регулатори. Те искат да поставят Силиконовата долина под контрол.

Има много фронтове, по които гигантът може да бъде атакуван, тъй като притежава лидерски позиции в дигиталната реклама, търесещите машини, браузърите, мобилните операционни системи и други.

Google остана встрани от драмите покрай руската намеса в изборите, борбата срещу фалшивите новини, генералната намеса във вътрешните работи на различни страни и даването на платформа за изява на крайно десни организации. Това се случи благодарение на липсата на традиционна социална платформа, заради което бяха нарочени Facebook и Twitter.

Проблемите на Гугъл в периода обаче са не по-малко противоречиви. Корпорацията беше критикувана за проблеми с поверителността на Gmail и Chrome, екстремизма и тормоза над деца в YouTube, работата им с Пентагона, разработката на търсачка за китайския пазар и съмнителната им намерения в областта на изкуствения интелект.

Да, тези проблеми нямат общо с работата на антитръстовите органи, но безнакзаността на големите технологини компании отвори много въпросителни. Появи се пропаст между Вашингтон и индустрията, които имаха много добри отношения по времето на Барак Обама.

Отмъщението на Тръмп?

Не можем да пропуснем и факта, че Гугъл e една от най-големите цели на консерваторите. Те твърдят, че посредством Youtube и търсачката на Google се манипулира информацията по отношение на Републиканците и техните антилиберални възгледи. Дори самият Доналд Тръмп изрази това притеснение. Той смята, че са променяни резултатите от търсенията, за да злепоставят него и други политици. Няма информация обаче, че това стои зад подготовката на новото разследване.

Очакваме повече информация за конкретните действия, които ще се предприемат, и дали ще има някаква взаимовръзка с работата на ЕС по темата. Нито Google, нито Министерството на правосъдието на САЩ са отговорили на запитванията за коментар.

 

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
17 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Valkost
Valkost

След всичките атаки на Тръмп срещу всички конкуренти по света започвам да си мисля, че много скоро ще му бият под опашката ! Все пак сумата за неговото „абдикиране“ (сваляне от поста) ще е далеч по-малка от платените глоби нали … ?!

Ало
Ало

Демократичните държави не се управляват така. Имаш тоталитарен рефклекс и изкривено постсоциалистическо мислене.

Ахойхой
Ахойхой

Щото не си трепят президентите тези демократични страни

Лол
Лол

Това няма нищо общо с президента на САЩ, вземи да прочетеш как се управляват демократични държави и какво е това представителни и разделени власти. Тоталитарните ви мозъци искат само тоталитарни решения и забравят, че в благоденстващите страни с демократични права и свободи, процесите не се контролират отгоре надолу и не са пирамидални. Имате изкривяване от години наред комунистическо робство и управление на Б.Б.. Това са тоталитарни, авторитарни управления, които нямат нищо общо с демократичната практика. Не мислете като изкъртени съветофилски комунисти.

Ахойхой
Ахойхой

Като ти гледам повърхностния репертоар заключвам, че си набавяш данните от уикипедия и ютуб

Мирослав
Мирослав

До Лол

От километри лъхаш на здрав костовизъм. Но „драгалевският мангал“ е бил на вербовка в Москва, представена като „следдипломна квалификация“, като при Коритаров каза, че не познавал професора – вербовчик. И все пак най – накрая се сети, но чак след като Коритаров му припомни.

Лол
Лол

И.К. продаде България на руските интереси с продажбата на Луко**. Това го казвам не аз, а русофилът и съветски възпитаник – Жан В.. И.К отказа декомунизация и лустрация въз основа на оправдание, че нямало обществена подкрепа /така пише в книгата си сега/. Та, след като уточнихме, че не съм к-ист, кое така ти бръкна така? Това, че казах, че обществата се играждат от индивиди и да за да е силно едно общество, трябва всеки един индивид лично за себе си да поеме отговорност, да поеме риск, да поеме лична загриженост за себе си и семейството си и така силната, свободна… Виж още »

Росен
Росен

Лол ли си къв си, пий хапчетата.. Докторите ти мислят доброто.
Върви в Америка тогава, какво търсиш тук?! Чифутска подлога.

Ozzy
Ozzy

Силиконовата долина е под контрола на инж. Митко Димитров. За някаква друга долина иде реч.

Ало
Ало

Силиконовата долина е в Пайнер.

Талант
Талант

Това са възможностите на kaldata

343
343

Поне знаем, че не ползват гугъл преводача, защото там е правилен превода.

Мирослав
Мирослав

На мен ми намирисва на И индиректна атака срещу Huawei. Макар Google временно да прекрати отношенията си с китайската компания, всеизвестна е колаборацията между двата технологични гиганта!

Росен
Росен

Кажи ми адреса си, да ти пратя психиатър, а може и лудницата, за да те приберат, такива като теб нямат право на свобода.
Какъв шпионски китайски софтуер? За това че ти предлагат качество на ниски цени, без проследяване като на Google и Microsoft със техтите телеметрии. Huawei ще остане лидер дори без андроид.

111
111

Имаш сорс кода на предлагания софтуер в телефоните на huawei и знаеш точно какво правят? Колкото знаеш Андроида и той какво прави. И едните и другите може да си слагат каквото искат, да пращат каквото и където искат и почти никой не може копче да им каже или разбере какво се случва в телефоните.

Мангалата
Мангалата

Всъщност, на андроида може да му видиш сорса свободно. Дори може да си префлашнеш телефона с друга андроид „дистрибуция“ и да махнеш тази на хуявей ако толкова те гони параноята. Къде се намирате все такива тъпунгери, и не разбрахте че всичко е за пари, особенно в кравария.

Росен
Росен

Да де, значи и вие го имате, и знаете със сигурност че е краднат от великите хамериканци и е натъпкан със китайски шпионски софтуер.. Айде моля ви се… По-добре китайци да ме следят отколкото шибани евреи.

Лол
Лол

6 разузнавателни агенции и 7 държави са стигнали до тези изводи, не става дума просто за софтуера, но и за хардуера, не става дума просто за телефоните или консуматорските продукти, а за цялата концепция на мрежата. Чети новини, виж какво правят в КОМУНИСТИЧЕСКИ ГУЛАГСКИ КИТАЙ, виж как си поробват собственото население. Болни ли сте, слепи ли сте, тъпи ли сте?

Росен
Росен

Нещо да кажеш за хамериканските 5G опити в Холандия, където птиците умират от облъчването?

Росен
Росен

Ами без основание е, като се знае че една от тях е в Хамерика, и Хамериканските чифути са натиснали останалите, да бълват същата пропагандна простотия.
И ти си чифутска подлога. Заради такива като теб България мизерства в момента.