Щатското Министерство на правосъдието се подготвя за антимонополно разследване срещу Google. То ще засегне няколко аспекта от бизнеса на компанията, предават от Wall Street Journal. Департаментът е прекарал последните няколко седмици в сондажи по случая. Информацията бива потвърдена от The Washington Post, The New York Times и Bloomberg.

Цитирани са анонимни източници, които казват, че Федералната търговска комисия също работи по казуса. Комисията вече има опит в делата срещу този си опонент. През 2011 имаше такова по отношение на поставянето на тракинг бисквитки в браузъра Safari. Година по-късно бе наложена глоба от 22.5 милиона долара. Това е най-големият успех на FTC.

Има информация, че през 2013 е имало друго разследване срещу Google по съображения като сегашните, но то е затворено без да се предприемат мерки. Сега инициативата се води от правосъдното министерство и става въпрос за случай без прецедент.

От Google вече пострадаха сериозно заради трите антитръст глоби, които Европейският съюз им наложи. Трябваше да платят милиарди долари заради лоши практики в търсачкатаg; софтуера, който се прилага към Android; неконкуретни договори, които потребителите на AdSense са принудени да подписват. Цялата сума стига до 9.3 милиарда долара.

Ледът под краката на гиганта започна да се пропуква

В сравнение със загубите на няколко десетки милиона в САЩ, не можем да говорим за някакви сериозни проблеми до момента. Сега обаче това е на път да се промени. Доминиращата позиция в редица отрасли на Интернет прави компанията желана цел на много политици и регулатори. Те искат да поставят Силиконовата долина под контрол.

Има много фронтове, по които гигантът може да бъде атакуван, тъй като притежава лидерски позиции в дигиталната реклама, търесещите машини, браузърите, мобилните операционни системи и други.

Google остана встрани от драмите покрай руската намеса в изборите, борбата срещу фалшивите новини, генералната намеса във вътрешните работи на различни страни и даването на платформа за изява на крайно десни организации. Това се случи благодарение на липсата на традиционна социална платформа, заради което бяха нарочени Facebook и Twitter.

Проблемите на Гугъл в периода обаче са не по-малко противоречиви. Корпорацията беше критикувана за проблеми с поверителността на Gmail и Chrome, екстремизма и тормоза над деца в YouTube, работата им с Пентагона, разработката на търсачка за китайския пазар и съмнителната им намерения в областта на изкуствения интелект.

Да, тези проблеми нямат общо с работата на антитръстовите органи, но безнакзаността на големите технологини компании отвори много въпросителни. Появи се пропаст между Вашингтон и индустрията, които имаха много добри отношения по времето на Барак Обама.

Отмъщението на Тръмп?

Не можем да пропуснем и факта, че Гугъл e една от най-големите цели на консерваторите. Те твърдят, че посредством Youtube и търсачката на Google се манипулира информацията по отношение на Републиканците и техните антилиберални възгледи. Дори самият Доналд Тръмп изрази това притеснение. Той смята, че са променяни резултатите от търсенията, за да злепоставят него и други политици. Няма информация обаче, че това стои зад подготовката на новото разследване.

Очакваме повече информация за конкретните действия, които ще се предприемат, и дали ще има някаква взаимовръзка с работата на ЕС по темата. Нито Google, нито Министерството на правосъдието на САЩ са отговорили на запитванията за коментар.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари