Според информация на The Information, Alphabet, компанията-собственик на Google, е смятала да излезе от пазара на публичните облаци през миналата година, но са се отказали от идеята си. Вместо това е била зададена цел компанията да изпревари Microsoft заемайки позицията на втори най-голям облачен доставчик след Amazon до 2023. Според източници на медията, идеята за изоставяне на сектора все още може да се реализира, ако поставената амбициозна цел не бъде постигната в срок – информация, която тези дни представител на Google официално отрече, определяйки репортажа на The Information, като „просто неверен“. За това предава SiliconAngle, с които са се свързали от Google.

Според публикуваната информация, един от създателите на Google и доскорошен главен изпълнителен директор на компанията Лари Пейдж, е обявил публично, че изоставането на компанията в облачното пространство от Amazon и Microsoft е „недопустимо“ за Google. За да се промени това, той, заедно с настоящия изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай и главния финансов мениджър на компанията Рут Порат са избрали да не се отказват от амбициите на компанията, влагайки $20 милиарда в петгодишен план за капиталови разходи, с което да догонят изоставането си от споменатите две компании.

Макар и лидер в онлайн търсенето и онлайн рекламата, смята се, че Google са далеч назад в клауд сектора от своите големи конкуренти. Конкретни цифри е трудно да бъдат посочени, поради простата причина, че Google просто не изнася финансови данни за представянето си в облачното пространство конкретно.

Компанията все пак публикува общи данни, като през юли беше изнесена информацията за годишен приход от осем милиарда долара – цифри, които определено поставят Google далеч от конкурентите им, сравнявайки предадените от Amazon приходи в размер на $9 000 000 000 само за третото тримесечие на годината. Между другото, Microsoft също не дават конкретни цифри единствено за облачния си бизнес, но според Джей Влешовер от Griffin Securities приходите на компанията за третото тримесечие на 2019 възлизат на $4.3 млрд., което предполага също сериозна разлика в представянето между Google и Microsoft. Но освен, че отричат репортажа на The Information, Google посочват няколко свои блог публикации, в които се разясняват направените от тях сериозни инвестиции в облачната си инфраструктура и екипите по продажби.

А че може би Google изпитват грижи в сектора бива демонстрирано не само от слухове и изнасяните данни за разпределението на дела им в клауд пространството, но и напускането на Даян Грийн в края на миналата година. Грийн се задържа на поста на завеждащ облачните операции на Google едва три години, след като се присъедини към компанията през 2015. Нейното място беше заето от ветерана в IT индустрията и бивш изпълнителен директор в Oracle Томас Кюрейн. Според анализатори обаче, именно инвестицията в назначаването на сериозен специалист като Кюрейн, продължаващото отделяне на ресурси и усилия, и привличането на талант и експертиза от сектора, като например бившия шеф на SAP Робърт Енслин, за да оглави продажбите тук, репортажите за оттеглянето на компанията от облака не звучат реалистично. Компанията има изключително сериозни позиции и планове за изкуствения интелект и машинното обучение, които са свързани неразривно с облака. Нужно е да се спомене, разбира се и G Suite. Облачният офис пакет, предлаган от компанията има наистина стабилни позиции, сравняван със сходното предложение на Microsoft, Office 365. Повод за подобно предположение дава и настоящето положение на облачния пазар.

„Подтекстът в дискусията за пазарното лидерство тук игнорира общата картина, която налага, че в момента хибридните среди, обхващащи множество облачни структури се превърна в норма“, обяснява Чарлс Кинг от Pund-IT в интервю за SiliconAngle. „Или с други думи: без значение колко тази или онази компания влага в облачните си усилия, най-вероятно няма да имаме един-единствен лидер, който да доминира един пазар, който се движи в различна посока“.

Майк Уитли от SiliconAngle завършва с конкретно предупреждение към Google.

„Историята има потенциала да накърни Google, не на последно място, защото големите корпоративни клиенти на компанията биха били притеснени от тази възможност – независимо колко далечна звучи тя – че те могат да напуснат клауд бизнеса. През годините, те напуснаха много бизнеси и допреди последните няколко години, тяхната отдаденост към корпоративно-ориентираните бизнеси беше непостоянна“, пише Уитли.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари