fbpx
-0.8 C
София

Google плаща по $2,15 на потребител на Google+ за изтекли лични данни

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

През месец октомври 2018 година срещу Google бе подаден колективен съдебен иск, в който интернет гигантът бе обвинен в невнимателно отношение към защитата на личните данни и за опити да скрие проблема с неоторизирания достъп до личните данни на потребителите на социалната мрежа Google+. Сега се появи информация, как ще бъдат компенсирани пострадалите.

Да си припомним, че социалната мрежа Google+ е на практика мъртва още от 2014 година, но интернет-гигантът дълги години продължи да поддържа тази онлайн услуга. Малко по-късно стана ясно, че Google+ в продължение на дълги години е разкривала данните на стотици хиляди потребители на трети лица. Изтичането на данните от Google+ е било валидно от 2015 до 2018 година и е давало на разработчиците възможност да получават пълен достъп до данните от Google+ People API дори и от затворените профили.

Google е знаел за този проблем, но е предпочел да си мълчи, за да избегне вниманието на регулаторните органи. Но през 2018 година интернет гигантът потвърди, че е била нарушена поверителността на над 500 хиляди акаунта. По-късно Google съобщи за второ изтичане на данни, което е засегнало 52,5 милиона потребители. Социалната мрежа Google+ прекрати работата си през 2018 година и към днешен ден вече не е заплаха за безопасността.

Съдебното дело по въпросния колективен иск бе разгледано през месец юни 2020 година, когато Google се съгласи да изплати на пострадалите $7,5 милиона. Като се има предвид, че в този съдебен иск взеха участие 1 720 029 потребители, след приспадането на съдебните разходи за съдиите и адвокатите, всеки един от тези потребители ще получи по $2,15.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Бат ви Сали
Бат ви Сали
4 месеца

Това ме успокои.

Картон
Картон
4 месеца

Машала, ш си купя тесла, ТЕСЛА.

ллл
ллл
4 месеца

Толкова струват личните ви данни за гугъл, пък после какво да говорим за защитата им. Даже съм сигурен че и толкова не струват за гугъл

дддд
дддд
Отговор на  ллл
4 месеца

Продаваш лични данни, казваш „хакнаха ме“, и плащаш по $2.15 на човек.
А колко от жертвите ще си потърсят тези $2.15 е съвсем отделен въпрос… и така: „хакнат“ си. Осъден си. Трябва да платиш… но няма на кого да платиш, щото сумата е смешна, и единици ще си я потърсят. Гениално са го измислили.

дддд
дддд
4 месеца

И аз съм съгласен да гепя данните на няколко милиона потребители, пък няма проблем – даже по 5$ ще им платя. Никакви ядове нямат.

Банан
Банан
4 месеца

Мулти трилиона компания като гуглето , бълха я ухапала за някакви си 7.5млн. гущера. Че тя от тези потребители е изкарала по много повече от 2.15$ на потребител от рекламата която им навира нон стоп в тубата на телефоните в сайтове и където още се сетите. А може и да са си мълчали удобно срещу съответните такси и комисионни.

Петкан
Петкан
4 месеца

Ето затова данните ще продължават да изтичат и да ги продават без оглед. Реално няма глоба.

Банан
Банан
4 месеца

Хайде сега всеки да се замисли колко лични данни по един или друг начин гоогле му е събрал. Знаят точно къде работя, от колко до колко без да съм посочил никаде, къде живея пак без да съм посочил. Набиват ми се реклами за нещо което просто съм споменал в разговор с приятел или роднина в близост до телефона без да съм го търсил, ( не дай боже да го потърся, тогава няма отърване ) половината потребителски имена са ми запазени на техни сървъри без мое съгласие и още и още.

Нови ревюта

Подобни новини