fbpx
-0.2 C
София

Google плаща по $2,15 на потребител на Google+ за изтекли лични данни

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

През месец октомври 2018 година срещу Google бе подаден колективен съдебен иск, в който интернет гигантът бе обвинен в невнимателно отношение към защитата на личните данни и за опити да скрие проблема с неоторизирания достъп до личните данни на потребителите на социалната мрежа Google+. Сега се появи информация, как ще бъдат компенсирани пострадалите.

Да си припомним, че социалната мрежа Google+ е на практика мъртва още от 2014 година, но интернет-гигантът дълги години продължи да поддържа тази онлайн услуга. Малко по-късно стана ясно, че Google+ в продължение на дълги години е разкривала данните на стотици хиляди потребители на трети лица. Изтичането на данните от Google+ е било валидно от 2015 до 2018 година и е давало на разработчиците възможност да получават пълен достъп до данните от Google+ People API дори и от затворените профили.

Google е знаел за този проблем, но е предпочел да си мълчи, за да избегне вниманието на регулаторните органи. Но през 2018 година интернет гигантът потвърди, че е била нарушена поверителността на над 500 хиляди акаунта. По-късно Google съобщи за второ изтичане на данни, което е засегнало 52,5 милиона потребители. Социалната мрежа Google+ прекрати работата си през 2018 година и към днешен ден вече не е заплаха за безопасността.

Съдебното дело по въпросния колективен иск бе разгледано през месец юни 2020 година, когато Google се съгласи да изплати на пострадалите $7,5 милиона. Като се има предвид, че в този съдебен иск взеха участие 1 720 029 потребители, след приспадането на съдебните разходи за съдиите и адвокатите, всеки един от тези потребители ще получи по $2,15.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини