В края на месец март приключи космическото съревнование Google Lunar X Prize, в рамките на което на Луната трябваше да бъде изпратен автоматизиран роувър.

Състезанието приключи без победител, понеже никой от участниците не успя да се впише в зададения срок.

Въпреки това, организацията X Prize Foundation заяви, че отново стартира съревнованието. Само че този път без парични награди. Сега се търсят нови спонсори на мястото на Google, които биха могли да осигурят финансиране за победителите. Очакванията са през следващите две години на Луната все пак да бъде изпратен безпилотен апарат.

Да си припомним, че състезанието Google Lunar X Prize стартира през 2007 година. Задачите са следните: на Луната да се изпрати роувър, който да се достави на лунната повърхност чрез меко кацане. След кацането, машината трябва да измине минимум 500 метра и да излъчи до Земята видео с висока резолюция.

Google даваше $20 милиона на първият, изпълнил тези задачи. Втората награда е с размер $5 милиона. Имаше и допълнителни премии – например ако роувърът вместо 500 метра измине 5 километра и други подобни.

Всичко това трябваше да се извърши през 2014 година. Google на четири пъти удължава този срок и непрекъснато връчваше поощрителни награди. Но никой не се справи.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ZzZ
ZzZ

пътуването до луната и карането по нея не е като да драснеш код и да ровиш на хората по сайтовете и да им пускаш реклами …

AxOx
AxOx

Спомням си, че бях написал колко скрънзави са тези от Гугъл… само изпращане на голям апарат в космоса струва над 100 милиона, а да не говорим за луна и кацане.
Илън Мъск с милиардите си не го е направил.

Дават баничка на тоя дето отвори сам хлебарница… смешници.

Иван2
Иван2

Е как не се намериха руснаци които да го направят. Хем са мнооооого напред в космическата техника (че и на луната са били – 20 пъти!), хем техниката им е най-евтината (защото е нарисувана на картинка), хем щяха да докажат че никой преди тях не е стъпил там (а те са били там вече 20*20 пъти!), хем като приспаднат разходите щяха да спечелят 19млн които да изпратят на опълченците в Донбас. Защо, защо руснаците не го направиха? Все чакат на американците, китайците, европейците! Къде са техните програми? Защо не се случват подобни събития които да наведат на мисълта че те… Виж още »