След противоречията и скандалите около обвиненията, че организирани тролове са повлияли на резултатите от изборите в САЩ от 2016 и Брекзит, Google реши през 2018 да наложи по-строги мерки на тези, които искат да разпространяват чрез платформите на компанията политическа агитация. Такава една нужна мярка беше удостоверяването на източника на въпросната агитация с цел по-голяма прозрачност. А сега, тези усилия на Google се разширяват към всички, които желаят да рекламират посредством услугите за това, предоставяни от компанията, предава ZDNet.

Проблемът с малвъртайзинга или доставянето на рекламни съобщения, които водят до зловреден код, продължава да е огромна заплаха за потребителите на Мрежата. Само преди ден ви съобщихме за нова масова кампания, свързана с доставянето на зловредна реклама. Заплахата е наистина сериозна и засяга, както потребители, така и създателите на съдържание в Интернет. Голяма част от вината за успехите на малвъртайзинга са начина, по който оперира самата онлайн рекламна индустрия, при която се търси бърза монетизация, количеството пред качеството и удобството пред сигурността. Самата Мрежа и стремглавото ѝ развитие, както и нейните посетители също носят вина – подобно на „политически зловредната“ реклама и тази на невъзможни промоции и отстъпки, те забравят за здравия разум и я приемат – политическата дезинформация – в главата си, зловредния код – в компютърните си системи. За разлика от „политически зловредната“ реклама, при малвъртайзинг инцидентите сме ставали свидетели и на кампании, при които потребителят не клика никъде с мишката, а зловредния код се сваля автоматично. Едно от най-добрите решения срещу зловредна онлайн реклама се явяват т.нар. блокатори на скриптове. И тук идва неудобството на тази стратегия – често създателите на съдържание се нуждаят от това да виждате рекламата и ако искате те да продължават дейността си, ще трябва да им помогнете. Но сега, с новата инициатива на Google може да се надяваме на развитие в благоприятна посока.

ZDNet припомнят това, че преди Google са изисквали от реклмодателите имена, но не и документ, с който да се идентифицират. Според Джон Кенфилд от отдел „Продуктово управление“ към Ads Integrity в Google, нещата оттук нататък ще се променят. В блог публикация от тази седмица, Кенфилд споделя, че тези, които желаят да рекламират през Google ще е нужно да предоставят идентификационна информация, бизнес документация и други записи, които доказват кои са те преди да им бъде разрешено да платят за реклама в мрежата на Google. За тази цел, те ще трябва в срок на 30 дни да се идентифицират. Ако не спазят срока за това, тяхната реклама няма да се показва.

„Тази промяна ще улесни хората да разберат, кой е този, който зад рекламата, която виждат от Google.Това ще им помогне да правят по-информиран избори, когато използва настройките за управление на рекламата ни. Мярката юе помогне и за подобряване на здравето на рекламната екосистема със засичането на злонамерените участници и ограничаване на опитите им да се представят за някого друг“, продължава той.

Споменатите мерки ще се налагат поетапно, като още от това лято ще започнете да виждате промяна в тази посока, като например, показаната в изображението.

Очаква се цялостното изпълнение на плана да отнеме няколко години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари