Huawei води преговори за лицензиране на 5G технологиите за американските мобилни оператори

2
482

В края на миналата седмица агенция Reuters съобщи за доста неочаквана стъпка на Huaweiкитайският технологичен гигант е започнал преговори с някои американски телекомуникационни компании за предоставяне на лицензи за новата мрежова технология 5G. Не се споменават имената на компаниите, с които са водени преговорите, а старшият вицепрезидент и председател на борда на директорите на Huawei Винсънт Панг заяви, че на преговорите са се обсъждали както дългосрочни, така и еднократни лицензионни споразумения. За възможността за сключване на подобни еднократни сделки за първи път спомена основателят и генерален директор Рън Джънфей в интервю за The New York Times и The Economist. Засега не е известно доколко е голям интересът на американските компании към еднократното лицензиране.

Винсънт Панг предупреди заинтересованите от еднократните лицензи лица, че в този случай, разходите за постоянното подобряване на технологията ще бъдат големи. Считано от 2009 година Huawei е изразходвал милиарди долари за развитието на 5G мрежовото оборудване.

Представител на държавния департамент на САЩ каза, че не е оптимистично настроен по отношение на тези лицензи.

„Нереално е нашите мобилно оператори да използват това оборудване и сами да се грижат за софтуера и хардуера“.

Според чиновника, дори и Huawei да предостави схемите и сорс кодовете на своя софтуер, пак няма гаранция, че някъде не е скрита задна врата, която да бъде задействана след време.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TNT
TNT

китай ще им го върне тъпкано на янките 😀

Тромпет
Тромпет

Да не би китайците да са подписали вече Търговския договор? Нали Тръмп каза, ако не го подпишат – има заплаха за националната сигурност. Ако подпишат- Няма заплаха и могат да продава каквото си искат.
САЩ трябвало да увеличат износа си към Китай за да няма „заплаха „за националната им сигурност.