fbpx
9.1 C
София

HWO е новият космически телескоп за търсене на извънземен живот

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Космическият телескоп Джеймс Уеб работи едва от шест месеца, но НАСА вече подготвя нов многомилиарден проект за изграждането на много по-различен космически телескоп, който носи името Обсерватория за търсенето на подходящи за обитаване светове (Habitable World Observatory, HWO). Както може да се разбере от името, дейността на HWO ще бъде фокусирана върху търсенето на признаци на живот на планети, които приличат на Земята. Космическата агенция на Съединените щати добавя, че HWO трябва да започне да работи към 2040 година.

Космическата обсерватория Habitable World Observatory (HWO) е част от програмата по развитие и финансиране на изследванията в областта на астрономията и астрофизиката през следващите 10 години. Това е съвсем нова програма за изграждането на ново поколение космически обекти, подобни на тези, които бяха построени по времето на предишната подобна програма – телескопите Спицър, Хъбъл, Чандра и Комптън, а по-късно и Джеймс Уеб – инструментите, с които бяха направени невероятни открития.

Както и Джеймс Уеб, новата космическа обсерватория трябва да бъде изведена в точката на Лагранж L2 на системата Слънце-Земя, която се намира на около 1,5 милиона километра от Земята. За разлика от Уеб, това ще бъде оптичен телескоп във видимата част от спектъра, който ще бъде изграден по такъв начин, че ще може да бъде не само ремонтиран, но и модернизиран с помощта на роботи. По този начин той ще може ефективно да работи в продължение на няколко десетилетия. Идеята е, че огледалата и оптичната инфраструктура да си остават същите, но компютърната техника да може да се подменя с все по-нови устройства от следващо поколение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини