Journal of Money Economics публикува изследване, което показва, че бързото повишаване цената на биткойна през 2013 година е резултат от мошеничество. Авторите на изследването предупреждават, че и сегашните скокове на цените също биха могли да са моделирани.

В края на 2013 година Bitcoin курсът скочи от $150 на $1000 или повече от 6 пъти. Според изследването, промяната на цената се дължи на фалшиви сделки, инициирани от два големи играча. Авторите на този отчет подробно са анализирали транзакциите на печално известната борса Mt. Gox, осъществявала 70% от транзакциите с биткойни. През месец април 2014 година борсата бе ликвидирана поради обвинения за хакерство и кражбата на около 600 000 биткойна с обща цена $188 милиона.

В изследването се твърди, че причината за толкова резкия скок на биткойна са двата бота, условно наречени Маркус и Уили. Ботовете са търгували с биткойни, без да притежават каквато и са е криптовалута. „С увеличаването на количеството транзакции, ботовете са можели да оказват влияние върху цената на биткойна, спекулативно печелейки милиона долари“ – се казва в публикацията.

По този начин, средният обем на търговете на борсите се е увеличавал, дори и след отмяната на тези фалшиви сделки. В резултат от тази, според авторите на изследването, машинация, курсът на биткойна е нараствал средно с 4%, въпреки че иначе е демонстрирал понижаване.

Увеличеният обем на търговете е бил изгоден за Mt. Gox, понеже криптоборсата взема комисионни от всяка транзакция. Експертите косвено свързват бота Уили с опитите на собственика на Mt. Gox да скрие загубите от кражбата на въпросните 600 000 биткойна.

Специалистите предупреждават, че резкия ръст на броя на криптовалутите от 80 на 843 повишава вероятността ситуацията да се повтори с друга криптовалута. Много от тези пазари са съвсем млади и малки, и подлежат на подобни ценови манипулации.

Курсът на биткойна може да бъде манипулиран и поради високата концентрация на цифрови монети в ръцете на съвсем малък брой богати потребители. Credit Suisse наскоро публикува информация, че 90% от всички биткойни се намират в 4% от криптовалутните портфейли.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
10 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
Ботове както при форекс/акциисмятай колко си простТи си още по-простРадо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Пирамидата уолстриит помпи биткойна. НАПОМПИ и продай на балъците. Четвъртък срещу петък, 7 октомври 2016 г., малко след полунощ. Спи Лондонското сити, борсите в Ню Йорк вече са затворили, тъкмо започва азиатската валутна търговия, едва отварят пазарите в Токио, Хонконг, Шанхай. Изневиделица започва паническа разпродажба на британски паунди, курсът на паунда към щатския долар се срива не стремително, а катастрофално, само за две минути британската валута губи 6% от стойността си, в следващия четвърт час продължава да пропада, стига котировки до 10% под курса при отваряне (около 1.26 долара за паунд), стабилизира се около 1.18, най-ниската цена на паунда в… Виж още »

Ponzi
Ponzi

машинация,

курсът на биткойна е нараствал средно с 4%,
въпреки че иначе е демонстрирал понижаване.

Ботове както при форекс/акции
Ботове както при форекс/акции

aзĸpитиeтo: Kaĸ e cтaвaлa мaнипyлaциятa? Eĸипът e изпoлзвaл вътpeшни дaнни зa тpaнзaĸциитe нa ĸpиптoбopcaтa, нaпpaвeни пyблични в нaчaлoтo нa 2014 г. („dаtа dumр“). Te вĸлючвaт иcтopия oт aпpил 2011 дo нoeмвpи 2013 г. И ca дocтa пo-пoдpoбни oт пyбличнo дocтъпнитe, пo пpинцип. Дaннитe ca cpaвнeни внимaтeлнo c пyбличнo дocтъпнитe и ca дocтoвeни, ĸaзвaт изcлeдoвaтeлитe. Πoдoзpитeлнaтa тъpгoвия e cтaвaлa ĸoмпютъpни пpoгpaми, т.нap. „бoтoвe“. Eĸипът ги paздeля ycлoвнo нa двe гpyпи, cпopeд типa зaдaчa, ĸoйтo ca изпълнявaли. Te ca нaпpaвили впeчaтлeниe, тъй ĸaтo cpeщy имeнaтa и тpaнзaĸциитe им нe e зaпиcaнa cтpaнa нa пpoизxoд, a „??“. Bcичĸи ocтaнaли aĸayнти ca имaли или… Виж още »

Ботове както при форекс/акции
Ботове както при форекс/акции

Мат’ряла е безащитен от елементарни ботове(правят балони => кризи) ,
а какво ще срещу ИИ ?

Радо
Радо

Да взема да пада вече този курс, т.е. да се спука балона, че да видим видеокартите как ще станат на половин цена и още по-евтини, особено втората употреба и тези, които са се набълбукали с видео карти да почнат да ги продават.

Анонимен
Анонимен

Те минират евтините койни .
Кой минира биткойн с видео карти ?

Радо
Радо

Нямам идея кой какво прави, не съм и чак толкова запознат – не ми се занимава с подобни дейности. Въпроса е, че цените на картите са супер нагоре и след нова година не може да се намери примерно GTX 1060 6GB под 800 лв., а до скоро си вървяха около 600 лв. Съответно на по-мощните модели цените са още по-високи от нормалното?!?
Edit: Намерих за 700 лв., но пак ми се вижда доста… (добре че няма да си купувам, просто си следя компонентите и цените периодично).

смятай колко си прост
смятай колко си прост

„Нямам идея кой какво прави, не съм и чак толкова запознат – не ми се занимава с подобни дейности“

И тогава защш реши да се изказваш?

„добре че няма да си купувам, просто си следя компонентите и цените периодично“

Хем няма да си купуваш, хем се вълнуваш! Точно когато някой си помисли, че няма как да си по-глупав!

Ти си още по-прост
Ти си още по-прост

Ами за това е форума, всеки да изказва мнение. Току виж пък съм си купил нещо. Възмущавам се от спекулациите с тези валути и изкуствено надутите цени на компонентите покрай тях. Личи си колко си умен и ти, като обиждаш хора, които не познаваш даже!!!

смятай колко си прост
смятай колко си прост

Не знаех, че „форума“ е, за да се изказваш по теми с които не си запознат! Явно наистина съм прост щом очаквам, че хората пишат коментари за неща които разбират, а не за които им се ще да се провалят заради … ти си толкова глупав, че даже и причина за това нямаш! Скъпи му били картите ама той, тъпака, нямало намерение да си купува! Прав си, прост съм, но за това, че си губя времето обяснявайки ти колко си тъп. Дано го проумееш, че иначе е наистина тъпо.

Ти си още по-прост
Ти си още по-прост

Като не ти харесва, не чети „умнико“. Това не е форум, а е място за коментари по темата. Това, което пиша – относно цените на видеокартите, е много свързано с темата, ако не си запознат.

смятай колко си прост
смятай колко си прост

„Ами за това е ФОРУМА, всеки да изказва мнение“.

Освен прост, очевидно си и в деменция, защото забравяш какво си писал преди 5 мин. „Свързано е с темата“ колкото задника ти с веждите. Ти сам казваш, че нямаш намерение да си купуваш карта, как тогава е свързано с теб? И най-важното, ти желаеш да се сринат валутите, за да можеш да имаш възможност евентуално да си купиш по-евтина карта, каквато няма да си купиш обаче, щото „само гледаш“.

Нещо като онзи мангал на референдума. „Гласувахте ли на референдумът?“ и той: „Не, исках ама нямах желание…“

Това си ти, един магнал.