fbpx
5.3 C
София

Microsoft анонсира операционната система Windows 11 с поддръжка на Android приложенията

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Преди време, при официалния анонс на Windows 10, корпорацията Microsoft обяви своята операционна система като последната Windows, такава, каквато я знаем и тя повече няма да бъде просто комплект от най-различни програми, а ще се предлага във вид „операционна система като онлайн услуга“. Идеята беше, че номер 10 ще бъде последният и Windows 10 ще получава големи пролетни и есенни обновявания, които ще добавят нови функции, плавни промени в дизайна и т.н. В продължение на цели шест години всичко бе точно така и ОС Windows 10 получаваше редовни ъпдейти два пъти годишно. Ето че сега Microsoft се отказа от всичко това и представи новата Windows 11 по време на събитието Microsoft Windows Event.

Промените са много – в дизайна, старт менюто, системните изисквания са повишени, но за сметка на това се поддържат андроид приложенията, променен е таскбарът и т.н. Обърнато е голямо внимание на опростяването на потребителския интерфейс, на новия онлайн магазин, както и върху повишаването на производителността и подобрената многозадачна работа. Нека се спрем по-подробно.

Старт менюто и таскбара

Обновеният интерфейс на Windows 11, нейното инсталиране и началната настройка изключително много напомнят на затворения вече проект Windows 10Х – операционната система, която бе предназначена за устройства с два екрана и която трябваше да бъде директен конкурент на Chrome OS. Вижда се, че почти навсякъде вече се използва стилът Fluent Design – полупрозрачни елементи на програмните прозорци, леки сенки, закръглени ъгли и т.н.

Поставянето на старт менюто и иконките на различните приложения в долния ляв ъгъл на екрана вече се счита от Microsoft за анахронизъм. Това се възприемаше за нормално в първите версии на Windows, когато мониторите бяха с размер на диагонала под 20 инча. Но оттогава мониторите увеличиха размерите си, тяхната резолюция нарасна, като по този начин тези важни елементи на операционната система остават в периферията на зрението. При Windows 11 закрепените на таскбара иконки, както и стартираните приложения, се намират в средата на таскбара, а бутонът Start е поставен вляво от тях. Това силно напомня на macOS, но такова е решението на софтуерния гигант.

Стартовото меню също се отваря в центъра на екрана, като прословутите живи плочки, които някои потребители никак не обичат, вече са премахнати. В горната част на прозореца на менюто са поставени иконките на различните приложения, а в долната се намират препоръчителните приложения, където попадат наскоро инсталираните програми и отваряни документи. Има отделен бутон за избор на една отделна категория, в който приложенията са разположени по азбучен ред.

Разбира се, всичко може да се настройва – могат да се премахнат ненужните иконки от менюто, което става с десен клик на мишката, може да се скрие цяла категория, може да се избере какво да се показва в отделната категория и други подобни. Като цяло новото старт меню изглежда по-опростено, по-пълноценно и по-удобно от менюто в Windows 10.

За всички, които са свикнали с традиционното разположение на тези елементи в долния ляв ъгъл на екрана и които не желаят менюто да се показва в средата на екрана, в настройките на таскбара е предвиден изборът на подобен вариант.

На таскбара, освен старт-менюто и иконките на приложенията, са поставени и редица служебни бутони – иконката за търсене (тук засега няма особени промени), показване на стартираните приложения (става и чрез Win+Tab), както и уиджетите – именно тук са прехвърлени живите плочки от предишното старт меню. Програмният прозорец на уиджетите се отваря в лявата половина на екрана и съдържа панели с различна информация – прогноза за времето, борсова информация, новини и т.н.

Засега няма възможности за настройка, а според изтеклата неофициална информация, след излизането на финалната версия на Windows 11, разработчиците ще могат да добавят собствени уиджети и потребителски настройки.

Интерфейсът и системните приложения на Windows 11

Вече няма остри ъгли – в ОС Windows 11 програмните прозорци отново са със закръглени краища. Сянката от тях е станала по-мека и вече не дразни очите. Поради това интерфейсът изглежда някак по-плосък и не е така релефен, както и Windows 10. Но разликите не са особено големи и не се забелязват особено много.

В новата операционна система са добавени редица нови функции, които повишават удобството на работа с персоналния компютър. Така например, Snap layouts дава възможност за бързо превключване на приложенията в различни режими, поддържани от Windows 11. В същото време функционалността Snap Group layouts дава възможност да се запомнят местоположенията на различните приложения. Това е особено важно при работата с няколко монитора и по този начин техните местоположения на отделните монитори се запомнят и се връщат при изключване и отново включване на външния монитор.

Подобрена поддръжка на сензорните екрани

По време на презентацията на Windows 11 корпорацията Microsoft показа подобренията при работата със сензорни дисплеи. Сега не се налага превключването в режим на таблет, операционната система автоматично се адаптира, при което размерите на иконките се увеличават. Добавени са редица нови жестове. При използването на стилус Windows 11 подава тактилна обратна връзка, ако тя се поддържа от компютърното устройство. Ръкописното въвеждане е подобрено, а освен това значително е усъвършенствано гласовото въвеждане на текст – операционната система автоматично поставя препинателните знаци и поддържа специални команди.

Появила се е нова софтуерна клавиатура, нейното разположение може да бъде плаващо, като това дава възможност тя винаги да е подръка. Новата клавиатура силно напомня на решенията в смартфоните, където се използва същия подход. Има теми, избор на букви чрез плъзгане, управление на курсора чрез спейса и разбира се, емоджита.

В ОС Windows 11 е възможно инсталирането на Android приложения, които работят без емулатор

Новата операционна система Windows 11 ще предлага нативна поддръжка на приложенията, които по принцип са разработени за Android. По време на своята онлайн презентация Microsoft заяви, че това нововъведение ще осигури нормалната работа с мобилната платформа на Google в пълноценен режим, при това без да се използва стриймване на изображенията от смартфона и без използване на различните технологии за емулация.

Софтуерният гигант допълни, че потребителите на Windows 11 ще могат да търсят и инсталират Android приложенията от обновения магазин Microsoft Store. Корпорацията  е сключила партньорско споразумение с Amazon и в нейния магазин ще бъде добавен специалния раздел Amazon Appstore. И още, за конвертирането ще се използва компилатора Intel Bridge. След инсталирането на съответното Android приложение, то може да бъде закрепено в менюто, на десктопа или в таскбара, съвсем както останалите стандартни Windows приложения.

Въпреки че този компилатор е разработен от Intel, една от неговите главни особености е, че компютрите с процесори на AMD и с чипове с ARM архитектура също директно ще поддържат Android приложенията. По време на презентацията Microsoft каза, че Bridge е пост-компилатор, който в реално време при изпълнението на приложенията, които не са компилирани за x86 архитектурата, каквито са например Android приложенията, ARM инструкциите се преобразуват в x86 процесорни инструкции. В известен смисъл това е обратен аналог на технологията Rosetta на Apple, която се използва в Mac компютрите, базирани на системата върху чипа M1 за незабележимо за потребителя конвертиране на x86 приложенията към ARM архитектурата.

Сред останалите нововъведения на Microsoft Store Windows 11 можем да изброим поддръжката на голям брой типове приложения – Win32, .NET, Universal Windows Platform (UWP), Xamarin, Electron, React Native, Java и Progressive Web Apps (PWA); възможност за публикуване на x86 и Android приложения; опростено инсталиране на приложенията от интернет и други.

Microsoft: Windows 11 е идеална за игри

Софтуерният гигант специално подчерта, че Windows 11 е създадена за геймърите. Новата операционна система на Microsoft поддържа DirectX 12 Ultimate, Direct Storage и Auto HDR, които я правят идеални за гейминг. Корпорацията няколко пъти заяви, че това е една от ключовите особености на Windows 11.

Едно от най-важните подобрения в Windows 11 за геймърите е функцията Auto HDR, която дава възможност за стартирането на игри със стандартен динамичен диапазон (SDR) в разширен динамичен диапазон (HDR) на дисплеите, които поддържат тази технология. По този начин, игрите които са създадени без поддръжката на HDR изглеждат по-ярки и по-наситени, имат по-висока детайлност, по-голям цветови обхват и по-висок контраст. Всичко това може да бъде получено просто като се включи режима Auto HDR, независимо кой е създал съответната игра и какъв точно хардуер се използва.

Друг нов момента при игрите е функционалността Direct Storage. Тази технология първоначално бе анонсирана за Xbox Series S|X, за да се намали времето на зареждане на игрите. Ако в персоналния компютър е инсталиран бърз флаш диск, а играта поддържа Direct Storage, то времето на нейното зареждане става значително по-малко.

Друга фундаментална особеност на Windows 11 като игрова платформа е поддръжката на  DirectX 12 Ultimate. Този API включва нови функции за разработчиците, като например, Raytracing 1.1, Variable Rate Shading, Sampler Feedback и още много други. DX12 Ultimate опростява създаването на игри, а благодарение на него самите игри използват по-малко системни ресурси.

Минималните системни изисквания

По време на своята онлайн презентация Microsoft обяви какви са минималните системни изисквания за инсталирането на Windows 11. Основната разлика е в това, че Windows 11 работи единствено с 64 битови процесори и няма версии за 32 битови архитектури.

Минималните системни изисквания за Windows 11:
  • Процесор: 64 бита, минимум две ядра, минимална тактова честота 1 GHz
  • Оперативна памет: 4 GB
  • Постоянна памет: 64GB
  • Дисплей: 9 инча с минимална резолюция 1366×768 пиксела
  • Графика: съвместима с DirectX 12, драйвери WDDM 2.x
  • Безопасност: UEFI, Secure Boot и TPM 2.0.

Въпреки че няма версии на Windows 11 за 32 битови процесори, 32-битовите приложения ще работят както преди.

Но има друга особеност – специализираният TPM 2.0 чип.

Защо чипът TPM 2.0 е толкова важен за ОС Windows 11?

Тук информацията не е толкова много. Microsoft заяви, че ако персоналният компютър няма съвременен TPM 2.0 чип за обработката на конфиденциалните данни, операционната система ще продължи да работи, но софтуерният гигант не гарантира, че нейната работа ще бъде идеална. Този момент продължава активно да се коментира от потребителите, като според появилата се неофициална информация, без TPM 2.0 няма да може да се обновява операционната система. Това е важно и през следващите няколко дни очакваме този момент да се изясни.

Windows 11 ще се обновява във фонов режим, незабележимо за потребителя

По време на презентацията Microsoft представи новата система за обновяване на операционната система. Сега всичко ще става във фонов режим, като ъпдейтите ще се изтеглят и предварително инсталират незабележимо за потребителя. Финалното инсталиране ще става след стандартното рестартиране на компютъра.

Това е постигнато благодарение на намаляване размера на ъпдейтите с около 40%. Тестерите на Windows 11 споделят, че стартирането на компютъра при инсталирането на обновявания няма да превишава 90 секунди.


Има още много други промени – новите теми, новата Windows Subsystem for Linux, която дава възможност приложенията за Linux да се поставят в менюто, съвсем като програмите за Windows, новият PowerShell и други, които ще разгледаме по-подробно през следващите няколко дни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини