fbpx
15.7 C
София

Microsoft добави в браузъра Edge свръхбезопасния режим Edge Super Duper Secure Mode

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Microsoft заяви, че възнамерява да проведе интересен експеримент в своя фирмен браузър Edge. Софтуерният гигант възнамерява да премахне някои функции за производителността и оптимизация на браузъра, като вместо тях ще бъде активиран нов режим на изключително висока информационна безопасност, който Microsoft нарича Edge Super Duper Secure Mode.

Идеята е да бъде изключена поддръжката на JIT в JavaScript енджина V8 на Edge. По принцип, JIT играе важна роля във всички съвременни уеб браузъри. JIT предварително компилира кода на JavaScript и го преобразува в машинен код. И още, когато на браузъра е необходим този код, то той го получава мигновено, което значително ускорява неговата работа. Ако това не може да стане, кодът се отхвърля. Но поддръжката на JIT във V8 енджина създава проблеми с безопасността. Статистиките показват, че проблемите на JIT съставят 45% от всички уязвимости на енджина V8, открити през 2019 година. Нещо повече, по-голямата част от реално съществуващите експлойти за Chrome се базират на грешки, свързани с JIT.

Серията от тестове, направени от екипа на Edge показаха, че въпреки ключовата роля, която играе в ускорението на работата на браузърите, JIT не е чак толкова важен за повишаване производителността на Edge.

В режима Edge Super Duper Secure Mode компанията Microsoft не само изключва JIT, но и добавя три допълнителни функции за информационна безопасност. Засега новият режим е експериментален, а потребителите на Edge Canary, Dev и Beta могат да включат чрез флага edge://flags/#edge-enable-super-duper-secure-mode.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини