Microsoft проби $1 трилион пазарна капитализация

9
782

Microsoft стана третата публична компания, чиято пазарна капитализация превиши един трилион американски долара. Досега това успяха да направят само Apple и Amazon.

След публикуването на тримесечния финансов отчет цената на акциите на софтуерния гигант започна да расте. Вчера търговете на фондовата борса приключиха на ниво от $125,01 американски долара за една акция. Днес търговете започнаха при цена $130,5 за една акция, което означава ръст от 4,03%.

Според финансовите резултати на Microsoft за изтеклите три месеца, доходът на корпорацията достигна $30,6 милиарда, което с 14% повече в сравнение с аналогичния период на миналата година. Ръстът на печалбата е 19% до 8,8 милиарда долара.

Да си припомним, че са се подобрили показателите и на операционната система Windows. Софтуерният гигант заяви, че търсенето на компютри с инсталирана ОС Windows 10 е нараснало, а увеличените продажби на Windows 10 компютри способства скорошното изтичане поддръжката на Windows 7. Доходът от Windows OEM Pro е нараснал с 15%, а печалбата от продажбите на обикновени лицензи за ОС Windows са намалели едва с 1%, което се счита за отличен резултат, понеже при предишните няколко поколения този показател бе твърде негативен. Ръстът на печалбата от лицензи за Windows се дължи преди всичко на подобрените доставки на процесори на пазара.

Не се знае докога пазарната капитализация на Microsoft ще задържи нивото от $1 трилион.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
Кьорав конStuffzzКока колаПенчоAxOx Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Трол ло ло ло
Трол ло ло ло

Това е сигурно, защото продуктите им не са читави. Затова има Линукс и пазарния му дял е по-голям. 😀

Кока кола
Кока кола

Според мен е защото са рептили…

Плача
Плача

Ама как така?!?! Нали всичко windows sux, само lainox rocks?!?!

mmmm
mmmm

Дали ще доживея да видя Линукс да достигне подобни цифри (дори само от дарения 😀 ) та да могат да назначат читави хора да им оправят лайната, а не да се надяват на подрастващи тийнове и дечковци да им кърпят дупките ?

Пенчо
Пенчо

Тоест ти се радваш че майкрософт е излъгала много хора да дадат пари за калпав софтуер, и това ти е отправна точка понеже Линукса е безплатен и не ограбил никого значи е по-лош? Те това се нарича промит зомбиран мозък!

Stuffzz
Stuffzz

Те така се лъжат хората, особено когато трябва да дават пари…

AxOx
AxOx

„третата публична компания“ – какво точно означава това?
не е като хората по света да са собственници. Малко на брой частници и държавата също е вътре – това не е публична… или защото си обявяват данъците ги прави публични.

Смятам за правилно да се каже, че това е третата фирма, която достига 1 трилион, но също трябва да се отбележи, че те достигат, но също така го губат.. както стана с Ябълката.

По света има доста фирми които са достигнали отдавна този капитал и си го държат този статус.

Кока кола
Кока кола

Има си терминология, която е официална.

Кьорав кон
Кьорав кон

Със сигурност е благодарение на Windows 10… 😀