Mozilla не е във възторг от решението на Microsoft да използва Chromium

4
538

Microsoft официално съобщи, че от следващата година фирменият браузър Edge ще се базира на open-source енджина Chromium, с което рязко ще се подобри съвместимостта на браузъра с уеб сайтовете. Google разбира се, приветства тази инициатива:

Chrome е за отворения интернет още от самото си създаване и ние се радваме да поздравим Microsoft с включването си към Chromium общността. С нетърпение очакваме началото на съвместната работа с Microsoft и с общността на уеб разработчиците, за да можем и занапред да развиваме отворените стандарти и да предоставяме на потребителите избора между няколко много добри браузъра„.

Mozilla от своя страна, не споделя ентусиазма на Google, което е напълно логично.

Това само ще подчертае нашата особено важна роля – представянето на единствения независим избор. Продуктите на Google не трябва да се единственият избор на всички потребители и ние няма да отстъпим. Ще продължим да развиваме Firefox и винаги ще сме за наистина отворения интернет„.

Да си припомним, че Mozilla съвместно с Qualcomm портва браузъра Firefox за компютри с ARM процесори.

Около Microsoft и Chromium все още има много неизвестни. Не се знае дали Microsoft ще се съгласи Chrome да бъде публикуван в магазина за приложения за Windows 10. Засега Microsoft Store е отворен само за браузъри с EdgeHTML енджина.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
MCMXLVIII
MCMXLVIII

„…браузъра Firedox“?

Даниел Десподов
Даниел Десподов

OK, благодаря

Иван
Иван

Оф. Чисто и просто: оф.

Щерю
Щерю

Че нали и новите версии на лисугера са базирани на хромиум.. За какво подрипват тогава.. ? преди 10 години имаше красиви сайтове, някои като анимационен филм и пак се зареждаха добре, и при старите скорости. Сега телефона ми има повече акъл от мен дори, нета е към 50-100Мегабита и пак сайтове има се влачат или спъват всичко заради аманайсе скрити рекламни или следящи скриптове.. Та каква ползва кой на какво ще мине, като концепцията остава сущата и същите простотии само ще се доразвиват.. преди да отвориш и прочетеш сайт, Лисицата бе 10тина мегабайта програма и работеше добре. Сега с отварянето… Виж още »