Mozilla не е във възторг от решението на Microsoft да използва Chromium

4
451

Microsoft официално съобщи, че от следващата година фирменият браузър Edge ще се базира на open-source енджина Chromium, с което рязко ще се подобри съвместимостта на браузъра с уеб сайтовете. Google разбира се, приветства тази инициатива:

Chrome е за отворения интернет още от самото си създаване и ние се радваме да поздравим Microsoft с включването си към Chromium общността. С нетърпение очакваме началото на съвместната работа с Microsoft и с общността на уеб разработчиците, за да можем и занапред да развиваме отворените стандарти и да предоставяме на потребителите избора между няколко много добри браузъра„.

Mozilla от своя страна, не споделя ентусиазма на Google, което е напълно логично.

Това само ще подчертае нашата особено важна роля – представянето на единствения независим избор. Продуктите на Google не трябва да се единственият избор на всички потребители и ние няма да отстъпим. Ще продължим да развиваме Firefox и винаги ще сме за наистина отворения интернет„.

Да си припомним, че Mozilla съвместно с Qualcomm портва браузъра Firefox за компютри с ARM процесори.

Около Microsoft и Chromium все още има много неизвестни. Не се знае дали Microsoft ще се съгласи Chrome да бъде публикуван в магазина за приложения за Windows 10. Засега Microsoft Store е отворен само за браузъри с EdgeHTML енджина.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
ЩерюИванДаниел ДесподовMCMXLVIII Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
MCMXLVIII
MCMXLVIII

„…браузъра Firedox“?

Даниел Десподов
Даниел Десподов

OK, благодаря

Иван
Иван

Оф. Чисто и просто: оф.

Щерю
Щерю

Че нали и новите версии на лисугера са базирани на хромиум.. За какво подрипват тогава.. ? преди 10 години имаше красиви сайтове, някои като анимационен филм и пак се зареждаха добре, и при старите скорости. Сега телефона ми има повече акъл от мен дори, нета е към 50-100Мегабита и пак сайтове има се влачат или спъват всичко заради аманайсе скрити рекламни или следящи скриптове.. Та каква ползва кой на какво ще мине, като концепцията остава сущата и същите простотии само ще се доразвиват.. преди да отвориш и прочетеш сайт, Лисицата бе 10тина мегабайта програма и работеше добре. Сега с отварянето… Виж още »