NASA иска от Роскосмос да разработи нов „Союз“ за полети до Луната

42
1813

От 2022 година NASA планира да започне изграждането на международна обитаема космическа станция, която ще се намира във висока лунна орбита. Космическата програма, както и станцията носят името Lunar Orbital Platform-Gateway. Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви пред медиите, че американската космическа агенция е поискала създаването на нова версия на пилотирания космически кораб Союз за полети до Луната.

Лунният Союз ще се използва като резервна система за транспортиране на астронавти до Луната и тяхното завръщане на Земята. Рогозин каза още, че NASA настоява Русия да продължава да транспортира американските астронавти до Международната Космическа Станция с помощта на Союз.

Идеята за лунния Союз не е нова. Преди няколко години, съвместно с частната компания Space Adventures Роскосмос обяви плановете си за модернизация на Союз с цел транспортирането на лунни туристи. Тогава се предполагаше, че Союз и специалният ускорител за него ще бъдат изведени в орбита на два пъти. След тяхното скачване ще бъде осъществен полетът до Луната. Освен това, сега разработваният космически кораб Федерация и новата свръхтежка ракета носител теоретично могат да транспортират астронавти до Луната само с едно изстрелване.

Окололунната космическа станция Lunar Orbital Platform-Gateway се разработва за изучаването на естествения спътник на Земята, далечния космос, а в бъдеще тя ще се използва като портал за изпращане на астронавти до Марс.

Към днешен ден, в проекта Lunar Orbital Platform — Gateway участват 15 държави.

42
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
32 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ozzy
Ozzy

Кухо съобщение. Бла-бла. То така става, ей сега още утре. ?☺

lll
lll

Как ги работят американците не е истина просто.
Със същите методи, с които свалиха СССР, ще свалят и путиновата русия.

favr
favr

100%

дфсдф
дфсдф

Да те така щото САЩ им поискали ще налеят милиарди в разработката на нещо. Вие про западните тролове … мани

Шишо
Шишо

Работят ги не ами… знаят им слабото място: пропагандата, особена тази за вътрешна консумация. Правят САЩ, русия и др. съвместна програма за изследване на луната, разпределят задачите според възможностите на участниците и… като си поглеждат русанаците в паничката какво да видят: късметче с текст „Зап.частей“, сиреч производство на резервни части. Така имиджа им на космическа държава за вътрешна консумация е спасен – участват! не е шега това. А за частите… те да произведат нещо там, пък че никой няма да им ги поиска, това е ясно. Аз ще се радвам ако направят такъв резервен кораб щот това си е прогрес… Виж още »

favr
favr

да… понеже досега на сащ основния им вариант да извеждат хора в космоса беше да си плащат на роскосмос, сега са решили да си платят на роскосмос за резервен вариант

Шишо
Шишо

Нали си начетен, умен и паметлив? Е, ако е така, вземи си спомни какво постигат през тази година НАСА и дали евентуално няма, така съвсем случайно, да изпращат хора до МКС? Па вземи си спомни и дали преди да спрат совалките не изпращаха с пъти повече хора, апаратура и товари с едно изстрелване спрямо руските. Това ли е основният им вариант ‘досега’? Ей тъй чисто семантично си направи разбор на умно изказаното и грамотно написаното, направи справка с речниците (писал съм ти преди кои за какво служат), па се замисли ставаш ли за … трол (че чеп ми беше на… Виж още »

cybercop
cybercop

Малко са далеч тези модернизирани Фау 2 от истински космически кораб. Не смятам, че е сериозно да искаш такава инвестиция от друга държава. САЩ имат достатъчно опит да си направят техни ракети, вместо да подливат вода на Европа с разработването на оръжия със среден обсег. Имат също и достатъчно филмови площадки да заснемат десетки кацания на Луната и даже няколко бази.

кламе
кламе

Наса не може да иска, Наса може да моли! Какво стана със сащниците, които уж са стъпвали на Луната, това няма ли да се повтори в следващото столетие? 😀

Шишо
Шишо

Ккато се интерсуваш какво е станало, изкарай си виза, купи си билет и иди виж. Има ли смисъл някой да ти разказва колко добре си живеят, след като можеш да се убедиш със собствените си очи?

favr
favr

ти да не си кандидат-трол, опитващ се да привлече вниманието на някое заможно нпо, чрез постоянни безсмислени коментари, които никога нямат никаква връзка с темата под която са поставени

Alien
Alien

От личен опит….
Изкарах си виза. Живея си по добре от в България.
На вас гуд лък

pix3l
pix3l

Щом NASA настоява – ще правят, къде ще идат. 😀

Шишо
Шишо

Парици трябват… С толкова малко изстрелвания, с отказа на застрахователите да застраховат изстрелванията, с отеснелия та почти изчезнал пазар за техните услуги, с разхищенията и кражбите, с корупцията… откъде приходи? Какво ще крадат ако няма валутни постъпления?
Та затова роскосмос се моли някой да им дава поръчки. Молиха Казахстан, но казахите са горди хора и им го казаха 1:1 „щом си правите ваши космодруми и искате да изоставите Байконур и ни взимате толкова скъпо за едно сателитче – ей я SpaceX“. И го направиха.

favr
favr

не са натроли ей….

Шишо
Шишо

И поради друга причина просят да разработват резервен кораб: искат като селски тарикати с такива евтини изказвания „НАСА настоява…“ да замажат очите на цивилизованите държави тъй щот да им признае окупацията на Крим… дет никога няма да стане. А сега им предстои да връщат Курилите на Япония (да не се превъзбуждат някои другарки дет като моми нещипани ме преследват).

favr
favr

хахахахахаха айде почна са… ама не забравяй да споменеш за жертвите на комунизма от преди 80 години, и като истински трол, разкажи на кратко, как путин яде деца за закуска

Шишо
Шишо

Фактите говорят сами за себе си: последните повече от 28 години руската космическа програма е на нулата и едва ли същестува като такава. по-скоро е търговско начинание с цел оживяване на целия сектор както и с цел осъществяване на вътрешна пропаганда. Единствено изпълняват поръчки на ишлеме, главно от НАСА, с техника от времената на совкома. изоставането е колосално и не може да се компенсира в близките 20-30 години.
И още един факт – отново имаме подмокрена другарка.

favr
favr

пропагандата не се превръща във факти, понеже някой трол, така е написал… фактите за теб са далечни и неразбираеми

Калин
Калин

Международната космическа сатанция последните почти 8 години се керпи само на тази „нула“ 😀
Да не говорим, че без тази „нула“, МКС нямаше да я има 😀

Шишо
Шишо

Редно е да се чете внимателно, а по не тролски глупаво и да се бърбори несвързано на база желаното, е не написаното което уж е било прочетено. Действително космическата програма на русия е нула и действително работят единствено на ишлеме да пренасят хора и товари, като последното е почти спряло що се отнася до международните по МКС партньори на русия. дори товарите до МКС са поети от техните партньори, разбирай САЩ и боли не боли, да SpaceX. И да, от тази година две компании с техните два кораба ще транспортират и екипажи. И това ишлеме ще спре. Където и да… Виж още »

Калин
Калин

Че МКС е момента е най-голямата програма за изселдване на космоса 😀
И тръмплин към излизане от околоземна орбита.
Айде пак – без Русия МКС от 8 години да е изгоряла в плътните слоеве на атмосферата.
Без Рсуия принципно МКС не би могла да бъде осъществена.
Ти може да продължава да говориш глупости за „ишлемета“.

favr
favr

той, като цяло освен глупости друго не е способен да говори… личи си, че иска, ама просто не може милия…

Калин
Калин

Teзата му е – „Компетенцията на колегате клони към нулата, нищо, че свърши цялата работа. Зa разлика от моята компетенция, макар и да съм неспособен да се справя със задачата, която колегата с нулевата компетенция върши“ 😀

Шишо
Шишо

МИР изгоря защото руснаците не можеха да я поддържат – официално руско твърдение. И американските пари и желание не стигнаха за да се държи на ниво поддръжка на живот. А и беше много стара и слабо функционална – руска все пак. Толкова за изгорелите МКС-та. Па сегашната МКС дето щяла да изгори без руснаците… хайде бе, сериозно ли го мислите или просто помпате руската пропаганда, че и вашето самочувствие което явно е паднало до нула щом пляскате некви (дали) собствени мнения за това какво ми било моето мнение за вас (ако сте двама де). Но пък за глупендъра фавр мнението… Виж още »

Джо1984
Джо1984

Лунна орбитална станция, но никой не отваря и дума за лунно кацане и за лунна наземна станция!

Константин Едуардович Циолковски
Константин Едуардович Циолковски

орбитална е доста по-евтина , доколкото може да е евтино ходене до луната :))) … за наземна ще трябва и гориво да ги връща в орбита . чук-чук има ли някой тук ? (почукване с двусмислен поглед по челото)

Кольо
Кольо

НАСА вече над 35 години не може да сглоби нова ракета. От 15 се опитва да направи някакъв буламач наречен SLS, съставен от вече съществуващи компоненти, които навремето са използувани в системата Космическа совалка(Спейс Шатъл) – твърдогоривните бустери и оновните течногоривни двигатели на самата соволка…+ някои двигатели от Делта, Центавър и други…Общо взето двигатели конструирани по времето на Вернер фон Браун…50-60 и 70-те години на миналият век. Неспособни са сами да си вържат връзките на обувките. Толкова невероятно неграмотни и безидейни са.

pix3l
pix3l

Не бе, сетили са се, че няма смисъл да влагаш ресурси в преоткриването на топлата вода.
„Don’t reinvent the wheel!“, сещаш ли се? За чий им е да хабят ресурси в проектирането на нова ракета, когато тези алкохолици ще им я направят за без пари? 😀

favr
favr

тя и лисицата по сходен начин решила, че гроздето и е кисело…

pix3l
pix3l

Лисицата е събрала най-големия технологичен потенциал на човечеството. Направили са достатъчно ракети, няма пред кой да се доказват. Имат си Илън Мъск, имат си и пияндетата… да не са идиоти да се мъчат, като могат да си купят каквото си поискат. 😀

favr
favr

лисицата е събрала шайка промити мозъци, и те лаят вместо нея по форумите в интернет

pix3l
pix3l

Всеки сам си избира на кой да вярва. Аз предпочитам науката и технологиите пред чистата алкохолна мощ на рашъните. 😀

favr
favr

да те в уса не близват алкохол, а пък и жан клод юнкер не е битов алкохолик… то е от ишиаса

Шишо
Шишо

Мамин, пак ли ти с изцепка че и вече писа на свой си коментар. Та казваш 35г една ракета не са направили, а? Брей разбираш ги нещата… ама я погледни в последните 15 години какви ракети се използват в целия свят, колко са от САЩ, па вземи че ги извади от всичките и виж колко остават. А има ли повече от 3 руски сред оставащите, включвай и тия дето постоянно гърмят или падат в Буратия. От щатските махни онази дето с направен от Боинг да работи уж руски двигател. Отношението е в пъти в полза на тия дето 35 г…… Виж още »

Кольо
Кольо

НАСА нищо не е направила от 35 години, преди това каквото имаше им ги направиха нацистките учени, същите ракети направени от нацистките учени САЩ си ги използуваха докато имаха ресурс за това. Има няколко ракети от частни компании, които още се ползуват…които са прякопроизводни пак от фон брауновите разработки и на възраст пак горе-долу от онези години са конструирани. В по-новото време…Частникът Мъск направи цяла една ракета Фалкон 9, в която еволюционно разви разработки за повторна използваемост на степените чиято разработка също е почнала по времето на фон Браун, но поради различни причини не е стигнала до осъществяване в краен… Виж още »

borisMan
borisMan

и Ъъъъъ Кольо, руснаците не са ползвали същите разработки на фон Браун, всичко са си направили сами, нали 😀
справка : wikipedia
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0-1_(%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0)

Калин
Калин

Едно е да стъпиш на Ф2 и да разгърнеш после свoe ракетостроене. Друго е да стъпиш на Ф2 и после пак нациста фон Браун да ти направи ракетите 😀

lll
lll

Пак не сте разбрали. Целта е нова въоръжена надпревара, която да изтощи икономически Русия. Ама и те руснаците бял ден не видяха с техните ръководители в последните… (изобщо… някога).

Руси
Руси

Много надценявате янките, не са същите който бяха 80те 90те, нито идеалогичеаки нито финансово.

Nikolai
Nikolai

Нямаше ли Мъск с неговия Crew Dragon да изпраща астронавти до МКС?

Кольо
Кольо

Доста се поотложиха нещата. Ей онзи ден отложиха и януарският изпитателен полет за през февруари. Все някога ще стане. Който доживее, ще го види.