NASA получи рекорден бюджет и през 2028 година ще изпраща астронавти на Луната

40
1136

От рекордния бюджет на НАСА за финансовата 2020 година, която започва на 1-ви октомври 2019-та, половината средства – $10,7 милиарда са отпуснати за мащабна програма за изследване на Луната. Предполага се, че през 2028 година на естествения спътник на Земята отново ще кацнат американски астронавти.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира рекорден бюджет за НАСА за 2020 финансова година. Бюджетът е в размер на $21 милиарда, като $10,7 милиарда от тях са предназначени за лунната програма. А в сайта на НАСА можем да видим, че за 2028 година е планирано кацането на астронавти на Луната. Сега предстои този бюджет да бъде одобрен от Конгреса.

Въпреки традиционния за републиканската администрация прагматичен подход към науката, космическите програми не са орязани. Точно обратното, директорът на космическата агенция Джим Брайдънстайн отбеляза, че поисканият от президента бюджет е рекорден – с 6% по-голям от миналогодишния. Този бюджет ще позволи през следващото десетилетие да се разработят нови технологии, а човечеството ще може да се върне на Луната и ще започне подготовката за „следващия гигантски скок“ – полета на астронавти до Марс.

През 2020 година една от приоритетните задачи става приключването на работата върху свръхтежката ракета SLS и пилотирания космически кораб Orion. Малко след това трябва да бъде осъществено първото изстрелване на SLS. Тази версия на ракетата може да изведе в орбита около Луната 27 тона полезен товар. Нейното създаване е с приоритет пред версията Block 1B на SLS, която може да изведе в лунна орбита 37 тона полезен товар. Но без Block 1B е невъзможно транспортирането на астронавти до Луната и тяхното завръщане на Земята.

Ако това финансиране се запази през следващите години, плановете на НАСА са през 2022 година да бъде създадена окололунната космическа станция LGS (Lunar Gateway Station), както и полета на Orion около Луната с екипаж на борда. А през 2024 година е планирано разширяването на лунния портал.

Едновременно с това ще се извършва най-подробно изследване на Луната с помощта на сонди и роувъри с цел да се избере най-подходящото място за кацане. Лунната станция LGS е предвидена да бъде нещо като плацдарм за пътешествия до Луната и Марс.

И още, до 2028 година са планирани 14 комерсиални изстрелвания на космическите кораби Crew Dragon и Starliner на компаниите SpaceX и Boeing, като и 5 пилотирани експедиции с кораба Orion.

2028 година официално е посочена като годината за повторно кацане на астронавти на Луната.

НАСА планира редица околоземни мисии и проекти за дълбокия космос, включително нов марсиански роувър през 2020 година и специализираната сонда Europa Clipper, която ще посети спътника на Юпитер Европа. Спътникът Европа може да се окаже място за зараждане на извънземен живот, понеже от предишните мисии се знае, че под неговите ледени пластове има океан.

Неочаквано бързо – още през 2021 година трябва да достроен и изведен в космоса телескопа Джеймс Уеб. Това е най-мощният телескоп от подобен вид, създаван към днешен ден, който трябва да за замени знаменития Хъбъл. Но поради неговата твърде сложна конструкция, той поскъпва и неговото извеждане в космоса непрекъснато се отлага.

От другите планове на НАСА можем да отбележим създаването на свръхзвуковия самолет X-59м който трябва да има тих полет. Една от причините за спиране развитието на свръхзвуковия Конкорд е забраната на полет на подобни самолет над населени места поради твърде високото ниво на шума.

В сайта на НАСА се казва още, че повторното кацане на Луната е свързано с юбилей – през 2019 година се навършват 50 години от първото кацане на хора на Луната.

40
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
35 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
язеМедиfavrSnopes.comКапитализъм Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
M Schadd
M Schadd

Изпипан филм?? има CGI?.
Старият кубрик филм го няма защото на наса и трябвали лентите за втори запис.
?
Че как се записва втори път върху филмова лента ?

В офшорките има над 5 трилиона $ .
И въпреки че империята е засмукала огромната част от тях пак е до кривата круша?.

Snopes.com
Snopes.com

Теорията, че Кубрик е снимал филм как кацат на Луната оригинално е цитиран в сатиричен сайт YourNewsWire.com, в последствие предведен от пропагадни страници, използващи наивността на хората за разпространение на дезинформация. Тази тактика за дезинформация почва от времето на Студената война и продължава и до ден днешен с появата на Интернет. Това е част от хибридната война срещу демокрациите, водена от Путин и неговите приближени, но е била използвана и много преди него. Провери и разбери кой е първоизточника и защо ръководени от ГРУ пропагандни сайтове превеждаха тази сатирична новина без да посочват изтгочника.

favr
favr

айде пак глупости… теорията, че кубрик е снимал филм как кацат на луната е от 1980та, когато не е имало интернет, камо ли пък сатиричния сайт YourNewsWire.com… поствам за втори път цитата от уикипедия: „Іn 1980, thе Flаt Еаrth Ѕосіеtу ассuѕеd NАЅА оf fаkіng thе lаndіngѕ, аrguіng thаt thеу wеrе ѕtаgеd bу Ноllуwооd wіth Wаlt Dіѕnеу ѕроnѕоrѕhір, bаѕеd оn а ѕсrірt bу Аrthur С. Сlаrkе аnd dіrесtеd bу Ѕtаnlеу Кubrісk“… вие либералдемократичната младеж много удобно отричате всяка фактология от времето преди да сте родени, обаче за ваша изненада света е съществувал дълго време преди това и ще е тука дълго… Виж още »

Калин
Калин

СССР признава полетите.
Защо да го прави, ако са менте?
Точно в разгара на Студената война?

Agentpat™
Agentpat™

Защото е било добре заплатено за да си мълчат.

Калин
Калин

Борбата за престиж в разгара на Студента война е бъл също толкова важен, колкото и идеологическата война.
Да покажеш по-добри спортни постижения или технологичен пробив е било от голямо значение.
Не мислия, че е било възможно САЩ да „подкупят“ СССР за кацането на луната.

favr
favr

има много хора, които вярват, че сащ са стъпили на лунта, има и много, които не го вярват… има „доказателства“ подкрепящи и 2те твърдения… въпроса е защо през 70те години на миналия век с аналогови технологии са отишли до луната и са се върнали 5 пъти, а сега през 2020 година с целия технологичен напредък за последните 50 години, наса заявяват, че не могат да пратят хора на луната поне в следващите 10 години, въпреки че много искат… какво нямат сега, което са имали през 69та..? не са вързва някак си… може да са отишли може и да не са…… Виж още »

Калин
Калин

Какво се е променило? Фундаментално нищо. Ползваме същите химически ракети. Орбиталната механика е същата и се смята по същия начин. По същия начин излизаме в околоземна орбита, по същия начин се прави трасфера до окололунна орбита и т.н. Реално за смятането на маневрите един 16 МХц ардуино ще е предостатъчен. ГХц-ови чипове може да ползваш за „стъклена кабина“, вместо 7-сегментен индикатор. Бърза комуникация за да пращаш по-качествени снимки, но това са подробности. А и тогава мотивацията на САЩ е била къде къде по-голяма при този проект, отколкото сега. Та в рамките на 10 години е напълно нормално да им е… Виж още »

favr
favr

ами и аз това имам предвид, същите неща които са имали през 69та ги имат и сега, като имат по-качествени подробности… обаче от 69та до 72ра наса пращат 6 екипажа до луната и ги връщат успешно… какво им пречи да направят същото, което са правили тогава, обаче с по бърза комуникация…? може и липса на мотивация да е, обаче малко ма съмнява… в момента отношенията между сащ и русия не са по-добри, отколкото през 70те, да не кажа че са по-зле, ако сега пратят хора там, от една страна завинаги ще запушат устите на всички, които твърдят че аполо е… Виж още »

Калин
Калин

Ти колко лунни ракети държиш на склад в гаража? 😀
Aз ще проверя в мазетo, останали ли са още от модулите за кацане 😀
Създаването на нова ракета за извеждане на спътници отнема десетилетие, какво остава за лунна ракета и модулите по мисиите.
В наличност никой не държи такива.
Още повече, че тук дългосрочната цел е Марс. Луната е междинна спирка.

favr
favr

значи през 62ра кенеди обявява, че до края на десетилетието ще стъпят на луната, през лятото на 69та е първото кацане на луната, а през 72ра е 6тото… значи да ми обясниш как за 10 години създават 6 лунни ракети, като за създаването на всяка трябва десетилетие…? а пък и наса не е като да планират пътуване до луната от днеска…

Калин
Калин

Най-напред – не говоря за произведствения процес на ракетата. Говоря за времето от идеята „да направя ракета“, за определяне на изискванията, през проектирането до сглобяването и първия старт.

Ти май найистина ме питаш, защо НАСА да не копира техниката от 60те на миналия век? 😀
Най-простият отговор е – вече сме 2019та 😀
Изискванията през 2019та не се изчерпват с кацане, разходка, връщане.

favr
favr

значи етапа с идеята отдавна е минал, ракети правят … изискванията явно са определени щом възлагат правенето на ракети на спейс х примерно… проектирането не би трябвало да е проблем понеже „Πoлзвaмe cъщитe xимичecĸи paĸeти. Opбитaлнaтa мexaниĸa e cъщaтa и ce cмятa пo cъщия нaчин. Πo cъщия нaчин излизaмe в oĸoлoзeмнa opбитa, пo cъщия нaчин ce пpaви тpacфepa дo oĸoлoлyннa opбитa и т.н.“ остава сглобяването и старта за което 10 години изглеждат малко множко… все пак не са ходили веднъж на луната, ходили са 6 пъти и 6 пъти са се върнали, какъв е проблема 50 години по-късно да отидат… Виж още »

Калин
Калин

Aз не знам докъде са стигнал с проекта. Сигурен съм, че и ти не знаеш.
Дали е същият проект, който беше преди Буш, дали по времето на Буш, дали онзи, на който Обама отряза финансирането… представа си нямам.
Допълнително тук доколкото виждам се говори и за лунна орбитална станция 😀
Проблем едва ли ще има, да отидат пак на луната. Твоята аргументация обаче слага каруцата пред коня. Техниката е следствие, не отправна точка на проекта.

Snopes.com
Snopes.com

Значи, сега ще ти обясня, въпреки, че не обяснявам на теб, защото ми е ясно, че служиш на чужда кауза, а ще обясня на тези, които целиш да дезинформираш.

Това, че някакво сатирично общество, което твърди, че земята е плоска казва едно изречение и това, че руски тролски сайт развиват цяла статия след това са две коренно различни неща.

Успех с пропагандата, но вече не хваща декиш. Скоро Гугъл, Фейсбук и други ще унищожат и последната фалшива новина и единственото място, в което ще можете да си ги четете ще е ЗАТВОРА.

favr
favr

значи дай като ше си обясняваме да ти обясня и аз… това, че някакво сатирочно общество, което твърди, че земята е плоска и казва че кубрик е снимал филма за луната означава, че твърдението ти, а именно: „Teopиятa, чe Kyбpиĸ e cнимaл филм ĸaĸ ĸaцaт нa Лyнaтa opигинaлнo e цитиpaн в caтиpичeн caйт YоurNеwѕWіrе.соm, в пocлeдcтвиe пpeдвeдeн oт пpoпaгaдни cтpaници, изпoлзвaщи нaивнocттa нa xopaтa зa paзпpocтpaнeниe нa дeзинфopмaция.“, всъщност е абсолютно невярно… не става въпрос дали наса са ходили на луната, и дали филма е фалшив или не, става въпрос, че ти си разпространител на неистини, докато в същото време… Виж още »

favr
favr
M Schadd
M Schadd

apextv правил мног $ в youtube от selling dreams. Странен сигнал е бил получен в малка британска радиостанция. По думите на самите водещи, на 6 декември миналата година те си водели вечерното предаване, когато неочаквано се появили ужасни смущения, а малко след това се чул някакъв глас. Неизвестният диктувал някакви координати и говорел за пустинни обекти. Най-вероятно той е бил военен. Водещите се обърнали към него и за огромно свое учудване – той им отговорил. Войникът не пожелал да разкрие самоличността си. „Подземният устав” му забранявал да го прави. Водещите помислили, че някой е решил да се пошегува с тях.… Виж още »

favr
favr

ко е туй сега… някой са е обадил от бъдещето, не е чувал за сащ и англия обаче си е говорил на английски с водещите…

Меди
Меди

Оня ден докато си спях от 11.00 до 06.30 часа видях, че на двора ми се разхождат динозаври. Попитах от къде идват, а те не можаха да ми отговорят. Представяте ли си, те не знаеха дали идват от Македония, Румъния или Гърция. Те дори не знаеха, че са динозаври и с най-голямото си нахалство дори се опитаха да ме изконсумират. Бяха злобни и изобщо не уважаваха правото на частна собственост. Бяха гладни и едва дишаха от изнемога. Това ме накара да се замисля – дали докато спа и хъркам, неволно да съм се телепортирал в Палеолита или просто съм забравил… Виж още »

favr
favr

динозаврите са живели по време на мезозоя, през палеолита са били отдавна измрели…

Меди
Меди

Ами значи хапчетата ще да са….

mikgigs
mikgigs

всякакви учени, инженери, космически технологии , сателити, за да има интернет, и тъпаците после го ползват за да пишат глупости, че всичко било филм….

favr
favr

те щото всичките ни космически технологии, сателити и интернет ги държат на луната а не в околоземна орбита…

Мъск
Мъск

Верно е. И японеца ще го водя на разходка около плоската земя и ромбоидната луна.

M Schadd
M Schadd

Камбоджа е във виетнам ?

В Камбоджа през 1972 г., в пика на Виетнамската война, американски специален отряд който патрулирал, се натъкнал на група извънземни създания които товарели различни части от човешки тела в големи метални контейнери и ги запечатвали.

Последвала битка в която имало загинали и от двете страни. Докато войниците се отдръпвали, извънземните бързо влезли в летателната си машина взимайки човешките части със себе си.

M Schadd
M Schadd

Най-смъртоносният режим е убил 1 мил от 7,5 мил. А всъщност В Бг цру за да посттои бази на първа линия – 2,5 мил изгонени и 2 мил убити с мини пенсии(всъщност лечебния глад им удължи живота обаче монсанто соя полята фунгоцити им го съкртаи) Формира се през 1968 г. като клон на Виетнамската народна армия от Северен Виетнам. Червените кхмери управляват Камбоджа, която бива наречена Демократична Кампучия, в периода 1975 – 1979 г., начело с Пол Пот. Те са най-запомнени с камбоджанския червен терор, с който се характеризира цялото им управление. То води до истински геноцид: смъртта на 800… Виж още »

favr
favr

хубаво е да са коментират факти, а не мечти… като го заведеш и го върнеш тогава говори…

Капитализъм
Капитализъм

Руските обучени тролове ползват “whatabout”-исм, винаги когато трябва да отговорят на нешо конкретни и лъжата е разкрита, почват с “какво ше кажеш за…” и изместват темата. Едно цяло интервю на корумпирания Путин беше пълно само с тази тактика. В Русия го взеха за много въевежно, но западното рационално мислене му се надсмя. Същата тактика се ползва и тук. Документирано е и с влезли в сила обвинения срещу множество агенти на военното разузнаване на СССР и след това на Русия, как използват фалшивите новини като пропаганда. Една от тези пропаганди е фалшивата статия за Кубик, но олигофрените продължават да в повтарят.… Виж още »

favr
favr

само евроатлантическите малоумни тролове представят прогнозите си за бъдещето, като факти… също налагат двойни стандарти от сорта на „русия използва фалшиви новини, но сащ винаги казват само истината…“ … по-горе имаш пример за една от последните фалшиви новини, за които младеж от кентъки съди вашингтон пост и ббс за по 250 милиона всяка… русия се срива икономически до няколко години откъм 2010 и странно как още не са е сринала… горе долу оттогава руснаците свалят путин пък те взеха, че го преизбраха… ако хага трябва да съди някой за военни престъпления, то трябва да осъди всеки един американски президент… буш-… Виж още »

Snopes.com
Snopes.com

Някой да подари учебник за бавноразвиващи се на този favr. То бива-бива глупости, ама чак пък толкова. Има неща, които дори Русия не си ги отрича, но най-пещерните им симпатизанти продължават. САЩ кацна на Луната, deal with it.

favr
favr

аз къде съм написал, че не са бе баламурник… или ти просто си пишеш да са намираш на работа…?

Кольо
Кольо

На SLS, единственият смисъл има блок 2, с който се удвоява полезният товар на блок 1а(до 140 тона на НОО). Иначе блок 1а има твърде тежка конкуренция от Фалкон Тежък, основно заради цената. Фалкона е с повторно използуване на степените до 100 пъти, а SLS само на бустерите и то не повече от 10 пъти, а товарът извеждан на орбита на Фалкон Тежък и блок SLS 1а, е сходен като тонаж.

M Schadd
M Schadd

Ново 20: И китайците не били кацали на Луната

M Schadd
M Schadd

Навремето Ануннаките били една от многото технологично напреднали извънземни раси.

Фактически тяхната цивилизация напреднала далеч отвъд повечето други раси от този период.

Ануннаките наричали тяхната родна звезда (слънце) “ZAOS”.

M Schadd
M Schadd

Там тече война обаче продавай меч?ти за ?. една от главните негативни фракции е групата центрирана около МИ-6 и ЦРУ наречена „Водолей” (Aquarius). Тази група прикрива истината, лъже нагло и дискредитира или убива всеки който се приближи до това да ги изобличи за това което всъщност се случва. Има също и позитивна група центрирана около флотското разузнаване наречена „КОМ-12” (Comm 12), от която изтича акуратна информация на публичната арена относно извънземните планове. Когато ракетата (не самолета) удари Пентагона на 9/11 – тя удари секцията с флотското разузнаване на сградата. Това беше част от вътрешната война между Водолей и КОМ-12, която… Виж още »

Snopes.com
Snopes.com

ПИЙТЕ СИ ХАПЧЕТАТА!!!

Agentpat™
Agentpat™

А дано този път наистина успеят да кацнат. 😀

mathur
mathur

Време е краварите да направят сефте на Луната….

язе
язе

Белким кацнат на видимата страна на луната, та да кажем наистина бяха там, защото с любителски телескоп може да се види имало ли е следи от хората!